Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paniken sprider sig inom Moderaterna

Väljarstödet för Moderaterna har minskat sedan i somras. I det sammanvägda väljarindex för februari som Novus och SVT presenterade på torsdagen fick partiet 19,1 procent.
Foto: Nils Petter Nilsson

Kända M-profiler bråkar i direktsänd tv på bästa sändningstid – och partisekreteraren kallas internt för "Bagdad-Bob".

Utåt är budskapet att allt är under kontroll trots katastrofsiffrorna, men under ytan jäser missnöjet mot den moderata partiledningen.  

– Partiledningen har ingen aning om vart man är på väg, säger en tidigare M-minister.

Moderattopparna talar gärna om poliskrisen, sjukvårdskrisen och försvarskrisen.

De är numera inte lika pigga på att synas när det handlar om Moderatkrisen.

– Vi tackar för erbjudandet, men avstår intervjuer, svarar partiets pressekreterare Niklas Gillström när Expressen under torsdagen vill ställa frågor till partisekreteraren Tomas Tobé.

Men det är kanske inte så konstigt, egentligen.

Anna Kinberg Batras närmaste man kallas numera internt för "Bagdad-Bob", efter Saddam Husseins informationsminister Mohammed Said as-Sahaf som under Irakkriget gav både verklighetsfrämmande och bisarra kommentarer.

Söndagen den 12 februari mötte han partikamraten Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, i en debatt i SVT:s "Agenda". Orsaken var att Odenberg i en debattartikel förordat ett närmare samarbete mellan M och S, i stället för samtal med Sverigedemokraterna. 

Tomas Tobé, Anna Kinberg Batras närmaste man, kallas numera internt för "Bagdad-Bob".
Foto: Anna-Karin Nilsson

Tomas Tobés medverkan överraskade många i partiet – och ledde till ny kritik.

– Varför ville partiledningen möta en förbannad partikamrat som lämnat alla sina uppdrag? Mycket märklig krishantering, menar en känd moderatpolitiker.

Samtidigt var det tyst från partiets riksdagsledamöter och andra företrädare i sociala medier.

– Ingen vågade skriva någonting på Twitter. När spinnet kom från vänstersidan var det helt tyst. Det beror på en osäkerhet i partiet.

En tidigare M-minister konstaterar att krisen i partiet nu är lika allvarlig som då Bo Lundgren tvingades bort hösten 2003. I valet 2002 fick Moderaterna 17,5 procent i kommunalvalet och 15,2 procent i riksdagsvalet, vilket kan jämföras med katastrofsiffran i den senaste mätningen från Demoskop: 18,5 procent.

– Många frågar sig hur permanent skadan är. Innan sommaren måste folk känna att det finns en plan, säger en M-källa.

Internt finns ett missnöje med att ekonomiska frågor där man har chans att skilja sig tydligt från Socialdemokraterna, hamnat i skuggan av snabba utspel, uppger flera M-företrädare.

Ännu har inga avgångskrav framförts mot Anna Kinberg Batra, men en uppgiftslämnare menar att sådana mycket väl kan komma inom kort. 

– Anna ifrågasätts redan rätt rejält, inte minst i Skånedistriktet. Hon är inget vidare som kommunikatör, säger en M-politiker.

Bo Lundgren avgår som Moderaternas partiledare hösten 2003. En tidigare M-minister konstaterar att krisen i partiet nu är lika allvarlig som då.
Foto: Suvad Mrkonjic

LÄS MER: K-G Bergström: "Ett solklart misslyckande för Anna Kinberg Batra"


En riksdagsledamot är inne på samma spår.

– Partiledningen är naturligtvis väldigt oroliga och känsliga för opinionsläget. Deras mandat fram till valet kan äventyras om inte raset i opinionen stannar av eller vänder uppåt.

En känd M-företrädare i riksdagen konstaterar att partiledningen nu måste agera snabbt.

Men än så länge är det tyst– även internt.

– Det finns ingen samlad plan som är kommunicerad.

Anna Kinberg Batra medverkade under torsdagen i "Efter 10" i TV4. Hon hävdade då att omsvändningen i synen på Sverigedemokraterna kunde kommit tidigare:

– Jag har hållit tillbaka för att Moderaterna är störst. Är man störst måste man också vara snäll.

Flera välkomnar SD-beskedet men anser att det kom försent, och för abrupt.

En M-källa kallar kommunikationen kring beskedet för "katastrofal" och riksdagsledamöter säger att de fortfarande inte förstått skillnaden jämfört med förut.

Den snabba 180-gradersvängningen om en gemensam alliansbudget före 2018 skadar trovärdigheten, säger flera M-politiker.

– Tycker man det här egentligen eller beror det på opinionssiffrorna? säger en M-källa.

Anna Kinberg Batra sa också under intervjun i TV4 att hon känner ett starkt stöd internt för det nya budskapet.

Men bland M-företrädare i Skåne ifrågasätts partiledningens närmande till SD, enligt Expressens uppgiftslämnare.

– Många tycker att det är obegripligt eftersom man i Skåne är vana vid att se Sverigedemokraterna i de kommunala församlingarna. De är inga att hålla i handen. Det går inte att lita på dem, hävdar en M-källa.

Det finns också de som har förståelse för Anna Kinberg Batras agerande. ”Hon fick ärva Fredrik Reinfeldts mantel – och ett giftpiller. Decemberöverenskommelsen fanns ju redan på plats när hon tillträdde.”
Foto: Anna-Karin Nilsson

Samtidigt finns det en rädsla i partiledningen för att kända M-profiler ska lämna partiet – offentligt.

– Det finns tidigare ministrar som är beredda att ta det klivet och i stället ställa sig vid Annie Lööfs sida, hävdar en M-riksdagsledamot.

Centerledaren Annie Lööfs framgångar diskuteras just nu av många inom Moderaterna, och de flesta är överens om att huvudskälet till opinionslyftet är att hon är konsekvent och "håller linjen". 

– Anna Kinberg Batra fladdrar i stället fram och tillbaka. Först var Decemberöverenskommelsen jättebra, sedan var den jättedålig. För ett par månader sedan var Sverigedemokraterna nazister – och nu ska vi samarbeta, säger en M-företrädare.

Men det finns också de som har förståelse för Anna Kinberg Batras agerande.

– Hon fick ärva Fredrik Reinfeldts mantel – och ett giftpiller. Decemberöverenskommelsen fanns ju redan på plats när hon tillträdde.

Det faktum att Centerpartiet och Liberalerna tillsammans nu är nästan lika stora som Moderaterna förändrar maktbalansen inom alliansen, vilket kan få stora konsekvenser i valrörelsen, menar flera uppgiftslämnare.

Men stämningen i alliansen beskrivs, trots allt, som god.

– Vi har lätt för att samarbeta – trots allt snack i medierna, konstaterar en M-riksdagsledamot.


LÄS MER: Anna Kinberg Batra om raset: "Vi har hållit tillbaka"


Och partiledningen försöker hålla skenet uppe.

– Budskapet är att man får räkna med att siffrorna går ned tillfälligt, och man säger att det är långt till valet. Men ett och ett halvt år är inte lång tid. Vi går snart in i "valrörelse-mode". Tiden för politikutveckling är snart över, konstaterar en känd M-profil.

Anna Kinberg Batra hävdade i torsdagens TV4-intervju att splittringen inom alliansen när det gäller SD-närmandet är naturlig.

– Vi tycker olika om det här, och det har vi gjort ganska länge. Men bristen på en gemensam position tycker jag har skadat hela alliansen.

Nu vill hon att allianspartierna ska "göra mer ihop politiskt".

Centerledaren Annie Lööfs framgångar diskuteras just nu av många inom Moderaterna, och de flesta är överens om att huvudskälet till opinionslyftet är att hon är konsekvent och "håller linjen".
Foto: Henrik Jansson

– Det här handlar om att kunna vinna förtroende för Moderaterna och en alliansregering. Till skillnad från Stefan Löfven har jag partier som jag gillar att samarbeta med, allianspartierna. Vi har idéer och en plan för vad vi ska göra i regering, sa Moderatledaren.

Frågan är hur strategin ser ut för att möta katastrofsiffrorna.

Många hoppas på partiets nyrekryteringar som tillträder under våren - nya kommunikationschefen Hampus Knutsson, tidigare Aftonbladet-skribenten Jennifer Wegerup samt Anders Edholm som biträdande partisekreterare.

Men tiden är knapp. Maj månad pekas ut som en magisk gräns för när siffrorna måste vända. 

– Partiledningen har ingen aning om vart man är på väg. Samtidigt är det väldigt "skitnödigt" och lågt i tak internt, hävdar en tidigare M-minister.

Drömmen är att kopiera Annie Lööfs framgångssaga.

– Nu bottnar vi och sen kommer vi tillbaka. Då är det vi som har berättelsen om "comeback kid", hoppas en M-riksdagsledamot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.