Åttaåringen flydde efter attacken – larmade granne

Tre personer fick livshotande skador
Den misstänkte mannen.
Bilder från Lycksele.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Bilder från Lycksele.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Med kofot, kniv och yxa angrep den 50-årige mannen sin mamma och sina två små söner, enligt åklagaren.

Den 8-årige sonen lyckades fly – och larmade en granne.

Nu åtalas pappan för mordförsök på alla tre.

– Hans avsikt var enligt min uppfattning att döda dem, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

En boende i den lilla byn i Lycksele kommun var ute med hunden när den 8-årige pojken kom springande längs vägen. Han var rädd, klädd i blodig skjorta och han berättade att hans pappa slagit honom.

Grannen tog med sig 8-åringen hem till sig – och gick sedan för att undersöka vad som hänt hemma hos pojken. Väl där förstod han att också pojkens 4-årige lillebror och barnens farmor befann sig i huset.

Men han fick aldrig komma in till dem. I stället kom 50-åringen nerför trappan med en yxa i handen och hotade honom till livet, enligt polisutredningen.

Grannen tvingades återvända hem och larmade 112. När polisen kom fram hittades en äldre kvinna och en fyraårig pojke i huset – svårt skadade.

Mannen hade då enligt åtalet angripit dem med flera tillhyggen. Han hade också stuckit en kniv i halsen på den fyraårige sonen, hävdar åklagaren. Vid bostaden hittades en yxa, kofot och knivar som var blodiga. 

Åklagaren: Försvårande

Han åtalas nu för mordförsök på de båda sönerna och mamman. Det finns flera försvårande omständigheter, anser kammaråklagare Andreas Nyberg.

– Mannen har avsett att brottet skulle få allvarligare följder än vad det faktiskt fått. Hans avsikt var enligt min uppfattning att döda de tre, säger han.

Åklagaren menar att 50-åringen har visat stor hänsynslöshet.

– Han har utnyttjat målsägandenas skyddslösa ställning. Som 8- och 4-åring har man mycket svårt att värja sig mot ett sådant här typ av brott, när dessutom brottet kommer från en nära anhörig i deras egen bostad, säger Andreas Nyberg.

Varken förnekar eller erkänner

50-åringen åtalas också för grovt olaga hot mot den granne som kom till huset. Han har suttit häktad sedan han greps den 18 oktober och har medgett att han har skadat sin mamma och barnen. Däremot har han vare sig erkänt eller förnekat något specifikt brott.

I förhör ger han först en osammanhängande berättelse och uppger bland annat att han hörde röster. När han senare hörs igen av polisen berättar han att han har fått förklarat för sig att han led av vad han kallar en manisk psykos.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han begick de påstådda gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, skriver Åklagarmyndigheten.


Se något mer:
Brottas ned och hålls fast – hamnar i respirator i 9 dagar

I en butik brottade en butikspersonal ned en man som misstänktes ha stulit saker för 400 kronor. Mannen hamnade i respirator i 9 dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.