Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Palmespanarens svar: ”Har varit så jävla ärlig”

Foto: ÅSA ASPLID
Christer Pettersson.
Foto: ARI LUOSTARINEN

Han anklagas för att ha manipulerat utredningen mot Christer Pettersson. 

Nu medger pensionerade Palmespanaren Thure Nässén, 82, att han själv blivit förhörd i utredningen – samtidigt som han förnekar uppgifterna om att han ändrat i förhör.

– Jag har aldrig gjort det. Jag har varit så jävla ärlig så att jag mår nästan illa när jag tänker på hur ärlig jag varit, säger han.

De gick längs loftgången och knackade på dörren till Christer Petterssons bostad i Rotebro utanför Stockholm. Han öppnade och följde lugnt efter polismannen Thure Nässén ner till bilen.

– Vi körde in honom till krim och lämnade honom där och sen hade vi gjort vad vi skulle göra, säger Thure Nässén.

Den i dag 82-årige Palmespanaren har hyllats för polisarbetet som ledde fram till Christer Petterssons gripande den 14 december 1988, nära tre år efter mordet på Olof Palme.

Men när Expressen träffar honom på tisdagseftermiddagen är situationen en annan. I flera program i "Uppdrag granskning" på SVT har Thure Nässén anklagats för att ha manipulerat utredningen genom att ha lockat med belöning och ändrat i förhör för att få fram uppgifter som gjorde att Christer Pettersson framstod som skyldig.

Expressens reporter Åsa Asplid träffar Thure Nässén.
Foto: DANIEL INGMO

Nässén: Jag har alltid varit reko

Av tio Palmeutredare som "Uppdrag granskning" varit i kontakt med uppger tre av dem att utredningen har manipulerats.

– Jag har aldrig gjort det, jag skulle aldrig göra det. Jag har varit så jävlig ärlig så jag mår nästan illa när jag tänker på hur ärlig jag varit. Det är jag känd för, jag har alltid varit reko, jag har aldrig hört någon prata illa om mig. Jag är bitter, så mycket jobb som jag lagt ner, säger Thure Nässén.

Han dementerar bestämt alla beskyllningar mot honom och förstår inte varför tidigare kolleger inte tog upp de här sakerna med honom när de fortfarande arbetade tillsammans.

– De kunde ha talat om det här för mig tidigare. Att återkomma nu när jag är 83 år, det tycker jag är jäkligt dåligt av kollegerna.

Christer Pettersson grips. Framför honom går Thure Nässén.
Foto: JAN DÜSING

Hördes i Palmeutredningen

Palme-gruppen startade 2014 en utredning mot Thure Nässén och han kallades in för förhör. Men då var det inte den pensionerade Palmespanarens förhörsmetoder eller eventuella manipulationer som avhandlades. Palmegruppen var i stället intresserad av Thure Nässéns relation till "Hinsehäxan" Lillemor Östlin samt en tidigare båtolycka som han och en poliskollega var inblandad i.

– Jo det är riktigt, de skulle höra mig "upplysningsvis". Men de pratade om helt andra saker så jag funderade på det lite, de pratade om vad vi hade sett och gjort, säger Thure Nässén.

Frågade de om dina förhörsmetoder?

– Aldrig. Jag har haft goda relationer och jag har varit noga med att delge alla förhörda personer vad de är misstänkta för.

Hur skulle du beskriva dina förhörsmetoder?

– Jag har läst boken så jag kan förhöra. Jag tycker nog metoderna är vänliga, jag blir förbannad om de ljuger för mig, men det jag får höra nu - då har jag ju varit en riktig jävla skitstövel och det förvånar mig.

Olof Palme.
Foto: TOBBE GUSTAVSSON / PRESSENS BILD

Cedergren pekade ut Pettersson

Thure Nässén plockar bland fotografierna från tiden när Olof Palme mördades och spaningarna som pågick åren därefter samt rättegången mot Christer Pettersson i Stockholms tingsrätt.

Han var väl insatt i Stockholms kriminella kretsar och kände till Christer Pettersson redan innan mordet på statsministern. Han berättar hur han fick syn på Christer Pettersson i centrala Stockholm en tid efter mordet samtidigt som flera personer börjat göra kopplingar mellan den eftersökte "Grandmannen" och den så kallade "bajonettmannen", den benämning Christer Pettersson gått under i media i samband med att han dräpt en person.

Några månader senare berättade knarkhandlaren Sigge Cedergren för honom vem polisen borde söka efter:

– Sigge kom springande över gatan och vill prata några ord med oss. "Ni kan sluta söka den här Grandmannen, det är en kompis till mig, det är Christer Pettersson" säger han. Så vi plockade fram lite bilder och det visade sig att det var många personer som kände igen honom. 

Han är så gott som övertygad om att det är Christer Petterson som är skyldig till mordet, trots den friande domen i hovrätten:

– Jag kan inte vara helt säker på det i dag, samtidigt tror jag inte att fru Palme sett fel. Hon var verkligen säker på sin sak då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.