Palmevittnet pekar ut Engström som mördaren

Lars Jeppsson är en av få som såg mördaren på nära håll och menar att det är "mycket möjligt" att mannen han såg var den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.
Foto: JONTE WENTZEL
Vittnet Lars Jeppsson i gränden där han såg mördaren. Här i februari 1987, ett år efter mordet.
Foto: LARS NYBERG
Stig Engström fotograferades av polisen i samma kläder som han bar under mordkvällen. Mörka rocken, väskan och kepsen var detaljer som vittnen senare beskrev. Dock saknas här kepsen på bild.
Foto: POLISEN
Engström medverkade 1986 i en intervju i SVT:s Rapport.
Foto: SVT
Stig Engström under en intervju med Expressen 1986.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK
Hans Melander, Palmegruppens spaningsledare 2018.
Foto: WEBBEN
Foto: ROGER TURESSON
1 / 9

Ett av Palmemordets främsta vittnen pekar nu - för första gången - ut en möjlig mördare.

Mordvittnet Lars Jeppsson berättar för Expressen att det är ”mycket möjligt” att mördaren han såg var Stig ”Skandiamannen” Engström.

– Klart att det är intressant, säger spaningsledaren Hans Melander.

Lars Jeppsson är en av få som såg mördaren på nära håll.

Strax efter skotten sent på kvällen den 28 februari 1986 kom mördaren springande rakt mot hans håll och passerade honom springande uppför trapporna.

Expressen möter Jeppsson, som sällan ger intervjuer, på ett kafé i centrala Stockholm. Han pekar nu ut den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som den person han troligen såg fly efter mordet. Stig Engström blev aktuell i våras när tidningen Filter avslöjade honom som Palmegruppens nya huvudspår i utredningen. I dag släpps också journalisten Thomas Pettersson fördjupande bok, ”Den osannolika mördaren”, där Engström presenteras som Olof Palmes sannolika mördare.


LÄS MER: Mårten Palmes avslöjande om Skandiamannen

”Stilen, klädseln och kroppen”

Jeppsson bläddrar bland bilder på Engström. Han har tidigare sett bilderna i tidningen Filter. En bild i Expressen från en intervju dagarna efter mordet. Bilder där Engström är iklädd samma kläder som under mordkvällen från förundersökningsprotokollet mot Christer Pettersson. En tv-intervju med Engström från SVT:s Rapport 1986. 

– Det känns mycket möjligt att det var han. Jag kan inte vara hundra procent säker men allting stämmer ju. Stilen, klädseln och kroppen. 

– Ryggtavlan ser bred ut precis som jag beskrivit. Längden kan också stämma. Mannen jag såg var huvudet längre än mig, det vill säga runt 180 centimeter. Även kepsen och mörka jackan stämmer. 

Jeppsson hade på kvällen den 28 februari 1986 varit på krogen Tre Backar med vänner när han stod vid Tunnelgatan och hörde skotten på Sveavägen.

”Jag kände mig nedtryckt”

Han såg gärningsmannen bakifrån när han flydde uppför en trappa. Längre upp, på längre håll, vände sig gärningsmannen om och såg mot Jeppsson och mot mordplatsen. Jeppsson har trots många förfrågningar aldrig tidigare pekat ut någon som den gärningsman han såg fly från mordplatsen.

Han berättar i stället hur han under Christer Pettersson-utredningen pressades av polisen att peka ut Pettersson som mördare.

– De märktes att de ville få mig att säga att det var Pettersson jag sett. De upprepade samma frågor och jag kände mig nedtryckt i skoskaften. Det var lite aggressivt, en tuff stil och de försökte pressa mig. 

– Men jag kände ju till Pettersson sedan tidigare från Sollentuna och visste att det inte var han jag sett. Så jag bestämde mig för att inte ge mig, utan försökte berätta korrekt vad jag sett och hört.  ”Klart att det är intressant”

Palmegruppens spaningsledare, Hans Melander, vill inte kommentera i detalj men säger:

– Rent generellt kan man säga att om det finns vittnen från mordplatsen som tycker att de har något att säga, som de inte sagt tidigare, så låter det intressant. Det är klart att det är intressant.

Detta har hänt

Den 23 maj avslöjar tidningen Filter att Skandia-mannen Stig Engström är polisens nya huvudspår i jakten på Olof Palmes mördare. Palmegruppen hade då tidigare utlovat en lösning "inom en inte alltför avlägsen framtid".

Engström hade gjort sig känd som ett vittne på mordplatsen, men utreds nu som möjlig mördare. 

Enligt de nya uppifterna ska han ha ljugit om sina förehavanden på mordplatsen och dessutom ha varit vapentränad, umgåtts i Palmefientliga kretsar och haft tillgång till en liknande revolver som vid Palmemordet.

Det avslöjas också att Palmegruppen har hållit flera förhör, bland annat med journalisten bakom avslöjandet och med Stig Engströms ex-hustru. 

Expressen avslöjade i våras också att Palmegruppen lämnat in två vapen för provskjutning i samband med kartläggningen av Skandiamannen. Palmegruppen har inte bekräftat att vapnen är kopplade till Stig Engström. 

Expressen avslöjade också att Palmegruppen gjort kartläggningar i huset där Stig Engströms vän tidigare bodde. Bland annat har en kula beslagtagits. Vännen var en vapensamlare med militär bakgrund och hade en rad vapen i källaren, bland annat Magnum-revolvrar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.