Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Palmeutredaren Thure Nässén död – blev 83 år

Den legendariske Palmespanaren Thure Nässén är död. Foto: ÅSA ASPLID
Han blev 83 år. Foto: DANIEL INGMO
Statsminister Olof Palme. Foto: PAOLO RODRIGUEZ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olof Palme. Foto: STEFAN LINDBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX

Den legendariske Palmespanaren Thure Nässén är död.

Han blev 83 år. 

– Jag är förkrossad. Det är en stor saknad för oss alla, säger hans sambo Ulla Lindfors. 

Den kände Palmeutredaren Thure Nässén har hyllats för polisarbetet som ledde fram till gripandet av Christer Pettersson den 14 december 1988, tre år efter mordet på Olof Palme. 

När Thure Nässén gick i pension var han en av Sveriges mest erfarna mordutredare. Under sin karriär var han delaktig i eller styrde tunga utredningar, varav Palmeutredningen var den största.  

Hans sambo Ulla Lindfors berättar att han insjuknade för tre veckor sedan i hjärtsvikt. I går klockan 16.34 dog han på S:t Görans sjukhus.

– Han kunde inte prata mot slutet. Han försökte men det gick inte. När han kom in till sjukhuset hade han syrebrist. Till en början var han väldigt snurrig. Han sov mest. Vi har alla varit hos honom under den här tiden. Mot slutet visste jag att hans timmar var räknade, säger sambon Ulla Lindfors. 

Familjen är nu i sorg.

– Vi var tillsammans i över 20 år. Han var en så fin man. Ärlig och generös. Han brydde sig verkligen om de svaga. Han ställde upp för alla. Han skämde verkligen bort mig. Han skjutsade mig och var aldrig omöjlig med något. Han tyckte mycket om att vara i trädgården och var väldigt aktiv även om han kunde bli trött. 

 

”Jag är förkrossad. Det är en stor saknad för oss alla”, säger hans sambo Ulla Lindfors. Foto: JAN DÜSING

Kom kritik mot hans arbete

– Jag skattade hans polisförmåga att vara på fältet väldigt högt. Han var en av de sista killarna som hade de där bra personkontakterna och var både aktad och hatad av buset. Han såg ju till att många av dem åkte in under sitt arbete, säger Tommy Lindström, före detta chef för Rikskriminalpolisen.

Tidigare i år lyfte Uppdrag granskning fram kritik om att Thure Nässén skulle ha manipulerat Palmeutredningen genom att locka med belöning och ändra i förhör så att det skulle verka som att Christer Pettersson var skyldig. 

Nässén nekade till anklagelserna.

– Jag har aldrig gjort det, jag skulle aldrig göra det. Jag har varit så jävlig ärlig så jag mår nästan illa när jag tänker på hur ärlig jag varit. Det är jag känd för, jag har alltid varit reko, jag har aldrig hört någon prata illa om mig. Jag är bitter, så mycket jobb som jag lagt ner, sa Thure Nässén då.

– Det tog honom väldigt hårt, och han blev förändrad efter det. Hans yrkesstolthet var viktig för honom, säger sambon Ulla Lindfors. 

Christer Pettersson åtalades, dömdes men friades av Svea hovrätt.

Palmemordet är fortfarande olöst.