Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pälsa på dig – nu kommer rysskylan

Foto: Jean Vaillancourt / Click Images / Colourbox
Foto: Colourbox

På med dubbla pälsmössor, halsdukar i finaste ull och tjockaste fjäderjackan.

Nu dundrar Kung Bore fram.

I delar av Jämtland och Lappland väntas det bli under 30 minusgrader under onsdagen. 

– Högtrycket växer in i Norrland, så där blir det klart, vackert och kallt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Den här veckan har skolor i bland annat Stockholm, Värmland, Dalarna och Västmanland sportlov. Expressen väder håller stenkoll på temperaturer, vindförhållanden, snöfall och snö i de svenska fjällen. 

Tisdagens snökanoner i Östersjöområdet fick stor påverkan på trafiken, inte minst i Stockholmsområdet. 

Under onsdagsmorgonen fortsätter snöandet i samma områden, särskilt intensivt kan det bli på Södertörn. Men det mattas av under dagen. 

I stället kommer rysskylan. 

Vacker vinterdag väntas i Åre

Så här ser det ut på de största skidanläggningarna under tisdagen – ort för ort: 

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 105 centimeter, öppna nedfarter: 88 av 90, öppna liftar: 34 av 41. Öppna parker: 6 av 8. Längdspår: 77,5 kilometer. 

– Efter en klar och kall morgon bjuds det på en vacker vinterdag, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Det blir runt 15 minusgrader, och det blir en svag till måttlig ostlig vind kring Åre. 

20-25 minusgrader i Sälenområdet

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 138 centimeter, antal öppna nedfarter: 100 av 102, antal öppna liftar: 79 av 88. 

– Här blir det lite mer varierad molnighet, och ligger fortfarande kvar en del snöbyar öster men det är nog ingenting som berör Sälen. Jag tror också att det kan bli rätt kallt under morgonen, åtminstone 20 eller dryga 20 minusgrader. Sedan klarnar det upp mer fram emot kvällen. 

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Vemdalen, snödjup: 133 centimeter, öppna backar: 57 av 58, öppna liftar: 32 av 35, öppna parker: 3 av 3, öppna längdspår: 54 kilometer. 

– Lite moln som stökar lite under morgonen, men det minskar under dagen. Det blir även en kall morgon. På dagen soligt och vackert väder, rätt vindsvagt. Runt 15-16 minusgrader mitt på dagen. Fram emot kvällen och natten sjunker temperaturen.

Runt 12 grader kallt i Romme Alpin

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13. 

– Mycket moln till en början, men snöbyar som avtar mitt på dagen någon gång. Svag till måttlig nordostvind och runt 12 minusgrader. 

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 20 av 21. Längdspår: 28 av 28 kilometer. 

– Får mycket moln till en början, lite i stil med Sälen. Det kan även vara lite blåsigt. Men det klarnar upp mer ordentligt till kvällen. Där ligger det runt 11-12 minusgrader på dagen. 

Brrrr...ner mot minus 25 i Idre fjäll

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 25 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

– Det blir kallt på morgonen, säkert runt minus 25 grader, kanske till och med lägre än så. Det ser ut som att man sedan får klart till halvklart väder, vilket gör att temperaturen håller sig runt 15 minusgrader på dagen. 

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 110 centimeter och 90 centimeter, öppna pister: 19 av 20 och 25 av 28, öppna liftar: 6 av 6 och 8 av 8. 

– Det blir en kall morgon, och på dagen blir det väl runt 15 minusgrader. I vissa dalgångar kan det nog till och med vara kallare än så. Framåt natten kan det bli riktigt bistert och ner mot 30 minusgrader, kanske till och med någon eller några grader kallare än så. 

Varierad molnighet i Kungsberget

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 140 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 9 av 12. 

– Det blir nog varierad molnighet om man jämför med exempelvis Romme. Men de ligger ändå lite på gränsen till klart väder. Där avtar snöbyarna under den tidiga morgonen, så på dagen ska det vara uppehåll. Också här måttlig nordostvind som avtar till eftermiddagen. Runt 10 minusgrader på dagen.  

Den här veckan är det elever i bland annat Stockholm, Dalarna, Värmland och Västmanland som har sportlov.

Hur blir vädret där då?

– Högtrycket växer in i Norrland, så där blir det klart, vackert – och kallt. Inte minst under morgontimmarna. Man får nog räkna med att det är ner mot 30 minusgrader på flera stationer i Lappland och södra Jämtland. Åre kan nog ha under 25 minusgrader. Om Hemavan har ner mot 30 minus skulle jag inte bli förvånad. I södra halvan av landet kan snökanonerna fortsätta från Finska viken morgonen under morgonen, åtminstone på vissa håll. De som har haft hårt snöfall under tisdagen, Södertörnområdet i Stockholm exempelvis, får även snö under onsdagsmorgonen. Men det här mattas av under dagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.