Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel

Före detta kirurgen opererade in syntetiska strupar.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: PRESSBILDER
Foto: SVEN LINDWALL

Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini har tagits upp på nytt.

Nu åtalas han för grov misshandel i tre fall där luftstrupar opererats in på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Det enda han har velat göra är att hjälpa människor att överleva, säger Macchiarinis advokat Björn Hurtig.

I december 2018 valde åklagaren Mikael Björk att återuppta förundersökningen mot kirurgen, om två fall av grovt vållande till kroppsskada.

Det handlade om en kvinna från Turkiet och en man från Island, båda avlidna.

Nu har det hämtats in mer bevisning och hållits flera nya förhör.

På tisdagen väcktes åtal för grov misshandel mot Paolo Macchiarini.

Enligt stämningsansökan har han utfört ingreppen ”helt strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ingreppet har varit lagstridigt eftersom det inte utgjort led i någon form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie.”

Ett tredje fall tas också upp

Åklagaren har också återupptagit förundersökningen kring en tredje person som fått en syntetisk luftstrupe inopererad. Det handlar om en man från USA, som också avled.

– Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har alltså genomförts helt utan lagstöd. Jag gör bedömningen att de tre ingreppen därför är att bedöma som grov misshandel snarare än vållande till kroppsskada, grova brott, och att det är den tidigare kirurgen vid Karolinska universitetssjukhuset som ensam bör bära det straffrättsliga ansvaret, säger överåklagare Mikael Björk i ett pressmeddelande.

Gärningarna ska enligt åklagaren betraktas som grova eftersom patienterna lidit svårt. ”Därtill har Paolo Macchiarini visat särskild hänsynslöshet och råhet.”, står det i åtalet.

Nekar till brott i alla tre fall

Macchiarini nekar helt till brott. Han hade kontakt med sin advokat Björn Hurtig under tisdagen.

– Han bestrider givetvis de här misstankarna mot honom, och han tycker att det känns anmärkningsvärt att åklagaren faktiskt åtalar honom för att med flit ha försökt skada människor. För det är ju vad åklagaren påstår, att han med uppsåt haft för avsikt att tillfoga patienterna skada och smärta, säger advokaten Björn Hurtig och fortsätter:

– Min syn på saken är att jag finner det anmärkningsvärt att det är så, men vi får respektera det och ta den fighten i domstol.

Se också:

Chefsläkaren: Vi måste återupprätta förtroendet.
Mikael Björk om att Macchiarini åtalas för grov misshandel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.