"Varför inte använda de här två åren till nästa val till att bredda frågeställningen?" undrade partisekreterare Maria Arnholm. Foto: Anna Bergkvist"Varför inte använda de här två åren till nästa val till att bredda frågeställningen?" undrade partisekreterare Maria Arnholm. Foto: Anna Bergkvist

"Varför inte använda de här två åren till nästa val till att bredda frågeställningen?" undrade partisekreterare Maria Arnholm.

 Foto: Anna Bergkvist
"Vi kommer att fortsätta kämpa för en föräldraförsäkring som går i en mer individualiserad riktning", säger Gulan Avci. Foto: Lisa Mattisson"Vi kommer att fortsätta kämpa för en föräldraförsäkring som går i en mer individualiserad riktning", säger Gulan Avci. Foto: Lisa Mattisson

"Vi kommer att fortsätta kämpa för en föräldraförsäkring som går i en mer individualiserad riktning", säger Gulan Avci.

 Foto: Lisa Mattisson

Pappamånad delar Folkpartiet

Publicerad

FP nöjer sig med en tredje pappamånad - just nu.

Partistyrelsen körde över både ungdomsförbundet och Liberala kvinnor.

– Vi kan inte stödja en politik som föder upp generation på generation av kvinnliga fattigpensionärer, säger Liberala kvinnors Gulan Avci som hellre hade velat se en tredelad modell.

Det blev en livlig debatt kring föräldraförsäkringen under landsmötets andra dag.

Partistyrelsen backade upp regeringen och V om en tredje pappamånad i början av november och de nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2016.

Partisekreterare Maria Arnholm, FP, ställde sig i talarstolen och bad om tid för att utreda nästa förslag.

– Varför inte använda de här två åren till nästa val till att bredda frågeställningen? frågade hon.

Ville längre

Men det fanns krafter i partiet som ville längre.

Liberala ungdomsförbundet, LUF, vill införa en helt individualiserad föräldraförsäkring så att dagarna delas helt lika mellan vårdnadshavarna.

– Det här är en fråga där vi alltid varit i konflikt med moderpartiet, säger Henrik Edin, ordförande LUF, och fortsätter:

– Det är beklagligt att landsmötet inte fattade beslut i riktning mot en ökad individualisering av föräldraförsäkringen. Nu förlorar partiet en viktig fråga för att driva på den svenska politiken. LUF har vunnit stora framgångar sen det senaste landsmötet, nästa gång kanske det går vägen, säger Edin.

Ville se tredelad föräldrarförsäkring

Liberala kvinnor vill se en tredelad föräldraförsäkring i stället men på sikt är målet en individualiserad modell.

– Liberala kvinnor kommer fortsätta kämpa för en fortfarande som inte cementerar olika förutsättningar för kvinnor och män att kombinera familjeliv och karriär. Vi kan inte stödja en politik som föder upp generation på generation av kvinnliga fattigpensionärer. Vi kommer att fortsätta kämpa för en föräldraförsäkring som går i en mer individualiserad riktning, säger Gulan Avci, FP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag