Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Palmegruppens chef om den hårda kritiken

På tisdagen gästade Hans Ölvebro, den tidigare spaningsledaren i Palmegruppen, Camilla Kvartoft och Leif GW Persson i ”Veckans brott”. Foto: SVT
Ölvebro säger att det var kvällstidningarnas fel att Lisbet Palme hade förkunskap om Christer Pettersson när hon pekade ut honom som mördaren. Foto: JONAS LEMBERG

Vittnen som lockades med pengar för att peka ut Christer Pettersson som Palmemördaren. 

Förhörsprotokoll som förvanskades. Ett vittne som förhördes 43 gånger, tills han svarade "rätt" på polisens frågor. 

Den tidigare spaningsledaren i Palmegruppen Hans Ölvebro har den senaste tiden fått utstå hård kritik.

Nu svarar han i SVT:s Veckans brott.

– Det här med förvanskning kan jag inte svara för. Jag läser ju bara vad som står i förhörsprotokollen, säger han.

Allvarlig kritik har de senaste veckorna riktats mot hur utredningen av mordet på Olof Palme bedrevs åren efter mordet. 

SVT:s Uppdrag granskning har i arbetet med sin reportageserie om Palmemordet flera gånger kontaktat spaningsledaren Hans Ölvebro och bett om en intervju. 

Ölvebros svar till uppdrag granskning:

– För en miljon ställer jag upp.

I studion i Veckans brott hävdar han att det inte var allvarligt menat, utan ett sätt att säga att han inte alls ville medverka. 

– Om jag säger en miljon, då vet jag att ingen kan betala det. Då slipper jag.

Kritiken mot Ölvebro har bland annat gällt att flera personer i missbrukarkretsar lockats med pengar för att peka ut Christer Pettersson som Palmes mördare. 

Hans Ölvebro förnekar att det skulle ha ingått i hans direktiv att lova folk pengar. Men han konstaterar att regeringen hade beslutat om en belöning på 50 miljoner kronor till den som gav uppgifter som kunde lösa mordet, vilket polisen ibland kunde informera om.

 

LÄS MER: Palme-utredare lockade vittne med 50 miljoner 

 

Ölvebro säger att det var kvällstidningarnas fel att Lisbet Palme hade förkunskap om Christer Pettersson när hon pekade ut honom som mördaren. Foto: JONAS LEMBERG

”Kan jag inte svara för”

Uppdrag granskning pekar särskilt ut Palmeutredaren Thure Nässén för att ha manipulerat vittnen. Han förhörde spelklubbsägaren Sigge Cedergren hela 43 gånger. Cedergren gick från att inte nämna Christer Pettersson alls till att lämna en detaljerad berättelse om honom. När Cedergren lämnade uppgifter som inte stämde med vad Nässén ville höra ska han ha uppmanats att ändra sig.

Men Hans Ölvebro, som var Nässéns chef, vill inte ta något ansvar för hans förhörsmetoder.

– Det här med förvanskning kan jag inte svara för. Jag läser ju bara vad som står i förhörsprotokollen. Sen att personer blir hörda många gånger – så är det ju, säger han i Veckans brott.

Hur det gick till när Christer Pettersson blev polisens huvudspår hösten 1988 har länge varit oklart. Pettersson pekades ut i en vittneskonfrontation av Olof Palmes fru Lisbet Palme. Men hon hade i förväg fått veta av åklagaren att den misstänkte skulle vara alkoholist, och Pettersson såg betydligt mer härjad ut än de andra männen hon fick titta på.

Uppdrag granskning pekar särskilt ut Palmeutredaren Thure Nässén för att ha manipulerat vittnen. Hans Ölvebro, som var Nässéns chef, vill dock inte ta något ansvar för hans förhörsmetoder. Foto: ÅSA ASPLID

Skyller på medierna

Hans Ölvebro medger att Lisbet Palme hade förkunskap om Pettersson. Men det skyller han på medierna.

Enligt honom tvingade kvällstidningarna fram gripandet av Pettersson genom att ringa till polisen och berätta att de visste vem som var huvudspåret i Palmeutredningen och att de tänkte publicera uppgifterna dagen därpå. 

När Pettersson greps nästa dag var kvällstidningarna på plats. Lisbet Palme såg förmodligen bilder från gripandet redan före konfrontationen, menar Ölvebro.

– Hon har så klart pratat med sina barn. Hon har kanske tagit tagit del av nyheter och tidningar. Så när hon kommer till konfrontationen säger hon: "Det ska vara en alkoholiserad". Det är klart att åklagaren måste bekräfta att det är på det sättet. 

Hans Ölvebro får också frågan om han tror att Christer Pettersson var mördaren.

Svaret: 

– När vi drev utredningen var jag av uppfattningen att han var en mycket tänkbar gärningsman. Men så länge som man inte kan få teknisk bevisning i handen på den misstänkte så kan man inte anse att det är den personen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!