Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappa halshögg dottern – fick nio års fängelse

Romina Ashrafi, 14, halshöggs av sin pappa.
Foto: Twitter

Pappan halshögg sin 14-åriga dotter Romina Ashrafi med en lie – och dömdes till nio års fängelse.

Det lindriga straffet för detta hedersmord väcker kraftiga protester i Iran, där flickans mamma nu kräver dödsstraff för sin man.

– Jag vill inte att min make ska återvända till byn, säger hon.

Romina Ashrafi, 14, mördades i maj av sin pappa hemma i Talesh i norra Iran. Han halshögg henne med en lie när hon låg och sov.

Det var ett så kallat hedersmord för att flickan hade rymt hemifrån med en äldre man.

Mordet väckte stark indignation i Iran där också president Hassan Rouhani protesterade mot landets lagar som skyddar män som begår ”hedersmord”.

Mamman kräver dödsstraff

Pappan, vars namn inte har publicerats, dömdes till bara nio års fängelse, något som ledde till protester i sociala medier i Iran. Nu protesterar också Rana Dashti, flickans mamma och mördarens fru, mot det korta straffet, rapporterar internationella medier.

– Domen skapar skräck och panik hos mig och min familj. Jag vill inte längre att min man ska återvända till byn, säger hon till den iranska nyhetsbyrån Ilna.

Mamman säger att hon vill ha domen omprövad – och ändrad till ”avrättning”. 

Rymde hemifrån

Hon är orolig för sin sons och andra släktingars säkerhet, säger hon till Ilna.

Romina Ashrafi rymde hemifrån sedan pappan vägrade låta henne gifta sig med en 14 år äldre man. Mannen, Bahman Khawri, 28, säger att det verkliga skälet var att han är sunnimuslim, medan Rominas familj är shiamuslimer, den dominerande religiösa riktningen i Iran.

Pappan klagade hos polisen som tvångshämtade Romina – trots att hon vädjade till domaren att han inte skulle skicka hem henne eftersom hon visste att pappan skulle försöka mörda henne.

Pappan skämdes

Pappan förklarade efter mordet att han skämdes för att hon lämnat hemmet utan hans tillstånd.

Efter flickans död visade sig att pappan flera gånger hade bett sin fru att se till att Romina begick självmord för att hon vanhedrat familjen, skriver Guardian. 

Polisen grep också Bahman Khawri som dömdes till två års fängelse. Han berättade för lokala medier att Romina hade bett honom att hjälpa henne att komma bort från pappan.

– Flickan älskade mig och fick en fristad hos mig eftersom pappan brukade misshandla henne svårt varje dag, påverkad av sitt drogmissbruk. Hon bad mig att jag skulle rädda henne från den dagliga tortyren genom att gifta mig med henne, säger Bahman Khawi, enligt Guardian. 

Enligt iransk lag är lägsta ålder för giftermål 13 år för flickor och 15 år för pojkar. Men även yngre barn kan gifta sig om pappan och en domstol ger tillstånd.

Försök att ändra lagar

Fallet vållar kontrovers där många kritiserar det stora antalet hedersmord och att kvinnor diskrimineras i domstolarna. Det har förekommit försök i parlamentet att ändra lagarna. Men den islamistiska regimen har förkastat alla sådana förslag som ”icke-islamiska”.

I vissa provinser i Iran klassas upp till 20 procent av alla mord som ”hedersmord”.

”Det nioåriga straffet (för mordet på Romina) står i kontrast mot de mångåriga fängelsestraff som utdöms mot kvinnor som protesterar mot tvånget att bära hijab”, skriver Guardian.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.