Män med walkie-talkier nära mordplatsen och vid Palmes bostad.
Dessa uppgifter, från en lång rad vittnen, har spökat i Palme-utredningen i nu närmare 30 år utan att komma närmare en sanning. De mystiska männen ska ha funnits på plats under mordkvällen men har aldrig kunnat identifieras, deras uppdrag och syfte har förblivit en gåta.
Genom åren har uppgifterna till och med avfärdats som ett villospår av ledande personer i Palme-utredningen.
Men Expressen kan i dag avslöja uppgifter ur en ny bok av författaren Gunnar Wall. Där bekräftar den dåvarande statssekreteraren Ulf Dahlsten att det faktiskt fanns män med walkie-talkier på platsen under mordkvällen.
Ulf Dahlsten tillhörde den närmaste kretsen runt Olof Palme. Dahlsten, kanske mest känd som koncernchef på Posten, var statssekreterare och ansvarade bland annat för säkerhetsfrågorna kring Olof Palme. Han stod också familjen Palme nära och blev ett nära stöd för Lisbeth Palme tiden efter mordet.
"Ett antal"
I boken uppger Dahlsten att han efter mordet blev informerad av polisens mordutredare om att walkie-talkie-uppgifterna kunde kopplas samman med en grupp poliser som befunnit sig i området under mordkvällen.
- Det var ju ett antal, jag kommer inte ihåg det längre, men någonstans mellan sex och tio eller vad det var.

- De var nere vid Tunnelgatan och gick med walkie-talkies. Det är fortfarande lite oklart för mig om de var på officiellt uppdrag eller om det var någonting de själva hittat på att de skulle göra.
Blev aldrig utredd
När Expressen når Dahlsten säger han:
- Ja, jag fick höra av polisen vid den här tidpunkten, som är ett antal år sedan, att de hade kollat upp att det pågick en polisspaning i området. Med ett antal som hade walkie-talkies. Jag tolkade det som en knarkspaning, men det där grävde jag aldrig i. Det var bara som de berättade.
Polisen uppgav för Dahlsten att spåret var ointressant - det hade de kollat upp. Och därmed blev en hemlig operation - mitt under mordnatten och i anslutning till platsen där Sveriges statsminister mördades - aldrig utredd.
- Det var vad de sa då, att de hade kollat det. Och att det till och med var ett initiativ av en grupp poliser. Det var inte nåt som de visste om högre upp.
- Det var inte del av en större operation. Ibland är det stora operationer som är organiserade med massa ledningspersonal ochså. Så var det inte. Det var en liten grej.
Dahlsten säger att han lät sig sig nöjas med att Palmegruppen hade kollat uppgiften och avfärdat den.
Du såg det inte som suspekt med poliser som är där på eget initiativ och springer runt?
- Jag vet inte det. Jag kan inte tolka det alls. De hade kollat det och uppfattade att det inte var nånting. Det var vad de sa till mig.
Dahlsten tror dock inte att gruppen var inblandade i mordet eftersom de tycks ha haft en annan agenda i form av narkotikaspaning. Samt att någon från gruppen, på mellan sex och tio personer, borde ha läckt.
Vittnen avslöjar i nya boken
Men den nuvarande Palme-gruppen har nu kommit att intressera sig för nya uppgifter om walkie-talkie-spåret. Detta också efter nya vittnesuppgifter från ett par som befann sig i området kring mordplatsen den aktuella kvällen. Uppgifter som lett till att rikskriminalens Palme-enhet gjort långa förhör med paret och en ny rekonstruktion gjorts på mordplatsen.
Båda berättar sin historia i Gunnar Walls nya bok om Palme-mordet. Expressen har träffat dessa polisens nya vittnen, Berith och Sven. De är numera pensionerade men Sven har fortfarande kommunala uppdrag och har tidigare varit inköpschef på en stor detaljhandelskedja. Berith har arbetat som rittekniker.

- Vi hade fått biljetter till en föreställning med Owe Thörnqvist i present av döttrarna. Konserten var på Folkets hus. När vi kom fram där på kvällen var det knökfullt, vi hittade ingen parkeringsplats, berättar Sven.
Sven sprang in i receptionen på Folkets hus och blev tipsad om att försöka parkera på Norra Latins skolgård rakt över gatan.
Och det var där det hände.
- Vi kör in på skolgården, det är beckmörkt ute. En bit in står plötsligt en man i ljusskenet från bilen. Han har en lumberjacka med ståkrage, krulligt hår och atletisk kroppsbyggnad. Runt 40 år. Utseendet förde faktiskt tankarna till Tom Jones.
- På ett hotfullt och bryskt sätt avvisar han oss från platsen, han hötter med handen nästan aggressivt. I högra handen hade han en walkie-talkie som han höll mot örat.
Sven backar bilen och på vägen därifrån ser de hur ytterligare en kvinna i en bil blir avvisad från platsen av mannen. Paret känner sig nu stressade att hitta en parkeringsplats inför föreställningen och hamnar till slut på Tunnelgatan, alldeles intill Sveavägen och den plats där mordet på Olof Palme skulle komma att ske lite senare samma kväll.
"De står där i en port"
Och det är också på just den här platsen som paret gör sin andra intressanta observation denna kväll.
STAY BEHIND
Nätverket Stay Behind var eft Nato-kontrollerad organization som skapades i västra Europa under kalla kriget. Den paramilitära gruppen syftade till att bedriva gerillakrigföring och motstånd efter en eventuell sovjetisk attack.
Gruppen hade i Sverige ett nära samarbete med Säpo och har sin bakgrund i grupp B, som var en föregångare till den kontroversiella underrättelseorganisationen IB.
Svenska Stay Behind ska ha avvecklats i början av 2000-talet.
I en port, med utsikt över mordplatsen, står två män dolda i skuggorna. Sven och Berith passerar tillräckligt nära för att se att åtminstone en av dem är utrustad med walkie-talkie.
- De står där i en port och åtminstone en av dem hade walkie-talkie för han höll den mot örat, säger Sven.
- Jag minns att jag kommenterade det ungefär: Vad konstigt, där står ju en till med walkie-talkie, säger Berith.
Polisen återkom aldrig
På vägen hem från konserten, tillbaka på väg mot bilen, hade mordet skett. Förfärade såg paret blodpölen och en polisbil i närheten av sin bil. Några dagar senare larmade Sven polisen om sina iakttagelser.
- Jag fick prata med någon som bara tog emot tipset och sa att de skulle återkomma om det var intressant. Men det var det ingen som gjorde.
Och närmare 30 år passerade utan någon kontakt från polisen. Istället blev det författaren Gunnar Wall, sedan han hört parets berättelse hösten 2013 under arbetet med sin bok, som tog kontakt med den nuvarande Palmegruppen. Nu var intresset desto större.

- Två personer kom hit och gjorde ett långt förhör i bostaden. Sedan kördes vi ut till platsen där vi vallades och fick visa de olika platser där vi gjort observationer. De hade med sig en fotograf som dokumenterade och de förklarade att de gjorde ett rörelseschema över hur männen med walkie-talkier hade rört sig.
Sven och Berith vill poängtera att deras bakgrund till att berätta är att försöka bidra med information som kan bringa mer klarhet i mordet. De har inte sökt någon ekonomisk ersättning för att berätta denna historia och har inget intresse av att synas offentligt. Därför är de också anonymiserade och heter egentligen något annat.
- Vi hoppas egentligen bara att vår historia, som vi försökt berätta precis som vi minns den utan att lägga till eller dra ifrån, kan bli en pusselbit i detta. Kanske kan den få fler vittnen att träda fram.
"Sensationella uppgifter"
Författaren Gunnar Wall kopplar uppgifterna om den hemliga operationen med walkie-talkier till nätverket Stay Behind. Organisationen var ett då hemligt Nato-kontrollerat nätverk som skapades efter kalla kriget för gerillakrigföring efter en möjlig attack från Sovjetunionen.
- När man lägger samman alla uppgifter pekar det på att det pågick en Stay behind-operation där på mordkvällen. Och att det var känt i den tidiga spaningsledningen. Dessa uppgifter har man dolt så att det aldrig blivit utrett och offentligt.
- De uppgifter som Ulf Dahlsten nu kommer med är sensationella. Det här är alltså en person i regeringskansliet som säger att det fanns en hemlig operation kring mordplatsen och att detta inte skulle föras in i utredningen.

- Samtidigt är detta knappast något Dahlsten kan anklagas för. Det var polisens ansvar och man kan förstå om han tyckte att han var tvungen att godta det han fick höra.
Chefen: Det är nonsens
Kerstin Skarp, förundersökningsledare i Palmegruppen, vill inte kommentera de nya uppgifterna men ger en generell kommentar om walkie-talkie-uppgifterna:
- Det finns ju uppgifter om det och det är något som förekommer kontinuerligt i utredningen. Men exakt vad vi har gjort det säger jag ju inte.
Curt-Steffan Giesecke, som var chef för Stay Behind 1978-1995, avvisar alla påståenden om gruppens eventuella inblandning i Palmemordet.
- Det är nonsens, säger han till Expressen.