Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palmegruppens passning till FBI i jakten på vapnet

Nya uppgifterna: Skandia misstänkte Engström redan efter några månader
Två revolvrar som tros vara av samma typ som vapnet som användes vid mordet av Olof Palme.Foto: TT NYHETSBYRÅN SVENSKT PRESSFOTO
Olof Palme sköts till döds 28 februari 1986.Foto: HEINRICH SANDEN / TT NYHETSBYRÅN

I ett försök att kunna slå fast vilket vapen som användes för att skjuta Olof Palme, vände sig polisen för drygt två år sedan till USA. 

Men efter diskussioner skickades inga vapen till FBI.

– Det var ett försök via FBI för att se om det gick att komma längre, säger spaningsledare Hans Melander. 

I januari 2018 sträckte Hans Melander, spaningsledare vid Palmegruppen, ut en hand till FBI för att försöka slå fast vilket vapen som användes vid Palmemordet. 

”Vi har nu hittat en revolver som vi tycker är högintressant och jag undrar om det är möjligt för era experter att undersöka den. Våra egna experter vid Nationellt forensiskt centrum har tittat på den och de tycker att det vore bra att få ett andra utlåtande från FBI”, skrev Melander i ett mejl till en person vid FBI. 

Polisen: En revolver i mycket bra skick

I början av juni höll chefsåklagare Krister Petersson en presskonferens där Stig Engström pekades ut som Olof Palmes misstänkte mördare. Förundersökningen om mordet lades ner, varefter stora delar blev offentliga – bland annat mejlkorrespondensen mellan polisen och FBI.  

I ett svar i mars samma år bad FBI om fler detaljer och meddelade att deras laboratorium i Quantico i delstaten Virginia skulle kunna undersöka revolvern.

Dagen därpå sände Melander ett längre mejl där han redogjorde för bakgrunden. 

”Nu har vi en annan Smith & Wesson 357 Magnum som är i mycket gott skick. Det är uppenbart att den inte har använts mycket och ser ut som om den vore ny”, skrev han bland annat. 

Melander undrade även om FBI:s laboratorium hade ”nya metorder eller utrustning” för ändamålet som inte fanns i Sverige. Och han undrade om FBI ansåg att det var någon idé att sända över kulorna från mordplatsen och det aktuella vapnet.  

Polisen: Försökte komma längre

– Efter att vi mejlat, diskuterade vi vidare på telefon. Men med tanke på hur kulorna ser ut och tidigare klena resultat – och att de redan undersökts i Sverige – så menade han att det inte var mycket att hoppas på, säger Melander. 

Inte heller revolvern sändes till FBI. Melander berättar vidare att ”det troligen” rörde sig om den revolver som nu ägs av en man i Västsverige. Mannen köpte den på auktion och den ägdes tidigare av en vän till Stig Engström. Vännen ägde en stor samling vapen, som efter hans död auktionerades ut. 

Revolvern har undersökts av NFC, Nationellt forensiskt centrum, men det gick att slå fast att det handlar om mordvapnet. 

– Det här, i början av 2018, var ett försök via FBI för att se om det gick att komma längre. Vi gjorde vad vi kunde, men han menade att de inte har så mycket mer att tillföra, säger Melander.

Detta är ”Skandiamannen” – hjälten som blev mordmisstänkt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.