Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Palmeutredaren: Finns spår vi bedömer som intressanta

Krister Petersson tror inte att han kommer att väcka åtal inom det närmsta året – men säger till SVT att inget är omöjligt. Foto: SVT
Foto: TOBBE GUSTAVSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

33 år efter mordet på Olof Palme är fallet fortfarande olöst – och utredningen fortsätter. 

Det senaste året har man hållit förhör, undersökt vapen och genomfört husrannsakningar. 

Det berättar Palmeutredningens chef Krister Petersson i SVT:s ”Veckans Brott – redaktionen”

– Vi kommer kunna presentera för svenska folket vad som har hänt. Det är jag övertygad om, säger han i programmet. 

På torsdag, den 28 februari, är det 33 år sedan Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme sköts till döds. 

Än är mordet olöst. 

För två år sedan togs utredningen över av chefsåklagaren Krister Petersson. Efter ett år på positionen var förundersökningsledaren positiv, och sa i SVT:s ”Aktuellt”: 

– Under den tid som jag varit förundersökningsledare, så har utredningen gått framåt. Vi kommer att leda det här i mål. 

Förundersökningsledaren optimistisk 

Nu har det gått ytterligare ett år – och Krister Petersson är fortsatt optimistisk. 

–  Vi får information varje vecka, om inte varje dag, som vi bearbetar och funderar kring. Därför är jag optimistisk och därför kommer vi kunna lösa det här brottet. Om jag sen kommer kunna ställa en gärningsman inför rätta, om han eller hon är i livet, det är en annan sak. Men vi kommer kunna presentera för svenska folket vad som har hänt. Det är jag övertygad om, säger han nu i SVT:s ”Veckans Brott – redaktionen”.  

Olof Palme sköts till döds i korsningen Tunnelgatan och Sveavägen den 28 februari 1986. Foto: PAOLO RODRIGUEZ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krister Petersson: Finns personer av intresse 

Krister Petersson säger att man i utredningen det senaste året har hållit ett stort antal förhör, gjort tekniska undersökningar, husrannsakningar och tagit kontakt med utländska myndigheter och samarbetande myndigheter i Sverige. 

– Det finns personer som är av intresse i utredningen, och vi försöker höra personer runtom i deras bekantskapskrets. Det finns en hel del personer som ni inte känner till, och som vi inte hört sedan tidigare, säger han i ”Veckans Brott – redaktionen”.  

Han säger också att de har undersökt fler än ett vapen – men han vill inte gå ut med vad för resultat de fått fram. 

– Vi har inte nått så långt att vi kan säga att vi har någon som är misstänkt på sannolika skäl, eller ens skäligen, men naturligtvis finns det efter den här tiden spår som vi bedömer som mer eller mindre intressanta. 

 

Utredningen hade besök från Sydafrika 

Krister Petersson gästar också TV4:s ”Brottsjournalen” på tisdagskvällen och säger att han tycker att utredningen går framåt varje vecka. 

Men han konstaterar också att personalstyrkan har minskat kraftigt: 

– Det är inte världens största utredning längre. Vi har blivit ganska kraftigt avlövade under åren. 

I dag arbetar han med fallet tillsammans med fyra utredare på polisens nationella avdelning, Noa. 

 

Krister Petersson berättar också att utredningen hade besök från Sydafrika för två veckor sedan, av personer som ville delge honom viss information – men han vill inte gå in på vad som då talades om. 

– Men jag kan säga att Sydafrikaspåret är ett sådant spår som har levt ganska länge i utredningen, säger han i ”Brottsjournalen” och fortsätter: 

– Det är ganska allmänt hållet att det skulle vara en konspiration ledd från Sydafrika. Så att det är ett spår som finns med... Jag avfärdar inget, för jag har inte facit på hand, men jag vill inte kommentera närmare vad det går ut på ifrån vår sida nu. 

 

 

Sydafrikaspåret

Olof Palme hade uttalat sig starkt mot den rådande rasistiska apartheidregimen i Sydafrika. Ett spår som diskuterades efter mordet gjorde gällande att sju personer med anknytning till den sydafrikanska regimen var ansvariga för mordet. Spåret utforskades av författaren Stieg Larsson och presenteras i Jan Stocklassas bok ”Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet”. En av dem var på Sveavägen på mordnatten, men saknar alibi för vad han gjorde där. I en film som spelats in i smyg ska han, enligt Aftonbladet, ha sagt att han ”dödade förrädaren”. Bland de sju i Sydafrikaspåret finns Palmehatare och sydafrikanska elitsoldater.

En viktig pusselbit i Sydafrikaspåret var ett bankfack där mordvapnet skulle ligga.