Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folk hoppade i vattnet under Paludans besök

Åskådare försökte simma över vallgrav.
Polisen blockerar en bro som leder över till platsen där Rasmus Paludan har bränt en koran i Trollhättan.
Foto: Henrik Jansson
Rasmus Paludan när han brände en koran i Trollhättan.
Foto: HENRIK JANSSON
Paludan är omgiven av en vallgrav i centrala Borås.
Foto: Hanna Brunlof Windell
En kvinna håller upp en bränd sida ur Koranen. Hon har kommit till Paludans sammankomst i Frölunda för att titta. ”Ingen ska bränna Koranen, det är Gud som har skapat den, vi ska inte bränna några heliga böcker”, säger hon.
Foto: HENRIK JANSSON
Rasmus Paludan på Frölunda torg.
Foto: HENRIK JANSSON

Under torsdagen besökte högerextremisten Rasmus Paludan Frölunda, Borås och Trollhättan. 

Paludan har gjort sig känd för att bränna koraner, och tidigare sammankomster har lett till våldsamma upplopp. 

Under sammankomsten i Borås omgärdades Paludan av en vallgrav – som flera åskådare försökte simma över. 

I Trollhättan samlades omkring 200 personer – flera personer omhändertogs. 

Det ser stundtals ut att snöa över Frölunda torg. Egentligen är det vinden som tar tag i de förkolnade bitarna av Koranen som högerextremisten Rasmus Paludan just tänt eld på med en tändare.

I veckan beviljade polisen honom tillstånd att demonstrera i både Göteborg, Borås och Trollhättan under torsdagen. Man har också beviljat allmänna sammankomster i Örebro, på Vaksala torg i Uppsala, Fiskartorget i Västerås samt i Husby och Hallunda i Stockholmsområdet.

Ett par hundra personer hade samlats för att motdemonstrera eller titta på koranbränningen i Frölunda. Så fort han kliver ur sin bil för att ta ton i megafonen överröstades han av skrik. Vissa skrek könsord. ”Allahu Akbar” skrek många.

Flera åhörare försökte ta sig över vattnet i Borås för att nå Paludan, men hjälptes upp av polisen och fördes därifrån.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / HANNA BRUNLÖF WINDELL
Ett par hundra personer hade samlats på Frölunda torg för att titta på, och protestera mot, Rasmus Paludans koranbränning.
Foto: Henrik Jansson
Flera åhörare försökte ta sig över vattnet i Borås för att nå Paludan, men hjälptes upp av polisen och fördes därifrån.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / HANNA BRUNLÖF WINDELL
Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M) och Jonas Attenius, Socialdemokraternas starke man, var på plats.
Foto: HENRIK JANSSON

Attenius (S) och Josefson (M) på plats

En av dem som samlats på torget är kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson (M).

– Det är viktigt att visa vår solidaritet med de goda göteborgare som ändå ser det här som en respektlös handling. Det är viktigt att kunna följa den här utvecklingen på plats också, och se hur polis och våra kommunala verksamheter hanterar det, säger han.

Både han och oppositionsrådet och gruppledaren Jonas Attenius (S) beskriver Rasmus Paludans retorik som ”förkastlig”.

– Det är en man som vill se splittring i samhället, det han gör är oerhört provokativt. Samtidigt har vi en yttrandefrihet och det är viktigt att stå upp för den, även om jag tycker att det han gör är förkastligt på sitt sätt, och respektlöst, säger Attenius.

Stämningen var upprörd och högljudd. Det skakades i kravallstaketen. Några blev bortförda från platsen av polis. Ung vänster skrek ”Inga rasister på våra gator”. En kvinna lämnade platsen gråtande. 

Flera försökte simma över vallgraven när Rasmus Paludan brände en koran i Borås.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / HANNA BRUNLÖF WINDELL
En vallgrav stod emellan åhörarna och Rasmus Paludan i Borås.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / HANNA BRUNLÖF WINDELL
Upprörda åhörare på plats i Borås.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Plockade upp bitarna som är kvar av Koranen”

Under påskhelgen urartade motdemonstrationerna mot Rasmus Paludans koranbränningar till våldsamma upplopp i bland annat Norrköping, Örebro och Malmö. Polisen har anmält sig själva för att kunna utreda de olycksfall som drabbade kåren då.

340 olycksfall och tillbud rapporterats i polisens system för anmälan av olycksfall och tillbud. Av dessa anmälningar har 186 händelser, varav 113 olycksfall och 73 tillbud, klassificerats som allvarliga eller mycket allvarliga i arbetsmiljöhänseende. Arbetsgivaren kommer inom ramen för sitt arbetsmiljöansvar att verkställa utredningar”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

I Frölunda syntes inga sådana tendenser under torsdagen.

Paludan hade med sig flera koraner som han brände på behörigt avstånd från åhörarna. Det var svårt att höra vad han sa i sin megafon. 

En man upprördes över att så stora polisiära resurser måste läggas på sammankomsten. Han pekade mot Ungdomens hus på torget.

– Pengarna hade ju kunnat gå dit i stället?

Marjam Alsaidan, 20, håller i de rester av Koranen som hon plockat upp efter att Rasmus Paludan lämnat Frölunda torg.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Vid klockan elva, då tiden för hans demonstration löpt ut, lämnade han platsen. Efteråt samlades flera där han stått, för att plocka upp bitarna av böckerna han bränt.

– Jag kom hit i dag för att jag var provocerad. Jag kom hit i dag för att jag skulle försöka bidra till en fredlig syn på det här. Jag kom hit i dag för att det inte skulle bli upplopp, jag kom hit för att polisen inte skulle bli stenkastade. Jag klättrade över staketet för att plocka de bitarna som är kvar av Koranen som Rasmus hade bränt och jag håller på att samla dem, jag har dem i min ficka, säger Marjam Alsaidan, 20.

Under besöket i Borås var det också relativt lugnt. Paludan var omgiven av en vallgrav – men flera av åskådarna försökte ta sig över, men stoppades av polis på andra sidan. 

Vår utsända reporter på plats rapporterar att det blev tumult när en kvinna försökte ta sig över men stoppades av andra åhörare i vattnet. 

En kvinna dras tillbaka från vattnet efter att ha hoppat i.
Foto: Hanna Brunlof Windell

Vid 18-tiden har Paludan fått tillstånd även i Trollhättan. Där har omkring 200 personer samlats. Polisen har både helikopter och drönare på plats. 

En person försökte ta sig igenom avspärrningar men brottades ned av polis. Därefter körde flera piketer fram och blockerade bron som leder över till platsen där Rasmus Paludan bränt en koran.  

Omkring 200 personer har samlats i Trollhättan.
Foto: Michael Syren

Polisprofessorn: Därför används inte vattenkanoner

Stefan Holgersson: ”Svårt att ha nytta av det”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.