Palmegruppen agerar nu för att förhöra två tidigare Säpo-utredare, Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, om ett nytt Palme-spår.Palmegruppen agerar nu för att förhöra två tidigare Säpo-utredare, Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, om ett nytt Palme-spår.
Palmegruppen agerar nu för att förhöra två tidigare Säpo-utredare, Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, om ett nytt Palme-spår.
- Tanken är att vi ska kunna höra dem, säger Kerstin Skarp, förundersökningsledare. Foto: Lars Pehrson / Svd / Tt- Tanken är att vi ska kunna höra dem, säger Kerstin Skarp, förundersökningsledare. Foto: Lars Pehrson / Svd / Tt
- Tanken är att vi ska kunna höra dem, säger Kerstin Skarp, förundersökningsledare. Foto: Lars Pehrson / Svd / Tt
Tidigare i veckan trädde Säpo-utredarna fram och berättade om ett nytt spår kring mordet på Olof Palme. Foto: Svt Bild/Tv4Tidigare i veckan trädde Säpo-utredarna fram och berättade om ett nytt spår kring mordet på Olof Palme. Foto: Svt Bild/Tv4
Tidigare i veckan trädde Säpo-utredarna fram och berättade om ett nytt spår kring mordet på Olof Palme. Foto: Svt Bild/Tv4

Palmegruppen vill förhöra Säpoutredare

Publicerad

De har stoppats av tystnadsplikt.

Men nu agerar Palmegruppen för att förhöra två tidigare Säpo-utredare om ett nytt Palme-spår.

Förundersökningsledaren Kerstin Skarp har nu skickat en förfrågan till Säpo:

- Tanken är att vi ska kunna höra dem.

För närmare 30 år sen ledde Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö en Palmegrupp på Säpo och blev rikskända i den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

Deras material hemligstämplades men tidigare i veckan trädde de fram i Expressen och berättade om ett nytt Palme-spår.

Palme-gruppen har hållit flera förhör med Kegö och Barrling under 2014 och 2015. De har dock inte kunnat berätta närmare på grund av tystnadsplikt. Tolkningen som gjorts är att det krävs ett regeringsbeslut för att löser dem från sekretessen.

LÄS MER: Unik 3D-special: Olof Palmes sista steg

Palmegruppen vill förhöra Säpo-utredarna

Nu har Kerstin Skarp, förundersökningsledare i Palmegruppen, tagit initiativ för att kunna förhöra dem närmare om deras uppgifter.

Förra veckan skickade hon en förfrågan till Säpo i ärendet.

- Den är skickad till dem och innehållet är det som alla pratar om, att se hur man kan höra dem. Det är en förfrågan. Det är en förfrågan om vad deras roll är. Möjligheterna att gå vidare.

Möjligheterna för Kegö och Barrling att prata med er?

- Ja, det är det som det mynnar ut i. Vad som behöver göras för att höra dem.

Vad hoppas du att detta kan mynna ut i?

- Frågan går ju ut på att se vad vi behöver göra och tanken är ju precis som alla sagt hela tiden, och som vi också sagt, att vi ska kunna höra dem.

- Det är en målsättning, precis som alla andra saker som kommer till oss, att vi ska kunna fullfölja det.

Vad gäller frågan till Säpo?

- Deras status. Vad det är som gäller helt enkelt.

Kan det inte finnas sekretessbrytande bestämmelser i ett sånt här fall?

- Jag har inte fått något svar än så jag kan inte ge dig några kommentarer om det.

 

LÄS MER: Här erkände han mordet på Olof Palme

Kontakter med Palmegruppen

Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling avslöjade i Expressen tidigare i veckan en rad detaljer om sitt Palme-spår.

Det ska handla om en misstänkt mördare som bland annat ingick i en attentatsgrupp, som var knuten till ett utländskt narkotikanätverk och som hade viss bakgrund i Sovjetunionen.

Walter Kegö menar att Kerstin Skarp borde skicka sin nya förfrågan till regeringen i stället för Säpo och är kritisk till den långa handläggningstiden.

- Det har gått två år sedan våra första kontakter med Palmegruppen och den här frågan borde kunna ha retts ut tidigare.

- Skarp har sagt tidigare att hon vill kontakta Säpo, men det är ju regeringen som beslutat om tystnadsplikten så vad ska Säpo säga? De har ingenting med detta att göra och nu förhalas det bara ytterligare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag