Palmegruppen vädjade om möte kring Sydafrikaspåret

Sonen Mårten Palme var en av de sista som såg Olof Palme i livet. Han tror att chefsåklagaren har rätt som pekar ut Stig Engström som mördaren.
Bertil Wedin.
Foto: LOTTA ÖGREN / DN PRESSENS BILD
Lisbeth och Olof Palme.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Chefsåklagare Krister Petersson vädjade till den före detta svenska officeren Bertil Wedin – att möta svenska representanter på Cypern.

Detta för att Wedin eventuellt kunde sitta på information som skulle ”kunna avfärda eller bekräfta exempelvis sydafrikanska intressen i mordet”. 

Det framgår av dokument daterade september 2018, som ingår i Krister Peterssons akt kring Palmemordet.

Under förra veckan berättade chefsåklagare Krister Petersson att han lägger ner Palmeutredningen. Han menade även att misstankarna pekade på den avlidne Skandiamannen – Stig Engström. 

Men under de senaste åren har Palmegruppen även undersökt andra spår, bland annat det klassiska Sydafrikaspåret. 

Åklagaren: Bra att försöka få din version

I ett brev daterat i september 2018 vänder sig chefsåklagaren till den före detta svenske officeren Bertil Wedin, som är bosatt på den norra delen av Cypern. 

”Jag beklagar att dina tidigare kontakter med Palmeutredningen inte fallit väl ut för dig”, heter det.

Vidare står att läsa:

”Med detta vill jag ha sagt, att om du skulle ställa upp på ett möte, så skulle den information du kan lämna omhändertas på ett säkert sätt.”

Petersson skriver vidare att:

”Ett namn som ofta dykt upp – i alla fall i den offentliga debatten – är ditt. Då i samband med kontakter med Sydafrika. Det vore bra att försöka få din version om dessa uppgifter för att kunna avfärda eller bekräfta exempelvis sydafrikanska intressen i mordet.”

Föreslog möte på polisstation

Petersson föreslår ett möte med Wedin i staden Larnaca på Cypern – på ett hotell, en polisstation eller i annan lämplig lokal.

Vidare skriver Petersson att omkostnader för att Wedin ska ta sig till mötesplatsen, kommer sättas upp på kontot för förundersökningen. Petersson betonar att han inte har för avsikt att delge Wedin någon brottsmisstanke.

Wedin kan inte räkna med någon ersättning om han skulle vilja ha med sig en advokat, men han är fri att själv spela in samtalet – skriver Petersson, som beräknar att Wedin får avsätta en heldag för det eventuella mötet.  

Åklagaren: Skickade flera brev

Men något möte blev aldrig av. 

– Jag skickade åtminstone två brev till honom, och han svarade med brev. Han hade en massa synpunkter och att han ville ha ersättning. Han bor på norra delen av Cypern och där har vi inte möjlighet att vidta några åtgärder, säger Krister Petersson. 

Norra delen av Cypern kontrolleras av Turkiet. 

– Vi ville få honom till den grekiska delen av Cypern, men det gick inte att ordna, säger Krister Petersson. 

Gav han någon information om Palme då han kontaktade dig?

– Han är ju hörd en del av journalister, men vi har inte hållit något förhör med honom. 

Wedin: Det är bara pajaseri

I början av 2014 publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om att författaren Stieg Larsson undersökte Bertil Wedins kopplingar till sydafrikansk säkerhetstjänst. Och uppgifter om att Wedin skulle ta uppdrag som lönnmördare.

– Det är bara pajaseri. Min roll i det hela är ingen roll, jag var här (på Cypern reds. anm.) när det ägde rum och hade ingenting med mordet att göra, sa han då till Expressen. 

Bertil Wedin har varit bosatt på Cypern sedan 1985 och kom dit som FN-soldat för runt 50 år sedan.

– Jag är pensionerad nu. Tidigare har jag jobbat som journalist och producent och presentatör för radio och engelskspråkiga tidningar här, berättade han vidare.

Efter onsdagens historiska besked att Palmegruppen pekar ut den så kallade Skandiamannen, Stig Engström som Olof Palmes mördare, har Expressens reporter Niklas Svensson intervjuat Olof och Lisbeth Palmes son, Joakim Palme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.