Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen stoppar Paludans demonstration

”De här åsikterna är inte välkomna här” – König Jerlmyr (M) om att Paludan planerar att demonstrera i Stockholm.
Rasmus Paludan har ansökt om att utföra flera koranbränningar i Järvaområdet i Stockholm i helgen.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sajten Samnytt, som tidigare var hatsajten Avpixlat, har publicerat en film som uppges visa en koranbränning som ägde rum i Rinkeby centrum tidigt på torsdagsmorgonen.
Foto: Samnytt
I slutet av augusti ledde en koranbränning i Rosengård i Malmö till kravaller.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Rasmus Paludans parti Stram kurs uppges ha bränt en koran i Rinkeby – ett klipp på sajten Samnytt visar hur en man iklädd en tröja med budskapet ”fuck islam” tänder på boken. 

En anmälan om hets mot folkgrupp har skrivits.

Säpo har kopplats in och samverkar med polisen.

I helgen har Paludan sökt demonstrationstillstånd på fem olika platser i Stockholm – men polisen avslår ansökan.

Polisen menar att det ”riskerar att uppstå en situation som innebär allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet”.

På sin hemsida skriver polisen att det finns möjlighet att ”i undantagsfall begränsa rätten att hålla möten på allmän plats när det föreligger en påtaglig risk för att ordning och säkerhet inte kan upprätthållas vid sammankomsten, eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi”.

Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef vid polisen, utvecklar:

– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd.

Hon fortsätter:

– Dels är situationen sammansatt av flera konkreta hotbilder, vilket i sig är en avslagsgrund, dels för att vi lever under en pandemi där vi inte ska samlas fler än femtio personer vilket också är en avslagsgrund eftersom vi inte ser att arrangören kan garantera att antalet deltagare begränsas till femtio genom sina åtgärder.

Stoppades vid gränsen tidigare

I slutet av augusti ledde den högerextreme danske politikern Rasmus Paludans planer på att bränna en koran i Malmö till stora ordningsstörningar.

Paludan själv stoppades av polis vid svenska gränsen men på Stortorget i Malmö greps flera män misstänkta för hets mot folkgrupp efter att de sparkat på Koranen och i Rosengård filmades en Koranbränning.

Tilltagen ledde till upploppsliknande scener och en massiv polisinsats sattes in för att återställa ordningen. 14 personer misstänktes för våldsamt upplopp efter händelsen, varav flera var hemmahörande på annat håll i Sverige.

Reaktionerna i Malmö avskräckte inte Rasmus Paludan – tvärtom har han lovat att utföra koranbränningar även i Stockholm.

”Håna och förnedra islam”

För en vecka sedan ansökte han om att tillstånd att demonstrera för yttrandefriheten i Sverige. I ansökan står bland annat att han vill bränna Koranen i fem olika ”ghetto” och att demonstrationen handlar om att ”håna och förnedra islam”.

Inför helgen har polisen kraftsamlat resurser. Enligt uppgifter till Expressen har polisen begärt kravallutbildad personal från Göteborg och i Stockholm har lediga poliser som är tillgängliga blivit ombedda att anmäla sig.

– Vi har en tilltagen resurs för att hantera eventuella ordningsstörningar, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Polisen har inlett en särskild händelse.

– För oss är det ett bra sätt att undvika dubbeljobb genom att inleda en särskild händelse, för samverkan och fler funktioner, säger Tower Hägg. 

Koran brändes i Rinkeby

På torsdagsmorgonen uppges Stram kurs redan ha utfört en koranbränning i Rinkeby.

Ett klipp som publicerats på sajten Samnytt, tidigare hatsajten Avpixlat, visar hur en man iförd en tröja med budskapet ”fuck islam” tänder eld på Koranen i Rinkeby centrum.

Klippet är en minut långt och utspelar sig på ett nästintill folktomt torg. Mannen i videon säger:

– Stram kurs, vi är här i Rinkeby. Det är Koranen som brinner. Rösta på Sverigedemokraterna eller Alternativ för Sverige och stöd Stram kurs.

Polisen känner till händelsen.

– Vi har tagit del av det som finns på sociala medier angående brand i Rinkeby. Där har man varit ute och kontrollerat och det fanns inget att rapportera. På de uppgifterna som finns har en anmälan om hets mot folkgrupp skrivits, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Säpo inkopplat

Nu söker polisen efter en danskregistrerad blå Skoda, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Eventuella bilar, det är uppgifter som vi tittar på i utredningen, säger Towe Hägg som inte kan kommentera det närmre än så. 

Även Säkerhetspolisen är inkopplad i ärendet.

– Vi har en nära samverkan med Polismyndigheten kring det här, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Han fortsätter:

– Det handlar om att utbyta information; information som kan vara av värde för Polismyndigheten i deras uppdrag.

Paludan: ”Har bokat flygbiljett”

Inför Paludans planerade demonstration i Malmö stoppades han vid gränsen och fick inreseförbud till Sverige i två års tid. Detta har han under veckan bekämpat, bland annat med argumentet att han skulle vara svensk medborgare.

– En svensk medborgare får aldrig nekas. Jag har bokat flygbiljett till Stockholm på lördag och jag har också meddelat polisen och Säpo. Det är så man gör, har Paludan sagt.

Om upploppsscenerna i Malmö har han sagt att det blev ungefär som han tänkt sig. Han kritiserar svenska myndigheter för att de, menar han, inskränker yttrande- och mötesfriheten.

– Orsaken är att de är rädda att visa att svenska staten inte har våldsmonopolet. Folk säger, Rasmus du är inte snäll som gör så här, men jag visar bara hur det förhåller sig. Man har rätt att veta om det går åt helvete. De svenskar som sover, de är ganska många uppenbart, att de får vakna, har Paludan sagt.

I slutat av augusti greps tre personer i samband med en islamkritisk demonstration i Malmö. Senare på kvällen uppstod oroligheter i stadsdelen Rosengård, när hundratals samlades för att protestera mot demonstrationen som varit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.