Paniken efter beskedet: ”Vill inte bli kanonmat”

Rysslandsexperten Inga Näslund: ”De är oerhört modiga”.
”Alla är rädda”, säger Evgenij till BBC.
Foto: LEO CORREA / AP TT NYHETSBYRÅN
Stora protester har utbrutit på flera håll i Ryssland efter beskedet om att 300 000 ryssar ska kallas in till Ukraina.
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stora protester har utbrutit på flera håll i Ryssland efter beskedet om att 300 000 ryssar ska kallas in till Ukraina.
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryssland beordrade under onsdagen en ”partiell mobilisering”.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
En rysk soldat.
Foto: RUSSIAN MINISTRY DEFENSE/UPI/SHUTTERSTO / RUSSIAN MINISTRY DEFENSE/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERS

Efter Putins besked om ”partiell mobilisering” uppstod spontana demonstrationer runtom i Ryssland och unga män vittnar om full panik inför risken att kallas in.

– Jag är rädd, säger Oleg, 29, till Moscow Times

Putin beordrade under onsdagen en ”partiell mobilisering” och ytterligare 300 000 ryssar kan komma att skickas till fronten i Ukraina.

Beslutet har kommit att skapa oro bland unga män i landet – som nu riskerar att kallas in. På flera håll i landet utbröt spontana demonstrationer mot beskedet. De initiala uppgifterna vittnar om tusentals människor som gav sig ut på gatorna i nästan 40 städer för att protestera.

Detta trots att åklagarmyndigheten i Moskva varnade för att deltagande i demonstrationer mot ”specialoperationen”, eller uppmaningar på sociala medier att demonstrera, kan ge upp till 15 års fängelse.

Försvarsminister Sergej Shojgu säger att de ryska reservister som kommer att tjänstgöra är personer ”med tidigare militär erfarenhet”, men inte värnpliktiga. Men det är fortfarande oklart vilka personer som avses.

”Absolut alla är rädda”

Bland ryska män som gjort sin värnplikt är många nu oroliga. 

– Jag vill inte bli kanonmat, säger en 29-åring Moskvabo, som vill vara anonym, till The Moscow Times.

– Absolut alla är rädda, alla skickar olika information om mobiliseringen. Det är svårt att veta vad som är sant och vad som inte är det. Ingen litar på regimen, säger Evgenij, en 31-årig ryss som bor i Storbritannien, till BBC

En annan ung ryss säger till tv-kanalen att Putin kommer fortsätta kriget, även om det kostar honom hela hans folk. 

– Jag hoppades att det inte skulle hända. Nu är det uppenbart att Putin inte kommer ta ett steg tillbaka, utan fortsätta sitt idiotiska krig till den sista ryske medborgaren.

– Jag tror inte att jag blir inkallad under denna del av mobiliseringen, men det finns inga garantier att det inte blir värre.

Flygbiljetter för 90 000 kronor

Många vill nu lämna Ryssland. Under gårdagen sålde direktflygen från Ryssland till Istanbul i Turkiet, Jerevan i Armenien och Tbilisi i Georgien sålt slut – bara minuter efter presidentens besked. BBC rapporterar att biljettpriserna har rekordrusat och att en flygstol till Dubai kostar över €9 000, omkring 90 000 svenska kronor.   

Och enligt Google trendade sökningar om ”hur lämnar man Ryssland under mobilisering” och ”vart kan man åka från Ryssland” under gårdagen. 

– Min bror är rädd. Vi försöker desperat köpa en flygbiljett någonstans till honom, säger en rysk kvinna till The Moscow Times.

Efter gårdagens demonstrationer ska fler än 1 300 människor ha gripits i samband med demonstrationer. 

Putins hot i tal till nationen: ”Det är inte en bluff”

Ryssland kallar in 300 000 reservister: ”Delvis mobilisering”. Hör Expressens reporter Mattias Carlsson efter Putins nya tal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.