Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappa dog när blixten slog ner i säng

En man i 40-årsåldern dog när blixten slog ner i friggeboden han och familjen sov i.  

Blixten vandrade in i luftmadrassen och både pappan och en dotter som sov i sängen fick allvarliga brännskador. 

- Det är så sorgligt, säger Bo Lundberg, räddningschef i Vansbro. 

Det var sent på torsdagskvällen som blixten slog ner i ett hus i Vansbro-området. 

 En familj från Södermanland med tre barn låg och sov i en närliggande friggebod och hade dragit in en skarvsladd till friggeboden för att blåsa upp en luftmadrass.

 När blixten slog ner leddes den vidare genom husets elnät, via skarvsladden och in i luftmadrassens pump, där pappan i familjen och en dotter låg och sov.

 – Det var en moster till barnen som hade upptäckt vad som hänt och larmade oss. Vi rykte ut med fyra ambulanser och åtta brandmän, säger Bo Lundberg, räddningschef i Vansbro.

 När de kom till platsen levde pappan fortfarande.

 – Han hade svag puls som avtog, den lilla flickan var medvetslös, säger han.

Dog i ambulansen

 Både pappan och flickan fick kraftiga brännskador. Pappan dog i ambulansen på väg in till sjukhuset i Falun, där flickan nu befinner sig och får vård. 

 – Det är en totalkatastrof. Det är så sorligt att det inte är sant, säger Bo Lundberg, räddningschef i Vansbro.

 Han säger att det inte syntes till någon åska när familjen gick och la sig för att sova. Men att ett kraftigt åskområde drog in under den sena kvällen.

 – Det var fruktansvärt kraftigt, säger han.

 Bo Lundberg efterlyser nu att madrassen ska undersökas för att klargöra vad som hände.

 – Jag tror att pappan har haft foten i närheten av där strömmen går in till pumpen. Men det måste kollas om det är så att madrassen i sig ledde strömmen, säger han.

Kraftigt chockade

 Resten av familjen befinner sig på sjukhuset i Falun med den brännskadade dottern. Enligt Bo Lundberg chockades de svårt och skadades lindrigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.