Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappa beredd att sälja dottern – för att rädda familjen

Läkare utan gränser om talibanernas övertagande i Afghanistan
Afghanska flyktingar går av ett plan i Rumänien.
Foto: ALEXANDRU DOBRE / AP TT NYHETSBYRÅN
Talibaner patrullerar i centrala Kabul.
Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

FN varnar om att en tredjedel i Afghanistan går hungriga, däribland två miljoner barn är undernärda. Fembarnspappan Mir Nazir, 38, letar desperat efter ett sätt att rädda sin familj undan svälten.
Han förbereder sig därför att sälja sin egen dotter.
– Tro inte att jag inte älskar barnet, säger pappan till The Times of London

Före detta polisen Mir Nazir, från Afghanistan, berättar för den brittiska tidningen att han är beredd att sälja sin fyraåriga dotter för en summa på motsvarande ungefär 5 000 kronor. 

Pengasumman ska förhoppningsvis kunna rädda resten av hans familj från hunger och ge sin fyraåring ett bättre liv, berättar han. 

– Det här handlar inte om ett val, utan om desperation. Jag skulle hellre dö än att sälja min dotter, men min egen död skulle inte rädda min familj. Vem skulle mata mina andra barn?

Ekonomin i landet kollapsade efter talibanernas maktövertagande, något som drabbade bland annat Mir Nazirs familj väldigt hårt. Familjens ekonomiska krissituation tvingade pappan till att göra det otänkbara.

Nämligen gå in i en förhandling om sin egen dotter.

– Jag fick ett erbjudande från en butiksägare som inte hade några barn.

Talibaner patrullerar i Kabul. Några dagar innan talibanernas maktövertagande förlorade pappan Mir Nazir sitt arbete. Nu kan han inte försörja sin familj.
Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Mir Nazir berättar hur butiksägaren erbjöd en summa på motsvarande drygt 2 000 kronor för dottern. Då skulle hon få bo hos butiksägaren och börja arbeta i hans butik. Men Mir Nazir accepterade inte ett så lågt pris och krävde mer än en tvådubblad summa.

– Vi diskuterar fortfarande. Hon kanske får en bättre framtid som arbetande i en butik än om hon stannar hos mig, säger han.

Pappans förtvivlan

Mir Nazir förlorade sin anställning som polis endast några dagar innan talibanerna stormade landet. Han känner en obeskrivlig smärta och oro över att han inte kan betala räkningarna och se sin familj bli hungrigare för varje dag som går.

– Tro inte att jag inte älskar barnet. Tro inte att jag inte är upprörd vid tanken på att sälja min dotter. Jag kan bara inte se en annan utväg, säger han till The Times of London.

Den eventuella köparen lovar att sälja tillbaka dottern till Mir Nazir om han får ihop tillräckligt med pengar i framtiden.


Svenska Afghanistankommittén berättar att många givarländer drar in sina utlovade bistånd till Afghanistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.