Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Palmemordet blir konst - "Smaklöst"

I det nya nummret av tidskriften Mums har mordet på Olof Palme iscensatts. "Vi närmar oss Palmemordet ur en pop- och kulturell vinkel", säger chefredaktören Petter Wallenberg om publiceringen.

Inte ens Palmemordet är heligt när det kommer till konsten. I kommande numret av tidskriften Mums blir en av Sveriges största tragedier omvandlad till glammig modeplåtning, komplett med en blodindränkt modell i rollen som Lisbet Palme.

- Det finns många som försöker rättfärdiga sitt jobb genom att kalla det för konst, men för mig är det helt smaklöst, säger Stig Malm före detta LO-ordförande.

Andra konst­kontroverser

Konstnären Makode Linde skapade stor uppmärksamhet med sin tårta på Moderna museet. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar upp underlivet på tårtan som föreställde en naken svart kvinna. Afrosvenskarnas riksförbund krävde ministerns avgång för att hon deltog i ett "rasistiskt upptåg".

 

Anna Odell stod för 2009 års konstkontrovers när hon spelade psykotisk på Västerbron och togs in till psy­kia­tri­­­ska akutmottagningen på St:Görans sjukhus. Väl där lades hon i bälte och tvångsmedicinerades innan hon berättade att hon var frisk och att allt var en del av ett elevarbete vid Konstfack.

 

Grafittikonstnären NUG upprörde med filmen "Territorial pissing" där han dokumenterade hur en tunnelbanevagn blev totalt vandaliserad. Saneringskostnaderna uppgick till 80 000 kronor för SL som tvingades lägga ner åtalet då mannen på filmen var maskerad.

Palmemordet

Var på väg hem från bio

Den 28 februari 1986 var dåvarande statsministern Olof Palme och hans fru Lisbets på väg hem efter ett biobesök.

Beskjuts på Sveavägen

I korsningen Sveavägen- Tunnelgatan blir de be­­­skjut­­­­na.

Avlider direkt på plats

Olof Palme avlider direkt på platsen efter ett skott i ryggen medan Lisbet kommer undan med lindriga skador.

Fortfarande olöst

Trots omfattande utredningar, 130 erkännanden och åtal mot den huvudmisstänkte Christer Pettersson är mordet fortfarande olöst.

Tycker du att det är okej att göra konst av Palmemordet?

Bilden med den unga modellen iklädd trenchcoat hade kunnat höra hemma i vilket modemagasin som helst om det inte vore för den förtvivlade blicken och blodet som har letat sig långt upp i ansiktet. Eller för rosen som vilar i hennes hand.

Väcker anstöt

Tidskriften Mums nästa nummer kretsar helt kring mord och det kriminella, något Expressens medarbetare Johan Wirfält har uppmärksammat på sin blogg hos portalen Rodeo. Särskild vikt lägger han vid tidskriftens val att iscensätta Palmemordet under en modeplåtning. Ett val som har väckt anstöt hos dem som stod Palme nära.

Stig Malm: "Det är fel"

- Det här är inget som Lisbet ska behöva se, det är fel så länge det finns så många människor kvar som är i närheten av verkligheten. Det är en sak om de kommer tillbaka om hundra år när det inte finns några an­höriga kvar, säger Stig Malm.

Chefredaktören Petter Wallenberg säger att de reflekterade över tidsaspekten och de närstående men att det måste ses förbi för strävan att tänja på gränserna i vad som är konst.

Inte personligt

- Jag tycker att 25-årsgränsen som det är i det här fallet var ganska rimlig. Det här ska inte tolkas som att det riktas personligt, utan som en symbolisk händelse. Vi närmar oss Palmemordet ur en pop- och kulturell vinkel. Vi vill se vilka spår den har satt i den svenska kulturen. Hur hårt traumat sitter kvar, motiverar han plåtningen när Expressen ringer upp.

"Jag blir illa berörd"

Även Ingela Thalén som jobbade ihop med Palme har tagit illa vid sig.

- Jag tycker överhuvudtaget inte att det känns okej att man gör konst av mord. Frågan är vems trauma de bearbetar, om det är deras eget eller ett kollektivt trauma. Jag blir illa berörd, men konstnärer har rätt att uttrycka sig fritt och det är uppenbarligen precis vad de gör.

 

Läs intervju med Petter Wallenberg på rodeo.net

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!