FRIDFULLT. I går red kungen och prinsessan Madeline i den öländska naturen i sällskap av två säpo-vakter Foto: Sven Lindwall
FRIDFULLT. I går red kungen och prinsessan Madeline i den öländska naturen i sällskap av två säpo-vakter Foto: Sven Lindwall

Pappa kungen - Maddes räddning

Publicerad
Uppdaterad
ÖLAND/STOCKHOLM. Kungen har blivit Madeleines räddning efter separationen från Jonas Bergström. Hela sommaren har prinsessan valt att tillbringa med familjen - allt för att komma tillbaka igen efter den svåra tiden.
I går red de ut på en tur i den öländska grönskan.
- De är här för avkoppling och semester, säger Gustaf Öholm, turistchef på Öland.
Efter separationen från Jonas Bergström tidigare i år hade prinsessan Madeleine planerat att åka i väg på flera resor med sina väninnor.
Hon hade länge som mål att vara i New York under flera sommarveckor, men detta kom att ändras ganska tidigt.
Hon har av naturliga skäl haft det oerhört jobbigt sedan den brutna förlovningen och den som har kommit att bli största stödet är inte närmaste väninnorna - utan en person: Pappa kungen.
Han har varit den som har stått Madeleine närmast under krisen. För kungen har dotterns separation varit jobbig på flera sätt.
Jonas Bergström har de senaste åren varit den mest populära av kungabarnens respektive och den brutna förlovningen tog kungen oerhört hårt.

Stannade hos familjen

Madeleine hade inför sommaren inte ens planerat att åka till Solliden på Öland - en plats som är oerhört förknippad med Jonas Bergström. Det var där som de offentliggjorde sin förlovning för nästan exakt ett år sedan.
Men strax före firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli på Öland så valde prinsessan Madeleine att närvara. Planen var att direkt efter åka till USA.
Men på Solliden fick Madeleine precis det stöd hon behövde av pappa kungen och mamma Silvia. Efter att väninnorna Louise Gottlieb och Charlotte Cederlund hade varit på besök på Solliden under ett par dagar så ändrade Madeleine sina planer: Hon bestämde sig för att stanna. Hos mamma och pappa.
Dagarna på Öland har fyllts av middagar och bad nere vid båthuset med utsikt över Kalmarsund. Madeleine har också haft med sig sin och Jonas Bergströms hund Zorro, en jackrussel.

Stort intresse

Strax efter lunch i måndags kom Madeleine ut från slottetiklädd jeansshorts och luftig blus.
- Hon såg väldigt avslappnad ut, säger Pillan Klebo från Leksand, som fick syn på kungligheterna under besöket på Solliden.
Pappa kungen och Madeleine har ett stort gemensamt intresse och det är ridningen. Flera gånger har de gett sig ut på längre turer.
I går red de ut i sällskap av två säpo-vakter.
Det är ingen ovanlig syn, enligt Gustaf Öholm, turistchef på Öland:
- Visst finns det möjlighet att träffa på våra kungligheter när man kommer till Öland. Det vill jag absolut påstå, säger Gustaf Öholm.

Flyttar i höst

Madeleine ska snart återvända till Stockholm, men det blir för en kort tid.
I höst flyttar hon utomlands - det är för jobbigt för henne att vistas i Stockholm efter brytningen frånJonas Bergström.
Prinsessan Madeleine ska i stället arbeta för mamma Silvias hjälporganisation Childhood.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag