Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Walkie-talkie har lämnats över till Palme-utredningen

Palmeutredningen har tagit emot en walkie-talkie.
Foto: TOBBE GUSTAVSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En walkie-talkie som hittades två dagar efter mordet på Sveriges statsminister Olof Palme 1986 har lämnats in till spaningsledningen, rapporterar Aftonbladet. 

– Jag hoppas att det kan finnas DNA kvar där man pratar i walkie-talkien, och att det går att koppla till en person, säger journalisten Jan Stocklassa till Aftonbladet

I Palmeutredningen har uppgiften om mystiska män som kommunicerade med walkie-talkies på Sveavaägen – i samband med mordet på statsministern den 28 februari 1986 – varit flitigt förekommande.  

Uppgiften har bland annat gett bränsle åt det så kallade polisspåret men aldrig utmynnat i något. 

Nu har en walkie-talkie som hittades i området två dagar efter mordet lämnats in till polisen, rapporterar Aftonbladet. 

Den hittades av ett grabbgäng som promenerade i området. Tidningen har varit i kontakt med flera av männen som berättar om händelsen. 

”Tänkte att en polis hade tappat den”

En av dem, som tidningen kallar ”Mikael”, plockade upp kommunikationsapparaten och gav den till en kompis. 

– Jag tänkte att det kunde vara en vakt eller en polis som hade tappat den. Först längre fram reflekterade jag över att den kunde ha samband med Palme-mordet, säger Mikael till Aftonbladet. 

För ett antal år sedan fick en annan man i grabbgänget, ”Anders”, tillbaka walkie-talkien av vännen som haft den. 

Detta efter att han läst en artikelserie om Palmeutredningen i Expressen.  

Jan Stocklassa har hållit minnet av den upphittade walkie-talkien levande. Han berättade historien om grabbgänget som hittade den efter att ha fått höra om den från en annan man. 

Jan Stocklassa försökte förgäves komma i kontakt med någon i gänget – som nu alltså har trätt fram i Aftonbladet.  

Jan Stocklassa menar att walkie-talkien, som hittades i Jutas Backe, mellan Regeringsgatan och Birger Jarlsgatan, ger bränsle åt en teori han har om mördarens flyktväg efter dådet.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.