Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palmes dagbok är en gåta för utredningen

Olof Palme ska ha skrivit en hemlig dagbok, som inte nått utredningen. Foto: Urban Brådhe
Statsministern sköts till döds i korsningen Sveavägen-tunnelgatan i centrala Stockholm.Foto: Björn Elgstrand

Olof Palme ska i hemlighet ha fört en privat dagbok.

Där kan avgörande pusselbitar finnas som för mordgåtan närmare en lösning.

Expressen har granskat turerna kring den mystiska dagboken - nu snart 30 år efter mordet är den fortfarande försvunnen.

Fynden i Palmes kassaskåp

Utöver dagboken gjordes följande fynd i Palmes kassaskåp:

Handlingar rörande Olof Palmes medlaruppdrag i kriget Iran-Irak.

Skriftväxling med taxeringsmyndigheten i Stockholm gällande Harvardärendet.

Handlingar rörande privata ekonomiska förhållanden.

Promemoria över ett samtal med Iraks ambassadör på morddagen, 28 februari.

Anteckning med telefonnummer till en fondkommissionär.

Tio dagar efter mordet öppnas Olof Palmes säkerhetsskåp i tjänsterummet av Säpo.

En låstekniker bryter sig in, ingen förutom Palme sägs kunna koden. I skåpet hittas handlingar kring Palmes medlaruppdrag i kriget Iran-Irak, skriftväxlingar med taxeringsmyndigheten om det så kallade Harvardärendet och några privata ekonomiska handlingar.

Med hjälp av dessa uppgifter samt en kalender och förhör med nära medarbetare kan polisens utredare kartlägga tiden före mordet. En tennismatch mot Harry Schein, ett besök på Ströms herrekipering, en intervju med tidningen Statsanställd och besöken av Iraks och Norges ambassadörer.

Försvann mystiskt

Men närmare än så kommer inte utredarna.

Den dagbok som också ska ha hittats i säkerhetsskåpen skulle ha kunnat ge svar på Palmes bild av möjliga hotbilder eller känsliga möten dagarna före mordet.

Men dagboken försvinner mystiskt och når aldrig polisens Palme-utredare.

Tidigare Palme-åklagaren Anders Helin, numera avliden, har berättat i en intervju med SVT:s Lars Borgnäs om dagboken:

– Det är klart, det är inte bra. Det är det inte.

Hur försvann den?

– Den lämnas ut kort dagarna efter mordet, har det sagts mig.

– Från hans tjänsterum. Jag vet inte till vem, men jag har hört talas om att det funnits en dagbok eller anteckningsbok på hans tjänsterum.

Betyder det att de uppgifter som i den inte är tillgängliga i Palme-utredningen?

– Den slutsatsen måste vi dra.

– Jag kan säga att vi har tagit upp den frågan flera gånger inom utredningen.

På upprepade frågor om familjen Palme har dagboken svarar han gång på gång: "Det tänker jag inte svara på".

Känner inte till dagboken

När Expressen i dag når sonen, Mårten Palme, säger han att fadern aldrig hade någon dagbok.

– Han skrev inga dagböcker, jag känner inte till det.

Men kan det ha varit någon annan form av dagbok, mer en anteckningsbok, som åsyftas?

– Jag känner inte till det där faktiskt, jag vet inte.

Olof Palme har dock berättat i intervjuer, under tidigt 1980-tal, att han hade en gul anteckningsbok där han skrev upp "telefonsamtal som måste ringas, mat som måste köpas hem, tankar och hugskott om vartannat".

Lars Borgnäs, tidigare på SVT:s "Uppdrag granskning", säger om dagboken:

– Allt är möjligt med en sådan bok. Han kan ha antecknat något, antingen i kodspråk eller öppet, om han skulle träffa nån i ett känsligt möte. Det här var ju anteckningar från just den intressanta tiden och det kan ha funnits saker där som inte kommit fram.

Stora brister i utredningen

Genom åren har det också kommit hård kritik mot brister i utredningen av Olof Palmes personliga förhållanden och tiden före mordet.

Enligt polisens så kallade "mordbibel" - handboken PUG - polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott, är utredning av brottsoffrets personliga förhållanden en av grundbultarna i en mordutredning:

"För att kunna bedöma frågor om relationen mellan offer och gärningsman, motivet för brottet samt i vilken utsträckning offrets agerande påverkat händelseförloppet krävs en noggrann kartläggning av offret och dennes personliga förhållanden, nuvarande och tidigare."

Granskningskommissionen som utredde hela Palme-utredningen skrev också i sin rapport 1999 att det finns stora brister i denna del av utredningen:

"Undersökningen kring Olof Palmes person kom i gång sent och utfördes inte enligt normal rutin. Någon egentlig undersökning av arbetsplatsen och bostaden i syfte att söka efter spår genomfördes aldrig enligt Juristkommissionen, även om vissa begränsade åtgärder vidtogs i det syftet. Någon systematisk undersökning av Olof Palmes personliga förhållanden och hans kontakter under den vecka som föregått mordet kom inte i gång omedelbart."

Vidare:

"En systematisk utredning om Olof Palmes person borde satts i gång utan dröjsmål. Vi har svårt att se någon förklaring till att det inte skedde."

Prisbelönade författaren Gunnar Wall, aktuell med boken "Konspiration Olof Palme":

– När förundersökningen kring Christer Pettersson kom var det anmärkningsvärt hur lite det fanns i Palme-utredningen om Palme som person. Vad gjorde mordoffret före mordet, vilka konflikter kan ha funnits, vilken hotbild fanns? Dessa frågor kan ha sina svar i en dagbok.

Hemlighetsmakeri

Det har också kritiserats att den lilla information som togs fram om Palmes personliga förhållanden hanterades under stort hemlighetsmakeri och enbart hölls inom en mycket snäv krets i den tidiga Palme-gruppen. Huruvida uppgifterna ens är kända av den nuvarande Palme-gruppen är oklart.

Kerstin Skarp, förundersökningsledare i Palmegruppen, säger att hon inte känner till något om dagboken.

– Det är inget som jag har i huvudet om nån dagbok. Jag kan inte ge dig nåt svar på det. Jag känner inte till frågeställningen på rak arm, påstår inte att den inte finns, men kan inte svara på det nu.

 

LÄS OCKSÅ Palmes hemliga agent: Utred Sydafrikaspåret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.