Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pappamånad delar Folkpartiet

"Varför inte använda de här två åren till nästa val till att bredda frågeställningen?" undrade partisekreterare Maria Arnholm.

Foto: Anna Bergkvist

"Vi kommer att fortsätta kämpa för en föräldraförsäkring som går i en mer individualiserad riktning", säger Gulan Avci.

Foto: Lisa Mattisson

FP nöjer sig med en tredje pappamånad - just nu.

Partistyrelsen körde över både ungdomsförbundet och Liberala kvinnor.

– Vi kan inte stödja en politik som föder upp generation på generation av kvinnliga fattigpensionärer, säger Liberala kvinnors Gulan Avci som hellre hade velat se en tredelad modell.

Ny FP-politik

• Under fredagen beslutade FP om att anta ny skattepolitik. Bland annat vill man sänka skatten på arbete med 50–80 miljarder kronor. För att kunna finansiera förslaget vill man bland annat höja momsen, miljöskatter och trappa ner ränteavdraget.

• Partiet klubbade under lördagen en ny bostadspolitik. En av huvudpunkterna är att fri hyressättning ska tillåtas i nybyggnation med syftet att göra det mer lönsamt att bygga fler hyresrätter.

• Landsmötet röstade också nej till permanenta uppehållstillstånd efter en het debatt.

• I dag väntas partiet rösta igenom ett förslag på ett namnbyte - från Folkpartiet till Liberalerna.

• Folkpartiet anser att frågan om ett tredje kön ska utredas. Landsmötet anser att det bör finnas en möjlighet för personer som inte vill identifiera sig som vare sig man eller kvinna ska kunna välja en tredje könskategori.

• Landsmötet röstade för att gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholdrycker ska tillåtas.

Det blev en livlig debatt kring föräldraförsäkringen under landsmötets andra dag.

Partistyrelsen backade upp regeringen och V om en tredje pappamånad i början av november och de nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2016.

Partisekreterare Maria Arnholm, FP, ställde sig i talarstolen och bad om tid för att utreda nästa förslag.

– Varför inte använda de här två åren till nästa val till att bredda frågeställningen? frågade hon.

Ville längre

Men det fanns krafter i partiet som ville längre.

Liberala ungdomsförbundet, LUF, vill införa en helt individualiserad föräldraförsäkring så att dagarna delas helt lika mellan vårdnadshavarna.

– Det här är en fråga där vi alltid varit i konflikt med moderpartiet, säger Henrik Edin, ordförande LUF, och fortsätter:

– Det är beklagligt att landsmötet inte fattade beslut i riktning mot en ökad individualisering av föräldraförsäkringen. Nu förlorar partiet en viktig fråga för att driva på den svenska politiken. LUF har vunnit stora framgångar sen det senaste landsmötet, nästa gång kanske det går vägen, säger Edin.

Ville se tredelad föräldrarförsäkring

Liberala kvinnor vill se en tredelad föräldraförsäkring i stället men på sikt är målet en individualiserad modell.

– Liberala kvinnor kommer fortsätta kämpa för en fortfarande som inte cementerar olika förutsättningar för kvinnor och män att kombinera familjeliv och karriär. Vi kan inte stödja en politik som föder upp generation på generation av kvinnliga fattigpensionärer. Vi kommer att fortsätta kämpa för en föräldraförsäkring som går i en mer individualiserad riktning, säger Gulan Avci, FP.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!