Palmegruppens känga till Leif GW Persson

Under presskonferensen uppmanade förundersökningsledaren Kerstin Skarp att vända sig till Palmegruppen med tips och inte till någon annan – en passning riktad till Leif GW Persson.
Foto: Ylwa Yngvesson
Kerstin Skarp (mitten) har tidigare sagt att Leif GW Perssons jakt på mördaren är problematisk för Palmeutredningen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här är förundersökningsledare Kerstin Skarps känga till Leif GW Persson:

Vänd er med tips till Palmegruppen och inte någon annan.

Men Leif GW Persson slår ifrån sig - han menar att många av tipsarna varit i kontakt med polisen innan.

– Det är i ett sådant läge som personen tappar förtroendet och i stället vänder sig till mig, säger han.

Under torsdagen höll Palmegruppen en presskonferens på polishuset i Stockholm. Syftet var att ge en "övergripande tillbakablick och nulägesbild av utredningen".

Under presskonferensen passade förundersökningsledaren Kerstin Skarp även på att dela ut en känga till kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

Tipsa Palmegruppen och ingen annan

Hon uppmanar folk att vända sig till Palmegruppen med tips och inte till någon annan - en passning riktad till Leif GW Persson.

– Vi välkomnar hela tiden tips. Vi hoppas också att folk vänder sig direkt till oss och kanske inte till andra personer när man har uppgifter eller tips att komma med, säger Skarp på presskonferensen.

Skarp har tidigare sagt att GW:s jakt på mördaren är problematisk för utredningen.

Leif GW Persson var själv inte på plats under presskonferensen i polishuset. När Expressen når honom säger han att det naturligtvis är önskvärt att tips kommer direkt till Palmegruppen - men att han många gånger har varit med om att tipsare som hör av sig till honom innan dess har varit i kontakt med polisen.

– Den milda tolkningen är att man har kollat tipset och sedan har man kunnat avföra det, men inte återkopplat till personen. En annan förklaring är att man inte har kollat tipset, det är i ett sådant läge som personen tappar förtroendet för polisen och i stället vänder sig till mig.

GW har fått över 3000 tips

Under presskonferensen redovisades statistik från den jättelika utredningen:

133 personer har erkänt mordet, 10 225 personer är hörda, 87 318 personer förekommer totalt i utredningen.

Men under åren har ett stort antal tips även trillat in till Leif GW Persson. Han återkopplar till alla utom "uppenbara stolletips".

– Det är i varje fall över 3000. Hälften skriver att de redan har varit i kontakt med polisen och sedan är de sådana som inte vill ha kontakt med polisen, säger han.

Nyligen lämnade han in en Magnum-revolver till Palmegruppen och i slutet av januari kom resultatet att det inte går att slå fast att revolvern är vapnet som användes vid mordet på Olof Palme.

– Allt talar emot att detta har någon relevans för utredningen, sa förundersökningsledare Kerstin Skarp då.

Intresserad av tre vapen

Men Leif GW Persson har efter det flaggat för att han fått nya vapentips. I Veckans brott, kort efter de negativa testskjutningarna, uppmanade han folk att höra av sig till honom. "Det där vapnet vill jag förskräckligt gärna lägga rabarber på", sa han.

– Jag har tre vapen kvar som jag är intresserade av. En av dem har jag blivit lovad en leverans på, men sedan har det dröjt eftersom jag inte har fått kontakt med uppgiftslämnaren igen, säger han.

På söndag kommer en speciell tipsmottagning att vara öppen mellan klockan 14-22. Då är det 30 år sedan Olof Palme mördades på Sveavägen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.