Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pandemiårets politiska vinnare och förlorare

Expressen/Sifo: Coronaeffekt för Löfven och Kristersson – huseffekt för Busch.
KD-ledaren Ebba Busch tappar i förtroendemätningar.
Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven (S) får bra siffror i Sifos förtroendemätning.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-ledaren Ulf Kristerssons förtroende ökar bland väljarna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förtroendet för Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) har ökat starkt under det senaste året – medan Ebba Busch (KD) har rasat i opinionen.

Det visar Sifos nya mätning av partiledarnas förtroende.

– Pandemin gynnar de stora partiernas ledare. Husaffären bidrar till Buschs nedgång men är inte hela orsaken, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Pandemin präglar den svenska politiken och har ett avgörande inflytande på väljarnas förtroende för partiledarna. Den nya förtroendemätningen gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Expressen visar obetydlig förändring den senaste månaden – men stor skillnad från mars förra året till mars i år. 

Under det senaste året har Stefan Löfven (S) fått ett förtroendelyft från 26 procent strax före pandemins utbrott till 39 procent i dag. Också Ulf Kristersson (M) har ökat starkt från 29 procent till 38 procent.

Busch tappade mest

Årets stora förlorare är KD-ledaren Ebba Busch. I mars förra året hade 37 procent av väljarna förtroende för henne. I dag är siffran 23 procent.

– Pandemin gynnar de stora partierna och deras ledare. Det är svårare för mindre partier att slå igenom, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

– Löfven hade en topp på runt 50 procent förra våren, men drar fortfarande nytta av coronaeffekten. Kristersson har ökat successivt och hans parti har också gått upp från tredje till andra plats i mätningarna av väljarsympatier, säger han.

S och M nöjda

Socialdemokraterna är av naturliga skäl nöjda med Löfvens förtroendesiffror. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad kommenterar:

– Stefan Löfven har stått upp och tagit ansvar för Sverige varje dag under pandemin. Det tror och hoppas jag att folk ser.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S).
Foto: Skärmdump / SVT

Också Moderaterna är belåtna med den nya mätningen.

– Ulf Kristersson och Moderaterna håller en rak kurs. Fokus på samhällsproblem, inte andra partier. Ulf Kristersson ger konkreta svar på hur brottsligheten, arbetslösheten och pandemin ska hanteras, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare (M), och fortsätter:

– Och han är beredd att prata med alla partier för att hitta konstruktiva lösningar. Det är något som många väljare uppskattar.

Gunnar Strömmer, partisekreterare (M).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

”Husaffären blockerar KD”

Förtroendet för Ebba Busch påverkas av att hon leder ett mindre parti som har svårt att nå ut med sina sakfrågor när pandemin överskuggar allt, enligt Toivo Sjörén. Han förklarar att hennes opinionssiffror också skadats av att abortfrågan blev aktuell förra våren samt av hennes fastighetsaffär som började uppmärksammas i höstas.

– Husaffären blockerar andra frågor för KD. När så mycket tid och plats ägnas åt den saken finns mindre utrymme för vad hon och partiet tycker i sakfrågor, säger han.

Han påpekar att KD och M konkurrerar om samma väljare, så om förtroende och sympatier för M och dess ledare ökar är det naturligt att KD minskar.

”Motbild kommer fram”

– Jag tror nedgången beror på att vi haft ett år där pandemin varit i fokus för det politiska samtalet. Vidare har den sakliga debatten dessvärre övergått till smutskastning. Vi har sett en väldigt hård och i stora delar ensidig rapportering om huset. Nu börjar en motbild komma fram som förhoppningsvis kan ge väljarna en mer rättvis bild av händelsen, säger Peter Kullgren, partisekreterare (KD).

– I slutändan tror jag att väljarna kommer belöna det faktum att vi gör vad vi kan för att belysa de stora samhällsproblemen och presentera våra lösningar. Medan andra partier lägger kraft på att smutskasta oss väljer vi att tala om sjukvården, äldreomsorgen och inte minst det eskalerande våldet, säger han.

Peter Kullgren, partisekreterare (KD).
Foto: KRISTDEMOKRATERNA

Lööf mammaledig

Förtroendet för Annie Lööf (C) har ökat från 23 procent till 30 procent under det gångna året. Ökningen beror, enligt Sjörén, främst på att hon varit frånvarande en stor del av perioden – Lööf återvände från föräldraledigheten den 1 september. Han framhåller att man därför inte kan dra politiska slutsatser av siffrorna.

Jimmie Åkesson (SD) har gått ned i förtroende med 4 procentenheter från 30 procent till 26 från mars till mars. SD-ledaren missgynnas av coronakrisen eftersom hans och partiets huvudfrågor som invandring och lag och ordning inte ligger högst på den politiska dagordningen, enligt Toivo Sjörén.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostars förtroende har ökat från 9 procent i november när hon tillträdde till 13 procent i dag. Men hon har ännu långt till sin företrädare Jonas Sjöstedts siffror på runt 45 procent.

Dålig start för Stenevi

Också Miljöpartiets språkrör Per Bolund har en förtroendesiffra på 13 procent. Upp från 7 procent jämfört med ett år sedan.

Nyamko Sabunis (L) siffror är fortfarande låga. 10 procent hade förtroende för henne i mars förra året medan siffran är 9 procent ett år senare. Men hon slipper bottenplatsen sedan Märta Stenevi tillträtt som MP:s andra språkrör för en månad sedan. Hon når 4 procent, alltså mindre än de 5 procent hon fick strax efter det att hon valdes. 

– Stenevi har lägre startsiffror än vad Sabuni hade. Det är det lägsta värde för en partiledare vi har uppmätt. Hon är inte ens känd bland det egna partiets väljare, säger Toivo Sjörén.

Sifos förtroendemätning

Sifomätning av partiledarförtroende, mars 2020 – mars 2021

Andel väljare som har ”ganska mycket eller mycket stort förtroende” för respektive partiledare. Den första siffran avser mars 2020, den andra mars 2021.

Stefan Löfven (S): 26 procent – 39 procent

Ulf Kristersson (M): 29 – 38

Annie Lööf (C): 23 – 30

Jimmie Åkesson (SD): 30 – 26

Ebba Busch (KD): 37 – 23

Nooshi Dadgostar (V): (nov 2020) 9 – 13

Per Bolund (MP): 7 – 13

Nyamko Sabuni (L): 10 – 9

Märta Stenevi (MP): (feb 2021) 5 – 4


Förtroende mars 2021

Andel väljare som har ”ganska stort eller mycket stort förtroende” för respektive partiledare. Ändringen från februari inom parentes.

• Stefan Löfven (S): 39 procent (-2 procentenheter)

• Ulf Kristersson (M): 38 procent (-1)

• Annie Lööf (C): 30 procent (+1)

• Jimmie Åkesson (SD): 26 procent (+1)

• Ebba Busch (KD): 23 procent (-1)

• Per Bolund (MP): 13 procent (-2)

• Nooshi Dadgostar (V): 13 procent (0)

• Nyamko Sabuni (L): 9 procent (+2)

• Märta Stenevi (MP): 4 procent (-1)


Balansvärde

Positivt balansvärde innebär att en större andel väljare har ”ganska stort eller mycket stort förtroende” för partiledaren än dem som har ”ganska lågt eller mycket lågt förtroende”. Negativt balansvärde innebär att andelen med lågt förtroende är större.

• Stefan Löfven (S): + 3 procent

• Ulf Kristersson (M): + 3 procent

• Annie Lööf (C): - 15 procent

• Ebba Busch (KD): - 22 procent

• Nooshi Dadgostar (V): - 22 procent

• Per Bolund (MP): - 27 procent

• Märta Stenevi (MP): - 23 procent

• Jimmie Åkesson (SD): - 31 procent

• Nyamko Sabuni (L): - 44 procent


Så gjordes mätningen:

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 26–28 februari 2021.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1022

Beställare: Expressen.

Nu ska fastighetsbråket avgöras 

Under tisdagen inleds den muntliga förberedelsen i Uppsala tingsrätt om tvisten mellan KD-ledaren Ebba Busch, 33, och Esbjörn Bolin, 81.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.