Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini. Foto: SVT

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini.

 Foto: SVT

Paolo Macchiarini får sparken från KI

Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini får sparken från Karolinska institutet (KI). Hans kontroversiella forskning kring kostgjorda luftstrupar, som kostat flera människor livet, är den främsta orsaken.

Beslutet fattades på ett möte som personalansvarsnämnden på Karolinska institutet höll på onsdagen.

Som grund för beslutet anges att Paolo Macchiarini, som var anställd på KI som forskare, lämnat oriktiga uppgifter i de cv han lämnat in till institutet och att han visat "oaktsamhet i forskning".

Enligt Karolinska institutets personaldirektör Mats Engelbrektson är det "omöjligt" att ha "något som helst samarbete med Paolo Macchiarini".

Får han gå med omedelbar verkan?

– Vi har inga andra kommentarer än det som står i pressmeddelandet, säger pressekreteraren Claes Keisu.

"Adekvat"

Paolo Macchiarini och hans kolleger vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset trodde att det gick att skapa fungerande luftstrupar av plaströr som hade doppats i en lösning med stamceller från benmärgen. Till följd av detta har flera patienter dött, var av två dog efter att ha fått nya "luftstrupar" på Karolinska universitetssjukhuset.

I maj förra året kom den externe utredaren Bengt Gerdin fram till att Paolo Macchiarini hade gjort sig skyldig till forskningsfusk, misstankar som den dåvarande rektorn Anders Hamsten friade Macchiarini ifrån i augusti.

– Det var adekvat att han fick sparken, säger Bengt Gerdin.

Dröjde det för länge?

– Jag tycker det är bra att vi har en arbetsrätt som gör att man tänker till två gånger innan man sparkar någon, även om jag kan tycka att det tog lite väl lång tid. Men att det görs på ett omsorgsfullt sätt är viktigare än att det går fort.

"Förförda"

TT: Hur kommer det sig att några av landets främsta hjärnor trodde att det gick att skapa en fungerande luftstrupe med hjälp av ett plaströr som doppas i en lösning med stamceller?

– Det är fråga som väldigt många ställer sig. Jag frågar mig själv det, men har inget bra svar. Jag tror att folk blev förförda och så tror jag det handlar om gruppdynamik, säger Bengt Gerdin.

Efter att filmaren Bosse Lindquists dokumentär "Experimenten" visades på SVT avgick den före detta rektorn Anders Hamsten samt två nära medarbetare i Karolinska institutets ledning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag