Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paludan ställer upp i svenska valet

Valmyndigheten bekräftar att de tagit emot anmälan
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Rasmus Paludan ställer upp i svenska riksdagsvalet i höst med sitt högerextrema parti Stram Kurs.

– Det kan jag bekräfta, säger Maria Ekman, pressekreterare på Valmyndigheten.

Rasmus Paludan har de senaste åren vid flera tillfällen bränt koraner i Sverige. Senast i påskhelgen var han på plats i flera städer och i samband med det inleddes våldsamma upplopp. 26 poliser och 14 civila skadades vid samtliga tillfällen. 

Han bränner koranen för att provocera, men hävdar själv att han har politiska motiv. Hans parti Stram Kurs är emot islam och målet med manifestationerna är att visa att religionen inte hör hemma i ett västerländskt samhälle, uppger Paludan. 

I Danmark ställde hans parti i upp i valet 2019. Då nådde Stram Kurs upp till 1,8 procent – 0,2 procentenheter från spärren till folketinget. 

Skickat in sitt deltagande

Nu satsar han i Sverige. Tidigare har han insinuerat att han kan komma att ställa upp i det svenska valet. 

Nu har han skickat in sitt deltagande till Valmyndigheten. Han ställer upp till riksdagsvalet, under partibeteckningen ”Stram Kurs Sverige”, visar anmälan som Expressen tagit del av.

Rasmus Paludan anmälde sitt deltagande i dag, 20 april. 

Störtdök efter en skandal

Rasmus Paludan har en dansk mamma och en svensk pappa – och är därmed svensk medborgare. Han hävdade sin rätt 2020 när han belades med inreseförbud i landet i samband med att hans ansökan om allmän sammankomst nekades. Därmed har han i dag dubbla medborgarskap. 

Men i Danmark har hans politiska karriär störtdykt efter en skandal. 

I augusti 2021 avslöjade Ekstrabladet att Rasmus Paludan chattade om sex med minderåriga. Han ska även ha delat bilder med sexuellt innehåll på forumet. Paludan nekade till anklagelserna och hävdade att han inte visste om personernas åldrar. Han kallade det för en ”storm i ett vattenglas”. 

Svantesson om Paludans riksdagskandidatur: ”Käre tid”

Danske koranbrännaren Rasmus Paludan ska ställa upp i det svenska riksdagsvalet

Våldsamma upplopp i flera svenska städer: ”Det värsta vi har sett”

Stenkastning och bilbränder – dramatiska bilderna från helgens upplopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.