Lotta Gröning är publicist, författare, forskare och hästuppfödare. Född in i arbetarrörelsen beskriver hon sig nu som oberoende, mycket oberoende.
– Kampen för frihet har drivit mig i hela mitt liv. För dem som är i underläge, för landsbygd mot stad, för små företag mot stora, säger Lotta Gröning, 63.
– Storskalighet och centralism urholkar demokratin. Den lilla människan som inte syns kommer i kläm, säger hon.
K-märkt hemby
Hon bor i ett stort hus vid en vacker sjö i den K-märkta gamla bergsmansbyn Olsbenning i Norbergs kommun i Västmanland, en region där hon föddes och växte upp. I det en gång så blomstrande Bergslagen som drog till sig uppfinnare, entreprenörer och kapitalägare – men som i dag domineras av nedlagda gruvor och bruk.
En trakt som historiskt präglats av upproriska strömningar och frihetskamp. Det är ingen slump att Engelbrektsupproret, som hon kallar ”Sveriges enda frihetskrig”, startade där på 1400-talet.

Likt en sentida Engelbrekt drar Lotta Gröning i krig mot herrarna i Stockholm. I krönikor, reportage och böcker – och även i sin forskning, hon har doktorerat i historia – visar hon hur människor på landet hamnar i underläge när allt styrs från Stockholm. Och nu kommer tio krönikor i Expressen på det temat.
”Klyftan i Sverige”
– De handlar om klyftan i Sverige. Vi har inte samma verklighet, det finns inte solidaritet mellan olika landsändar. I storstäderna skäller man på landsbygdsbor och kallar dem inskränkta, på landet säger man att folk i storstäder inte förstår det verkliga livet, säger Lotta Gröning.
– Människor lever under olika villkor, många på landet känner sig frustrerade. Elbilar fungerar bra i Stockholm, men inte i glesbygd. Landsbygden exploateras, vindkraften byggs ut otroligt snabbt.
– Man hör alltid att landsbygden får bidrag men inte vad den bidrar med, säger hon.
Lotta Gröning är väl förtrogen med glesbygdens villkor, hon lever mitt i dem. Hon berättar att i hembyn Olsbenning ”bor 20 människor och 50 hästar”. Av hästarna äger hon elva, hennes 17-åriga dotter Lovisa tränar och tävlar med islandshästar. De har dessutom tre hundar och fem katter.

Nytt hus i byn
Deras hus är byggt 1919 och därmed bland de nyaste i byn. De äger lite skog och mark och tar eget hö till hästarna.
De har 1,2 mil till närmaste tätorter, Norberg och Avesta. Dottern tar varje dag tåget sju mil i vardera riktningen till skolan i Västerås. Hon skjutsar dottern till och från närmaste järnvägsstation som ligger 1,7 mil från hemmet.
Stora delar av landsbygden saknar bredband. Lotta Gröning har nyligen fått det framdraget till huset, men det är inte inkopplat än. Det ska inte dröja mer än några månader, hoppas hon.
Hennes pappa var Egon Gröning, kommunalråd (S) i Norberg, som dog i en flygolycka 1989 tillsammans med flera andra kända politiker.
Fostrad att ifrågasätta
– Jag följde pappa till flygplatsen. Av någon underlig anledning berättade han hela sitt liv för mig i bilen. Han sa att man måste strida för demokratin och landsbygden. Det är en strid jag tagit över, säger Lotta Gröning.
– Mina föräldrar fostrade mig att tänka själv. Att ifrågasätta var självklart. Man måste göra det man själv tror på, säger hon.

Hon skrev en doktorsavhandling om Socialdemokraternas väg till makten och var senare politisk chefredaktör på tidningen Norrländska Socialdemokraten i 13 år. En mycket självständig sådan. I tidningen gick hon mot partiets linje för EU-anslutning, hon kritiserade partiets landsbygds- och regionalpolitik.
Kritiserade Mona Sahlin
– Jag gick min egen väg och fick mycket skäll av partitopparna. Men otroligt mycket stöd av folket, de försvarade mig. Partiledningen firade med champagne när jag slutade 2005, säger hon.
Hon skrev en kritisk bok om dåvarande S-ledaren Mona Sahlin. Den väckte enorm uppståndelse inom partiet, hon utsattes för en hatkampanj – och säger att ”det gick ut en bannbulla från partistyrelsen att inte köpa boken”.

– Men jag fick rätt i det mesta. Mona Sahlin klarade inte av att vara partiledare. Det räcker inte att vara folklig, en politiker måste vara kunnig och kompetent för att klara uppgiften, säger Lotta Gröning.
Ny bok på gång
I dag undervisar hon i statsvetenskap på Mälardalens högskola i Västerås och är engagerad i ett forskningsprojekt på Linköpings universitet om digitalisering och samhället. Hon forskar bland annat om hur digitalisering fungerar i små kommuner.
Hon har också en ny bok på gång om hur socialdemokratins demokratisyn förändrats från Olof Palme till januariöverenskommelsen.
– Boken innehåller tre fallstudier. Om hur löntagarfonder, EU-anslutningen och december- och januariöverenskommelserna påverkat S. Den blir förhoppningsvis färdig nästa år, säger hon.
Publicist och hästuppfödare
Lotta Gröning, 63, är krönikör på Expressen sedan elva år.
Hon bor med sin 17-åriga dotter Lovisa i byn Olsbenning nära Norberg i Västerland. Tillsammans med elva islandshästar, tre hundar och fem katter.
Uppvuxen i Norberg där hennes pappa Egon Gröning var kommunalråd (S). Mamma Yvonne Gröning är journalist, författare och dramatiker.
Skrev doktorsavhandling i historia, ”Vägen till makten”, om Socialdemokraterna.
Politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten 1992–2005, debattredaktör på Aftonbladet 2005–2009, krönikör på Expressen sedan 2009.
Undervisar på Mälardalens högskola i Västerås. Engagerad i ett forskningsprojekt om digitalisering och samhälle på Linköpings universitet.
Skriver nu boken ”Från Folkhem till Facebook”. Har tidigare skrivit ”Kvinnans plats” (2006) om Alva Myrdal, ”Sanning eller konka” (2008) om Mona Sahlin och ”Sveriges statsministrar under 100 år: Axel Pehrsson-Bramstorp” (2012).
LÄS MER: Lotta Gröning: Vi intalade oss att Egon Gröning aldrig hade stigit ombord på planet
LÄS MER: Upproret mot vindkraften: ”En krigsförklaring från städerna”
LÄS MER: När corona kom till byn – ilska mot dåligt utbyggt bredband i Delsbo