Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappa har semester – då rycker Victoria in

<p>När kungen har semster får Victoria rycka in. Här anländer hon till Viksjöskolan i Järfälla.</p>Foto: Pelle T Nilsson
<p>Kronprinsessan var mycket tagen av överlevaren&nbsp;Emerich Roths berättelse om Förintelsen.</p>Foto: Pelle T Nilsson
<p>"Det betyder oerhört mycket", sa Förintelseöverlevaren Emerich Roth om kronprinsessan Victorias närvaro.</p>Foto: Pelle T Nilsson

Drottning för en dag!

När pappa är utomlands på semester är det Victoria som är kung på slottet.

Nu på i dag på morgonen inledde kronprinsessan sin jobbvecka med att lyssna till Förintelseöverlevaren Emerich Roth.

Kungen åkte i lördags på privat semester till Mexiko och i dokument som Expressen kunde publicera i veckan visar att det nu hela veckan är kronprinsessan Victoria som är vikarierande statschef. Det är långt från första gången som Victoria har fått rycka in och arbeta för pappa kungen sedan hon blev myndig 1995. Även prins Carl Philip har ett flertal gånger vikarierat som statschef.

Kronprinsessan Victoria har den kommande veckan ett antal officiella uppdrag. Trots att det bara är veckor kvar till att hon ska bli mamma för andra gången väljer hon att arbeta och tidigt i morse kom hon till Viksjöskolan i Järfälla på veckans första uppdrag.

Här har Emerich Roth flera gånger hållit föredrag. Han överlevde Förintelsen och i dag 91 år gammal har han de senaste 25 åren rest runt i över 1800 skolor och berättat sin livshistoria.

"Betyder oerhört mycket"

Kronprinsessan Victoria var förra året med Emerich Roth när han reste tillbaka till koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Då bad han henne att vid tillfälle komma och lyssna på något av hans föredrag och det var i dag på Viksjöskolan i Järfälla.

Strax före 09.00 i morse kom kronprinsessan i sällskap av livvakter och det var landets nu vikarierande statschef som gjorde sitt första jobb för kungahuset den här veckan.

Emerich Roth inledde sitt anförande med att konstatera:

– Jag är mycket glad och tacksam att kronprinsessan är här i dag. Det betyder oerhört mycket. Nu ska jag berätta min historia.

Sedan fick kronprinsessan under en dryg timme höra om hur Emerich Roth lyckades lura döden gång på gång under andra världskriget och klara sig undan Förintelsen:

– Vi måste alla föra den här historien vidare och inte glömma. Aldrig glömma, sa Emerich Roth.

På raden längst fram inne i skolaulan nickade en tagen kronprinsessan Victoria.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.