Pappa och son lagar gratis julmat till dem som behöver

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Far och son, Niclas och Anton Tuomela.
Foto: Privat.
Klassisk julmat - bilden är en genrebild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I flera år har de lagat mat till människor som har haft det svårt.

Men med tanke på restriktionerna blir julen 2020 viktigare än någonsin tidigare för Värmdöborna Niclas, 47, och Anton Tuomela, 18.

– Jag tycker det är skitkul att hjälpa andra, säger Anton.

Det var förra veckan som Niclas Tuomela skrev i en Facebookgrupp för folk som bor på Värmdö, söder om Stockholm, att han och sonen Anton planerade att erbjuda julmatkassar till människor som kanske inte har möjlighet att laga själva, eller råd att köpa i jul.

– Vi har gjort lite såna här smågrejer förut. Då har det varit lite mindre än vad det är nu, men i och med att det är corona och folk sitter hemma isolerade, och man kan sätta sig in i att det är ännu värre den här julen, säger Niclas Tuomela.

Och responsen blev enorm. Redan samma dag som inlägget publicerades var alla 40 portioner bokade.

– Det har varit helt galet, säger han och fortsätter:

– Det är både folk som har bett om hjälp, men också någon omtänksam granne som har lagt märke till en äldre person eller någon som är frånskild med barn som kan tänkas behöva ha hjälp.

”Livet kan gå snett när som”

Niclas beskriver sig själv som en matglad person som har arbetat inom restaurangbranschen i flera år. Passionen för mat delar han med sonen.

– Jag håller på att utbilda mig till kock och jag lever för att laga mat. Jag tycker det är skitkul att hjälpa andra, säger Anton som är 18 år. 

Hur kom ni på den här idén?

– Det är många som har förlorat jobb och så där, och då är det kul att hjälpa till med julmat. Folk har kanske inte tid eller pengar att lägga på det, då är det kul att hjälpa till och bidra, säger han.

Pappa Niclas utvecklar:

– Jag vet att det är så otroligt många där ute som behöver hjälp. Jag har själv suttit någon gång och fått hjälp, och jag vet hur glad man blir. Det är ett tråkigt läge i samhället med corona, kan man sprida lite glädje så är det bara roligt. 

– Livet kan gå snett när som liksom. Man kan skilja sig, man kan bli av med jobbet och man kan bli sjuk, eller vad det nu kan tänkas vara.

Sprider julglädje: ”Det är under julen man ska ge”

När Niclas förkunnade att alla portioner var bokade var det flera andra personer i Facebookgruppen som slöt upp och erbjöd samma sak.

– Om någon tar ett initiativ så brukar det kunna ge ringar på vattnet. Det är otroligt många som har sagt att de har skänkt pengar. Så det har varit sjukt bra, säger Niclas.

– Det är under julen man ska ge, och ger man så brukar man få något tillbaka, om inte annat en liten kram. Man kan göra folk glada och göra det lite ljusare och då är det värt mödan.

Politikerns besked: Jultomten kommer trots pandemin

Undantag i coronareglerna: ”Han kommer och han har bekräftat”.

Vad är viktigast på julbordet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.