Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Palmehatare sköt polisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisen skulle hjälpa till att vräka 74-åringen från sexrumslägenheten på Norr Mälarstrand i Stockholm när han öppnade eld. En kvinnlig polis träffades och fick skador i handen och på den ena armbågen.
Foto: MAGNUS MAGNUS

Den 74-årige mannen - en känd Palmehatare - hade inte betalt hyran för sin spatiösa våning på Norr Mälarstrand i Stockholm.

När polisen skulle hjälpa till att vräka honom misstänks han ha öppnat eld.

En kvinnlig polis träffades och fick skador i handen och på ena armbågen.

Här grips mannen.

Sedan guidade hon, trots smärtorna, insatschefen inifrån den 240 kvadratmeter stora sexrumslägenheten. - Vi visste inte exakt var gärningsmannen befann sig. Därför var vi tvungna att frysa läget, berättar insatschefen Anders Björneberg. Samtidigt som den skjutna polisen redogjorde för vad som hänt förbereddes piketpolisens tillslag. Anders Björneberg berömmer den skadade polisens agerande: - Det var mycket skarpt. Den 74-årige mannen greps på platsen och misstänks nu för mordförsök. En stund senare medtogs ytterligare en man till förhör. Innan polispatrullen tillkallades hade kronofogdemyndighetens tjänstemän först provat att ringa på hos 74-åringen. - Han uppfattades som så hotfull att de fick tillkalla polis, säger Sten Johansson, chef för kronofogdemyndigheten i Stockholm.

74-åringen var naken Strax efter halv två gick två poliser in i våningen - där de möttes av 74-åringen, som enligt uppgift var naken. - Kort därefter hördes skottlossning. Det började med ett skott som följdes av flera, säger Sten Johansson. 74-åringen, som är tidigare socialdemokrat och känd Palme-hatare, dömdes till fängelse för olaga hot för två år sedan. I en personutredning från kriminalvården bedömdes han vara psykiskt frisk. - Avhysningar är den svåraste uppgiften vi har. Ofta handlar det om psykiskt sjuka människor, men det är ovanligt med skjutvapen, säger Sten Johansson. Den kvinnliga polisens skador var lindriga. Skotten tros ha avlossats från ett luftvapen, som nu ska genomgå teknisk undersökning.

FAKTA

74-åringen
Den 74-årige mannen som misstänks ha skjutit mot polisen var tidigare aktiv inom socialdemokratin.
På grund av ideologisk motsättningar bröt han med partiet och grundade "Socialdemokratisk opposition".
Organisationen kännetecknades under 1970- och 80-talen av ett oförsonligt Palmehat.
Just hatet mot mördade statsministern Olof Palme gjorde att 74-åringen blev intressant i mordutredningen.
Han avfördes dock helt från utredningen.
Under den senaste tiden har han varit inbegripen i flera civilrättsliga mål och legat i fejd med sina barn och före detta hustru.
74-åringen har närmare en halv miljon kronor i skulder hos kronofogden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.