Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paludan: Inte min idé att bränna Koranen

Efter starka reaktioner i Turkiet svarar Rasmus Paludan i en intervju med Expressen.
Chang Frick.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Paludan.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Reaktionerna i Turkiet och flera andra muslimska länder har varit kraftiga efter att högerextreme Rasmus Paludan brände en koran utanför turkiska ambassaden.

Nu säger dansk-svensken till DN att det inte var hans idé.

Chang Frick, som betalade demonstrationsavgiften, föreslog dock för Paludan att man kunde bränna den turkiska flaggan i stället för Koranen.

– Jag hintade lite åt honom att han kunde göra något annat, säger Frick.

Turkiska regeringen har fördömt koranbränningen i helgen. Demonstrationer har hållits i bland annat Turkiet, Irak och Indonesien. Svenska flaggor har bränts och svenska regeringen har kallat aktionen för osmaklig.

Nu säger huvudpersonen, dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan, att det inte var hans idé att bränna Koranen. I stället kom den från antingen Chang Frick som äger nyhetssajten Nyheter Idag och är programledare på SD:s Youtube-kanal Riks, eller från ”en reporter” från den högerextrema sajten Exakt24.

– Det var deras idé att bränna Koranen utanför Turkiets ambassad, säger Paludan till DN.

– Jag tycker det var en bra reaktion på Erdogans försök att påverka yttrandefriheten i Sverige.

Chang Frick: Ville inte hetsa mot muslimer

Chang Frick uppger att han först hade kontakt med vänsteraktivister som skulle demonstrera mot Erdogan och undrade om inte han kunde dra i gång något med folk som står till höger. 

– Jag har varit engagerad i frågan om kurdernas situation ganska länge, så det var klart att jag kunde göra det. Jag lyssnade runt med människor på högerkanten. 

En av de personer Chang Frick kontaktade, en reporter på Exakt24, återkom med beskedet att han i sin tur hade pratat med Rasmus Paludan som var intresserad.

Chang Frick hade därefter själv kontakt med Paludan, men enligt honom diskuterade de inte en koranbränning. 

– Jag var väldigt tydlig med att det jag ger mitt stöd till är en protestaktion mot Turkiet, inte att hetsa mot muslimer, säger Chang Frick.

”Han har väl bara en sträng på sin lyra”

Enligt Chang Frick var det bråttom att betala in demonstrationsavgiften, och om Paludan skulle betala från Danmark skulle det bli någon dags fördröjning. Därför betalade Chang Frick själv avgiften den 16 januari, säger han. Först därefter sade Paludan själv i medier att han avsåg att bränna Koranen, enligt Frick. 

– Jag personligen skulle aldrig uppmana någon att elda en religiös skrift, eller göra det själv. 

På fredagen, dagen före demonstrationen, chattade Chang Frick med Rasmus Paludan. Denne skrev då bland annat att han behövde en koran. Frick svarade då att han inte visste var man får tag i en Koran, men att han kunde ordna en turkisk flagga.

”De lär bli mycket mer arga om man bränner den i stället för en koran, tror jag”, skrev Chang Frick.

– Jag hintade lite åt honom att han kunde göra något annat, säger Frick.

Men Rasmus Paludan valde alltså att bränna en koran.

– Han har väl bara en sträng på sin lyra och det var den han valde att spela på, säger Chang Frick.

Utdrag ur chatten mellan Chang Frick och Rasmus Paludan.

Om Paludan säger att han ska ha en sammankomst vid Turkiets ambassad igen, kommer du att betala avgiften då?

– Kommer jag att göra det? Det måste jag fundera på, ärligt talat. Det är så mycket som står på spel här.

Vinge: SD inte inblandat

Chang Frick är programledare för Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks. SD uppger dock för TT att partiet inte sanktionerade koranbränningen.

– Nej, vi är överhuvudtaget inte inblandade i det, nej, svarar Henrik Vinge, SD:s gruppledare och vice partiledare.

Vinge säger att Chang Frick även är delaktig i ett SVT-program – och att man därför inte kan säga om Frick ”är mer kopplad till SD än vad han är till SVT”.

– Men jag tycker också att Sverige är ett land med yttrandefrihet, vi är ett land med demonstrationsfrihet, och det har varit en dramatisk utveckling kopplat till den här Natoansökan på sistone, säger Vinge.

Protester i Afghanistan efter Paludans koranbränning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.