Palmespåret: Torped lämnade Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olof Palme.
Foto: Svenâä?Erik Sjã Berg/Scanpix
Mordplatsen.
Foto: Björn Lundberg

Palmegruppen granskar tidigare okända uppgifter kring Sydafrikaspåret, skriver Aftonbladet.

Timmar efter Palmemordet lämnade en utpekad sydafrikansk torped Sverige.

– Jag är säker på min sak. Det var han som mördade statsministern, säger författaren Sten Flygare till tidningen.

På fredagen meddelade Palmegruppens chef Hans Melander i en artikel i Polistidningen att man återigen utreder spåren som leder till PKK och till Sydafrika.

I januari kallades författaren Sten Flygare från Lidköping till möte för att berätta om upptäckter som han gjort kring Sydafrikaspåret, skriver Aftonbladet.

Veckan före Palmemordet 1986 bodde han på hotell Lord Nelson i Gamla stan i Stockholm. Det var där han stötte på en mystisk man.

– Jag reagerade starkt på hans extremt stirrande blick. I fem, sex sekunder stirrande han på mig som om han kände igen mig, säger Sten Flygare.

Han har senare identifierat mannen som Eugene de Kock, en ökänd sydafrikansk polisman och torped.

En av fem "hitmen"

I en nyhetssändning från 29 februari 1986 sände SVT ett nyhetsinslag från Arlanda. På bilderna i inslaget syns en man som Sten Flygare är övertygad är samme man.

– Att det skulle vara någon annan person tycker jag nästan vore helt osannolikt. Han har alla de karaktäristiska dragen som Eugene de Kock är känd för, glasögon, stor haka, tjockt runt hår, breda polisonger, kutigt och kraftig ryggparti. Dessutom använder han ofta den här typen av rockar med öppen krage, säger Sten Flygare.

Med på mötet var också Göran Björkdahl som ska ha lämnat över dokument från den sydafrikanska säkerhetstjänsten där Palme beskrivs som en "Enemy of the state".

I dokumenten beskrivs Eugene de Kock som en av en handfull möjliga mördare, så kallade "hitmen", enligt Björkdahl.

Spaningsledaren Dag Andersson har inte velat kommentera uppgifterna som publicerats i Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.