Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Panikmöte räddade inte Stefan Löfven

PRESSKONFERENS PÅ REGERINGSKANSLIET. Gustaf Fridolin (MP), Åsa Romson (MP), Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) möter pressen för att berätta om krissamtalet med de borgerliga, och kunde där konstatera att det inte blir några förhandlingar. Därmed väntas budgeten falla, och regeringen kan avgå.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Panikmötet i regeringskansliet i går kväll räddade inte statsminister Stefan Löfven.

Centerledaren Annie Lööf körde i stället över S-ledaren och nobbade hans krisplan - efter beskedet om att Sverigedemokraterna fäller regeringens budget.

- Det här är politik och inte ett sällskapsspel. Vi är inte beredda att omförhandla vår budget, sa Annie Lööf.

På en presskonferens i natt öppnade Löfven för att avgå som statsminister och utlysa nyval.

Klockan 16.50 i går eftermiddag var regeringskrisen ett faktum.

Den vikarierande partiledaren för Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson, lämnade då på en presskonferens i riksdagen - efter en lång föreläsning om invandringens kostnader och konsekvenser - ett klart besked:

- Sverigedemokraterna kommer att arbeta för att försöka fälla varje regering och varje budgetproposition som innebär ökad invandring.

Därmed stod det klart att Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin saknar stöd för regeringens budget vid dagens omröstning i riksdagen.

Väntat besked för många

När beskedet kom hade S-ledaren redan lämnat sitt gruppmöte med partikamraterna i riksdagen. Beskedet från Sverigedemokraterna fick S-ledamöterna genom medierna.

- Var och en fick reda på det genom att titta i sin telefon. Det var ingenting som diskuterades utan man konstaterade att vi nu är i det här läget, säger en S-källa.

Beskedet var delvis väntat hos många.

- Det var nog ingen som upplevde det som en chock men det var ingen munter stämning heller. Vi konstaterade att vi är i en väldigt allvarlig situation, säger källan.

Vice statsminister Åsa Romson (MP) befann sig på Socialdemokraternas gruppmöte och finansminister Magdalena Andersson (S) deltog i Miljöpartiets när beskedet kom.

Stefan Löfven aktiverade sin krisplan - och kallade alliansledarna till ett snabbt inkallat möte på tisdagskvällen.

Statsministerns förhoppning var att alliansledarna skulle vara beredda att förhandla om ett nytt budgetförslag för att stoppa Sverigedemokraterna.

Men han möttes - återigen - av kalla handen. Och den som höll i taktpinnen var Centerledaren Annie Lööf. Hon konstaterade redan innan mötet att det inte fanns något att förhandla om.

- Det är Stefan Löfven som bär ansvaret för hur budgeten ska se ut. Vi kommer att rösta på vår budget, så får vi se vad resultatet blir, sa Lööf.

Vid 21.20-tiden kom de fyra alliansledarna i samlad trupp till regeringskansliet. Och de gav alla intervjuer på väg in.

- Vi kommer att vara tydliga med att vi inte kommer att omförhandla vår budget, konstaterade Annie Lööf.

På sjunde våningen i Rosenbad försökte Stefan Löfven ändå övertyga henne och de andra om att ändra sig. Men utan resultat.

"Löfven har ansvaret"

Efter mindre än en timme kom alliansledarna ut igen.

- Stefan Löfven har ansvaret nu och det är bara han som kan svara på vad han ska göra. Det här är politik och inte sällskapsspel. Vi har tittat på vad det finns för politiska skillnader, och de är stora, deklarerade Annie Lööf då.

Folkpartiledaren Jan Björklund fortsatte:

- Vinner vi budgetomröstningen i riksdagen så finns inga skäl för oss att göra om omröstningen så att vi förlorar.

Blivande moderatledaren Anna Kinberg Batra konstaterade att Stefan Löfven under mötet inte visat något som tydde på att han vill anpassa sig till alliansbudgeten - och KD-ledaren Göran Hägglund sa:

- Ingenting har förändrats under det här mötet.

Det dröjde sedan 45 minuter innan en allvarlig statsminister klev in i Bella Venezia i regeringskansliet, tillsammans med Gustav Fridolin, Åsa Romson och Magdalena Andersson.

"Finns några alternativ"

På Expressens fråga om han tänker avgå som statsminister svarade Löfven:

- Det finns några alternativ på hur vi ska hantera detta. Vi får gå tillbaka efter debatten i kammaren och se vilket alternativ vi väljer.

- Vi kan exempelvis utlysa ett nyval senare, man kan också avgå och man kan ha andra alternativ.

Stefan Löfven hoppades ännu sent i natt att alliansen ska ändra sig.

- Vi har en situation nu där vi har ett främlingsfientligt parti som har fått ett avgörande inflytande om vi inte ser till att göra något annorlunda över blockgränserna, konstaterade han.

- Vi har en skyldighet att tänka över vilka alternativ vi har, och vilket vi ska välja.

En möjlighet är att Stefan Löfven avgår, ett annat är att han senare utlyser nyval, eller extra val som det formellt heter. Det kan göras tidigast den 29 december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.