Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pälsdjursfarmer förbjuds i Norge – nu pressas Sverige att följa efter

Nu ska pälsdjursfarmer förbjudas i Norge.
Foto: TOMMY SVENSSON / DAGENS NYHETER

Nu ska pälsdjursfarmer förbjudas i Norge.

Den norska djurrättsorganisationen NOAH jublar över beskedet från regeringen.

– Det här är en fantastisk nyhet, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt, i ett pressmeddelande.

"JA! VI KLARADE DET! PÄLSDJURSUPPFÖDNING BLIR FÖRBJUDET!"

Så skriver den norska djurrättsorganisationen NOAH på sin Facebooksida. Den norska regeringen har lagt förslaget om att pälsdjursfarmning i Norge ska förbjudas.

"Regeringen kommer att genomföra en kontrollerad avveckling av pälsodling. Målet är att främja ett parlamentariskt framställande till Storinget om förbud mot pälsodling med en avvecklingsperiod för befintliga producenter fram till slutet av 2024/25", står det i den norska regeringsplattformen.

– Vi välkomnar den svenska regeringens förslag om att utreda välfärden för minkarna på Sveriges pälsdjursfarmer - men Norge har i dag visat att ett förbud mot pälsdjursfarmning är möjligt! Det här är en fantastisk nyhet, inte minst för alla de djur som nu slipper födas upp och dödas för sin päls i Norge, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt, i ett pressmeddelande.

https://www.facebook.com/dyrsrettigheter/photos/a.183502884508.122867.21603349508/10155992311754509/?type=3&theater

"Hoppas att avvecklingstiden förkortas"

Kommentarsfältet är fyllt med glädjerop.

"Stora glädjetårar", skriver en person.

"Detta är verkligen bra! Låt oss hoppas att avvecklingstiden förkortas så att vi kan få ett snabbt slut på detta", skriver en annan.

Enligt Djurens rätt finns det drygt 300 pälsdjursfarmer i Norge i dag – ungefär fyra till fem gånger så många som antalet pälsdjursfarmer i Sverige. 700 000 minkar och 110 000 rävar föds upp och dödas för sina pälsar i Norges farmer varje år, enligt organisationen.

Sedan 2014 föds i Sverige enbart minkar upp på pälsdjursfarmer för sin päls. Rävfarmningen fasades ut redan 2001 och 2014 stängdes den sista chinchillafarmen, på grund av strängare regler för djurhållningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.