Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappan håller sin döda dotters hand i bråten i Turkiet

Filmer sprids på barn som räddas ur ruinerna.
Mesut Hancer håller sin omkomna dotter Irmaks hand.
Foto: ADEM ALTAN / AFP TT NYHETSBYRÅN

Hopkrupen i bråten från ett raserat hus kurar Mesut Hancer ihop sig och håller sin döda, 15-åriga dotter Irmaks hand.  

Familjen befann sig i Kahramanmaras – nära epicentrum – när jordbävningen med magnitud 7,8 inträffade och släckte flickans liv. 

Dödssiffran för katastrofen justeras stadigt upp och fler än 7 200 människor i Turkiet och Syrien har bekräftats omkomna.  

Under natten till måndagen inträffade den fatala jordbävningen i sydöstra Turkiet som krävt minst 7 800 människors liv i landet och grannlandet Syrien, enligt officiella myndighetskällor i länderna. 

Jordbävningens magnitud uppmättes till 7,8 och dess epicentrum lokaliserades till en plats mellan städerna Kahramanmaras, med över en halv miljon invånare, och Gaziantep med omkring 2 miljoner invånare. 

Under tisdagen tog en fotograf från nyhetsbyrån AFP en bild på hur Mesut Hancer satt hukandes i resterna av ett raserat hus i Kahramanmaras. I sin ena hand håller han sin döda dotters Irmaks hand, som sticker ut mellan en madrass och kollapsade betongmassiv. 

Av allt att döma låg flickan kvar i sin säng när skalven raserade bostadshuset strax efter kvart över fyra på måndagsmorgonen, turkisk tid. 

Sverige skickar 37 miljoner kronor i stöd

Världshälsoorganisationen WHO flaggade under måndagen för att dödssiffran skulle kunna komma att stiga till 20 000 personer och att uppskattade under tisdagen att antalet drabbade kan överstiga 23 miljoner människor. 

Under måndagen presenterade Sveriges regering ett biståndspaket på 7 miljoner kronor till Turkiet och Syrien och under tisdagen togs ett regeringsbeslut på att skicka ytterligare 30 miljoner kronor i humanitärt stöd. 

JORDBÄVNINGEN I TURKIET – DET VET VI

■ En jordbävning med magnitud 7,8 har ägt rum 33 kilometer utanför Gaziantep i sydöstra Turkiet och 26 kilometer från staden Nurdagi. Skalvet skedde klockan 02.17 svensk tid – 04.17 turkisk tid – natten till måndag.

■ Över 9 500 personer har dött i hårt drabbade Turkiet och Syrien enligt AFP. Tiotusentals är skadade. Även Libanon, Jordanien, Israel och Cypern har känt av skalvet.

■ Enligt Turkiets president Erdogan har 45 länder erbjudit sin hjälp. På måndagseftermiddagen höll Sveriges regering en pressträff där det meddelade att landet skickar sju miljoner kronor i stödpengar till Turkiet och Syrien.

■ UD har ingen information om drabbade svenskar, enligt presstjänsten. Däremot är ett 10-tal skrivna i drabbade områden och UD räknar också med att 100-200 svenskar befinner sig där. 

■ På måndagsförmiddagen, vid 11.24 svensk tid kom ett stort efterskalv med en magnutid på 7,7. Det nya skalvet inträffade cirka 10 mil nordost om det första epicentrum. Ett inte fullt lika kraftfullt efterskalv inträffade också elva minuter efter huvudskalvet, med en magnitud på 6,7.

Mirakelbebis föddes under rasmassorna

Mamman och pappan överlevde inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.