Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paolo Macchiarini sparkas från KI

Paolo Macchiarini sparkas från Karolinska institutet. Foto: New Press Photo / Splash News
Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson Exp

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarinis anställning vid Karolinska institutet (KI) kommer inte att förlängas, meddelar KI.

Uppdraget löper ut 30 november och fram till dess ska arbetstiden användas till att avveckla hans forskning och hans forskningsgrupp.

Karolinska institutets förtroende för skandalkirurgen Paolo Macchiarini har tagit slut. På torsdagen meddelade KI definitivt att läkarens anställning som forskare inte kommer att förlängas när den nuvarande perioden löper ut.

Karolinska institutet skriver i ett pressmeddelande:

"Prefekten på den institution som Macchiarini tillhör har fått rektors uppdrag att under tiden fram till den 30 november 2016 se till att hans arbetsid används till att avveckla den forskning han bedrivit vid KI. Prefekten ska även ansvara för att hans forskargrupp avvecklas."

Beskedet kommer inte som någon större överraskning. Redan i lördags meddelade KI:s rektor Anders Hamsten att han inte kunde se att Macchiarini fortsatte sin forskning på Karolinska. Beskedet kom efter att dokumentären Experimentet, som sänts på SVT, kastat nytt ljus på bland annat Macchiarinis sidoverksamhet i ryska Krasnodar.

KUS utreder Macchiarini

– Det har vi inte bestämt men det innebär definitivt att hans tidsbegränsade anställning inte kommer att förlängas, vilket Hamsten sa redan i lördags till Dagens Medicin.

Enligt SVT har totalt åtta patienter fått konstgjorda luftstrupar inopererade. Endast två har överlevt. Tre av operationerna genomfördes 2011–2012 på Karolinska universitetssjukhuset och under onsdagen meddelade sjukhuset att man kommer att göra en helt extern utredning av Macchiarinis verksamhet med anledning av de nya uppgifterna.

En polisutredning om operationerna på Karolinska pågår och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Patienterna som opererades på Karolinska var svårt sjuka och bedömdes ha kort tid kvar att leva, enligt KI. Men så var inte fallet med patienterna i Ryssland, enligt SVT-dokumentären.