Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappa får fängelse för mordförsök på bebis

Pappan kastade sin bebis ner i kraftverksdammen.
Foto: POLISEN
Pappan döms till tio års fängelse för försök till mord.
Foto: POLISEN
Mannen har berättat om händelsen i tidigare förhör.
Foto: Polisen

En småbarnspappa dömdes på torsdagen till tio års fängelse efter att ha försökta mörda sin elva månader gamla ­bebis – genom att kasta ner henne i en kraftverksdamm. Hon föll handlöst 20 meter – men överlevde mirakulöst.

Tingsrätten skriver i domen att mannen agerat "ytterst målmedvetet."

Pappan dömdes under torsdagen av Östersunds tingsrätt till tio års fängelse försök till mord, grov misshandel och olaga hot. Händelsen med den lilla flickan inträffade den 14 augusti.

Polis och räddningstjänst larmades då till platsen en kraftverksdamm öster om Östersund i Jämtland.

Där hittades den lilla flickan svårt skadad på betongunderlaget. Två månader efter händelsen åtalades pappan, som misstänkt för bland annat försök till mord. 

På torsdagen kom domen mot småbarnspappan. Tingsrätten skriver:

"Även om det inte finns något rationellt motiv till "NN":s handlande går det inte att dra någon annan slutsats av "NN":s agerande än att han avsiktligen kastade eller släppte "NN" (dottern, red:s anm.) ner mot kraftverksdammens botten.

Handlade målmedvetet, enligt tingsrätten

Tingsrätten konstaterar vidare att pappan handlade "ytterst målmedvetet", som man uttrycker sig i domen.

"Han tog henne med våld från "NN" vid huset, gick ner med henne hela vägen till kraftverksdammen, ignorerade helt att "NN" (hustrun, red:s anm.) skrek åt honom att inte göra "NN" illa och gjorde slutligen den krävande klättringen upp på staketet."

Avsikten med pappans agerande, enligt tingsrätten, var att beröva dottern livet genom att kasta ner henne i kraftverksdammen.

"Kravet på uppsåt för den gärning han är åtalad för är därmed uppfyllt", skriver tingsrätten.

Flickan överlevde mirakulöst det höga fallet och har nu fått komma tillbaka till sitt hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.