Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paolo Macchiarini: "Karolinska visste allt"

Skandalomsusade Paolo Macchiarini väljer nu att försvara sig mot anklagelserna och hotar att stämma Karolinska.Foto: Sven Lindwall
Här intervjuas han av Expressens Anna Bäsén.Foto: Sven Lindwall

Skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini är tillbaka i Sverige och på Karolinska.

Men nu är den avskedade kirurgen inte här för att operera in syntetiska luftstrupar. Utan för att försvara sig.

I en intervju med Expressen säger han att Karolinska hela tiden känt till hans verksamhet. Paolo Macchiarini säger också att han tänker stämma Karolinska institutet för att de sparkat honom.

– Det som påståtts i svensk tv är helt falskt. Jag är övertygad om att sanningen ska komma fram och jag litar på den svenska rättvisan, säger han.

Macchiariniaffären - detta har hänt

Paolo Macchiarini, född 1958, är en italiensk läkare och forskare. Paolo Macchiarini rekryterades 2010 till Karolinska institutet efter att ha genomfört transplantationer med luftstrupar från avlidna donatorer.

2011 genomförde han världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe på en patient vid Karolinska universitetssjukhuset. Paolo Macchiarini genomförde därefter flera sådana operationer. De betraktades till en början som lyckade.

2013 beslöt Karolinska universitetssjukhuset att stoppa operationerna då operationsmetoden bedömdes som misslyckad. I dag har sex av åtta patienter som opererats med metoden avlidit.

2014 i augusti anmäler fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset Paolo Macchiarini till KI:s rektor för att ha förvanskat resultaten av operationerna i sex vetenskapliga artiklar. Anmälan görs senare även till Läkemedelsverket och Centrala etikprövningsnämnden, som överlåter ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. En belgisk forskare, Pierre Delaere, anmäler även Paolo Macchiarinis artikel i Lancet för forskningsfusk.

2015 i april polisanmäler Läkemedelsverket brott mot läkemedelslagen, eftersom det inte inhämtats tillstånd för klinisk prövning före operationerna. Åklagare inleder sedan en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

2015 i maj. Den externa utredaren Bengt Gerdin redovisar åtskilliga fall av oredlighet i artiklar i form av bristande överrens­stämmelse med journaldata.

2015 i augusti frias Paolo Macchiarini från forskningsfusk av KI:s rektor Anders Hamsten, även om han anses ha agerat oaktsamt. Det slås dessutom fast att Paolo Macchiarini inte ägnat sig åt forskning, utan åt sjukvård. Den externe granskaren Bengt Gerdin är kritisk.

2016 i januari. Tidningen Vanity Fair skriver en artikel om stjärnkirurgens privatliv där det även framkommer uppgifter om felaktigheter i cv:t. KI:s personalavdelning utreder och anser att han medvetet kommit med falsk eller missledande information i sitt cv.

SVT sänder Dokument inifråns serie om Paolo Macchiarini, Experimenten. KI:s rektor Anders Hamsten kallar omständigheterna kring Macchiarinis operationer i Ryssland för ”oacceptabla”.

2016 i februari. Karolinska universitetssjukhuset tillsätter en intern granskning av operationerna. Detta kritiseras och granskningen får sedan en extern utredare. KI aviserar att institutet avser att avskeda Paolo Macchiarini. KI återupptar utredningen om forskningsfusk, och begär yttrande från CEPN, Centrala Etiksprövningsnämnden.

2106 i mars. Regeringen beslutar att byta ut delar av Karolinska institutets styrelse, konsistoriet. Personalansvarsnämnden på Karolinska institutet fattar beslut om att Paolo Macchiarini ska få sparken.

2016 i maj. 14 olika utredningar eller översyner pågår eller är planerade som en följd av Macchiariniaffären, allt ifrån polis och åklagares förundersökning om brott till utredning om hur misstänkt forskningsfusk hanteras av universiteten. Paolo Macchiarini reser till Stockholm för att försvara sig i två av de pågående utredningarna. Han bryter också tystnaden och talar med media. Macchiarini hävdar att Karolinska vetat allt om hans verksamhet och meddelar att han tänker vidta rättsliga åtgärder mot Karolinska institutet för att de avskedat honom.

Källor: Läkartidningen, Dagens Medicin.

Det är en lågmäld Paolo Macchiarini som besöker Expressens redaktion på onsdagskvällen för en intervju. Paolo Macchiarini har med sig en bandspelare för att själv dokumentera vårt samtal, så att han ska bli rätt citerad.

– Det är inte riktat mot dig personligen, men jag har blivit så misshandlad av svenska medier. Jag är i den oturliga situationen att jag inte kan lita på någon.

Kirurgen som var Karolinskas supervärvning är nu i centrum för den största medicinska skandal vi haft i Sverige på många år. Macchiarini var först i världen med att operera in en konstjord luftstrupe på en patient. Operationen skedde vid Karolinska universitetssjukhuset år 2011 och blev mycket omskriven. Sen fortsatte operationerna.

Stoppades 2013

De betraktades först som lyckade. Men 2013 stoppades de. Av åtta patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade av Paolo Macchiarini har sex dött. En överlevande har fått den syntetiska luftstrupen borttagen, den sista har remitterats till USA och väntar på en transplantation med en normal luftstrupe.

Macchiariniaffären har skakat vård- och forskningssverige i grunden. Kulmen nåddes i januari, när SVT:s dokument inifrån sände tre granskande program om Macchiarini. Totalt är det nu 14 olika utredningar och översyner som pågår eller planeras, allt ifrån förundersökning om brott till utredning om hur misstänkt forskningsfusk hanteras av universiteten.

Paolo Macchiarini är här för att försvara sig i två av de pågående utredningarna - Karolinska institutets utredning om forskningsfusk och Karolinska universitetssjukhusets utredning om själva operationerna. Expressen har sökt Paolo Macchiarini upprepade gånger, men först nu vill han låta sig intervjuas. Han skickar också en sju sidor lång sammanställning av sin syn på det som har hänt.

– Jag har så mycket tid du vill ha, säger han.

Vad har du gjort sen SVT-dokumentären om dig sändes i januari?

– Jag har huvudsakligen varit upptagen med att samla information som behövs för att svara på alla anklagelser som gjorts av SVT, och med konsekvenserna av all mediebevakning, säger han.

Paolo Macchiarini säger hellre "vi" än "jag" under samtalet, och poängterar gärna att han har andra forskare och läkare på sin sida.

– Vi är förstås oroade över dessa falska påståenden och anklagelser som sänts, och som en direkt konsekvens har vi behövt reagera och ta fram dokument för att bevisa att det inte är sant.

– Jag vill bevisa att det vi gjort var i patienternas intresse och att vi inte begått forskningsfusk. Om jag vore skyldig skulle jag inte sitta här med dig.

"Förstört mitt rykte"

Han arbetar inte i Ryssland längre, kontraktet har gått ut. Enligt Macchiarini har han utretts av ryska hälsomyndigheten, men friats.

– De kom fram till att allt var gjort enligt reglerna, med högsta standard, och mer än så.

På frågan om var han egentligen jobbar svarar han att det är hemligt. Men senare under vårt samtal berättar han att han fortfarande opererar patienter runtom i världen. Han vill gärna forska igen, men har just nu ingen sådan anställning.

– De här anklagelserna och KI:s beslut har förstört mitt rykte. Men det finns många institutioner som inte bara litar på media och KI utan på den forskning och det arbete jag utfört tidigare.

Karolinska institutet, KI, har offentligt kritiserat omständigheterna kring operationerna i Krasnodar, Ryssland. Under intervjun går Macchiarini till attack mot både Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset och poängterar att de haft insyn i hans arbete.

– Det finns offentliga dokument som alla kan se. De visar att representanter för både Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet deltagit i beslutsprocessen att operera dessa patienter. Inte bara en gång utan flera gånger och med olika patienter, från Sverige, Italien, USA och Ryssland.

Hur ser du på operationerna med de konstgjorda luftstruparna idag, skulle du ha gjort något annorlunda?

– Såklart skulle jag gjort allt annorlunda, jag är en människa, jag begår misstag.

Paolo Macchiarini besökte Expressens redaktion för intervjun med medicinreporter Anna Bäsén.Foto: Sven Lindwall

"Är komplex kirurgi"

Han poängterar att han inte var ensam aktör, utan att en stor grupp läkare var ansvariga för att ta beslut om utföra transplantationerna.

– Vi ville göra det som var bäst för patienterna. Det här är komplex kirurgi. Vi diskuterade det på djupet. Och eftersom vi är i ett land som Sverige så gjorde i ännu högre grad.

Men var det verkligen rätt att operera alla patienter med den här metoden?

– Utifrån vad vi visste då vad det rätt beslut. Du måste förstå att när man gör den första vet man aldrig vad resultatet blir, även om det finns forskning på djur. Vid den första njurtransplantationen dog patienten, samma vid den första hjärttransplantationen och den första levertransplantationen. De första är alltid väldigt kritiska. Det är okänt.

– Såklart kunde vi gjort allt annorlunda när man ser tillbaka. Men vid den tiden var det bästa alternativet för patienten.

Paolo Macchiarini poängterar att de konstgjorda luftstruparna var en sista utväg för svårt sjuka patienter.

– Vi hade inte tid att göra studier på djur i den situationen. Skulle vi låta patienterna dö?

Stark kritik har riktats mot att patienter som inte uppfattas som dödligt sjuka opererats, som balettdansösen Julia Tuulik som nu är död, opererats. Paolo Macchiarini avfärdar kritiken.

– Det är mycket du inte vet om henne medicinskt och socialt. Det är sekretessbelagt. Men hennes remitterande läkare ansåg det var rätt och den ryska utredningen ansåg det var rätt.

Men många undrar och har samma fråga.

– Det fanns så många professionella som ansåg att det var rätt beslut. Hon vägrade andra alternativ. Det fanns en medicinsk indikation.

Vad känner du inför att sex patienter dött?

– Ett fåtal dog av helt andra orsaker än transplantationerna, andra dog i komplikationer av operationerna. Men det är klart att det känns hemskt att de dog. Varje person som dör är ett nederlag för oss som läkare.

Finns det något du önskar att du gjort annorlunda?

– Vi modifierade teknologin under gång, vid andra transplantationen, vi lär oss. Det fanns en inlärningskurva, vi lärde oss när vi gjorde transplantationer.

Testat på djur

Inlärningskurva ja, du har anklagats för att metoden inte var tillräckligt testad?

– Själva materialet var testat på stora djur och godkänt. Även om man inte testat luftstrupar av det här materialet hade man använt materialet till andra vävnader och organ.

Men var metoden tillräckligt mogen för att prövas på människor?

– Nej, innovativ teknologi är aldrig tillräckligt mogen. Du har en patient som är döende. Endera låter du patienten dö. Eller också erbjuder du det behandlingsalternativ du har tillgängligt, om du tror att det kan fungera. Det fanns substantiella bevis för att det kunde fungera.

Så du anser att det fanns tillräckligt med bevis?

– Baserat på litteraturen och prekliniska tester, ja. Det är samma princip.

Det här är patienter som uttömt alla andra möjligheter. Det fanns helt inte tid att göra djurstudier av plaststruparna, hävdar Macchiarini.

– Det är en akutsituation när du inte vet vad du ska göra. Du vill inte att patienten ska dö. Det finns ingen rutinmetod, det kan finnas något som fortfarande är experimentellt, men som är det enda hoppet för patienten att överleva. Om du har en metod du tror fungerar erbjuder du den.

När KI avskedade Macchiarini gjordes det bland annat med hänvisning till operationerna i Ryssland och för att han lämnat felaktiga uppgifter i sitt cv. Paolo Macchiarini anser att avskedet skett på felaktiga grunder.

– Jag har påpekat – även innan jag blev avskedad – att detta inte överensstämmer med verkligheten. Jag beklagar att det har hänt förstås. Men jag förstår också att KI blivit pressad av media och alla konflikter till det här beslutet. De behövde en syndabock, och jag är den syndabocken. Vi förbereder rättsliga åtgärder mot KI gällande avskedet.

Vad anser du vara felaktigt med att du fick sparken?

– Jag vet inte de riktiga grunderna till avskedet i detalj. Jag anser att det var ett förhastat beslut, inte baserat på bevis.

Att KI öppnat utredningen om forskningsfusk igen kommenterar Paolo Macchiarini så här:

– De här anklagelserna har avfärdats en gång tidigare. Min och gruppens oskuld har redan bevisats en gång. Jag känner inte till att det framkommit några nya belägg.

Paolo Macchiarini säger att han är tacksam för att få komma till tals, och att han talar för många professionella i Sverige och utomlands som arbetat med det här projektet.

– De har bidragit till forskningsframsteg för patienternas bästa. Kom alltid ihåg att de här patienterna hade fått all annan behandling som fanns att erbjuda och det fanns inga andra alternativ. Och patienternas medicinska historia var tillräcklig för alla inblandade professionella för att överväga den här typen av behandling.

– Jag tycker att alla detaljer ska bli kända innan man dömer någon. Jag anser att man ska vara oskyldig tills motsatsen är bevisad. Det är vad jag förväntar mig av ett land som Sverige.

"Sanningen kommer att komma fram"

Du säger att du anklagas för saker du inte gjort av KI, av tidigare kolleger, av media. Men vad har de för skäl att komma med sådana anklagelser?

– Det är ganska överraskande att jag är i medieljuset, anklagad för alla möjliga saker. Och de som har anklagat mig får priser. Vilket jag kan förstå, sånt är möjligt. Men jag är trygg med att sanningen kommer att komma fram snart.

– Men kanske om 20 år kan det bevisas att vi hade rätt, att det var grundstenen till en ny behandling. Allmänheten ska veta att det kommer att starta en studie i USA som använder i princip samma teknik. Kanske inte alla kommer att tycka att det vi gjorde var fel.

Artikeln i Vanity Fair i januari, där Paolo Macchiarini anklagats för att ha ljugit om allt från sitt cv till bröllopslöften, sin vänskap med påven och sina kändispatienter, vill han inte kommentera.

– Vi samlar data för att bevisa att anklagelserna om mitt cv är falska. Det andra är privata frågor och har inget att göra med mitt yrkesliv. Det svarar jag inte på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.