Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Palmegruppen har fått svar om två revolvrar

Spaningsledaren Hans Melander säger att Palmegruppen jobbar väldigt intensivt. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Länspolismästare Hans Holmér visar upp vapen under utredningen 1986. Foto: OLLE SEIJBOLD / DN
”Jag är övertygad om att vi ska lösa det”, sa förundersökningsledaren Krister Petersson i SVT:s "Veckans brott". Foto: EMIL NORDIN
Olof Palme. Foto: SVT BILD / TV4 / SVT / TT NYHETSBYRÅN

Flera möjliga Palme-vapen fanns hos vapensamlaren - Skandiamannen Stig Engströms nära vän.

Expressen kan nu avslöja att Palmegruppen skickat in två vapen för undersökning till Nationellt forensiskt centrum och fått svar. 

– Vi jobbar väldigt intensivt nu, säger spaningsledaren Hans Melander.

Åtta dagar efter analyssvaren från NFC sade förundersökningsledaren Krister Petersson i SVT:s "Veckans brott":

– Jag är övertygad om att vi ska lösa det.

Polisen kartlägger nu ett nytt vapenspår kring "Skandiamannen" Stig Engström.

Expressen har, efter avslöjandet i magasinet Filter, berättat om en numera avliden vapensamlare – nära vän till Engström –- och de förhör som hållits de senaste månaderna med hans dotter.

Palmegruppen har samlat in bilder och dokument om vapnen. Förundersökningsledaren Krister Petersson sade under onsdagskvällen till SVT:s Aktuellt:

– Vi har inte facit vid handen, så jag vet inte om vi har mordvapnet än. Men vi är intresserade av allehanda vapen.

 

LÄS MER: Engströms lögner om Palme på mordplatsen  

Bakgrunden är ett förhör i slutet av september 2017 när journalisten Thomas Petterson, reporter på magasinet Filter, förhördes om uppgifter kring Skandiamannens vapensamlande vän.

Därefter har flera förhör hållits - med exfrun, dottern till vapensamlaren och en tidigare säkerhetsansvarig vid Skandia.

Expressen kan nu också avslöja att Palmegruppen, sedan de fått vapenuppgifterna i september, skickat in två vapen till Nationellt forensiskt centrum för undersökning. 

Undersökningarna klara i februari

En diarielista över ärenden gällande Palmegruppen visar att en "begäran om undersökning" skickades in till det kriminaltekniska laboratoriet den 27 oktober förra året. Den 15 december 2017 kom nästa begäran om undersökning. Båda undersökningarna var klara den 19 februari när NFC till Palmegruppen skickade handlingarna "Utlåtande vapen" och "NFC slutredovisning vapen" till Palmegruppen.

– Vi kan inte kommentera på grund av förundersökningssekretess, säger Susanne Karlsson, pressansvarig på NFC.

Åtta dagar efter analyssvaren från NFC, den 27 februari, sade förundersökningsledaren Krister Petersson i SVT:s "Veckans brott":

– Jag är övertygad om att vi ska lösa det.

Varken förundersökningsledaren Krister Petersson eller spaningsledaren Hans Melander har nu kunnat nås för en kommentar om undersökningarna. Tidigare i dag sade dock Melander till Expressen om vapenkartläggningen kring Skandiamannen:

– Detta är något vi vill jobba i lugn och ro med och inget vi vill gå ut och presentera i media.

– Rent generellt jobbar vi väldigt intensivt nu, med saker som vi tycker är intressanta och som vi tror ska föra utredningen framåt. 

Ansökte om vapen mellan 1955 och 1988

Expressen har även tagit del av en arkiverad lista, som magasinet Filter tidigare refererat till, som visar vilka vapen som Skandiamannens vän ansökt om licens för. Listan visar ansökningar för vapen mellan 1955 och 1988.

Vapenexperten Anders Lexne är tidigare generalagent för Smith & Wesson och har flera gånger konsulterats av Palmegruppen. Han har för Expressen pekat ut vilka vapen på listan som är möjliga Palmevapen:

• REVOLVER 1: Smith & Wesson kaliber .38. Licensansökning från november 1955. Avsedd för "målskjutning". 

REVOLVER 2: Revolver kaliber .357. Okänt fabrikat. Licensansökning från  juni 1978. "Samlingsändamål".

REVOLVER 3: Revolver kaliber .38. Okänt fabrikat. Licensansökan från september 1979. "Samlingsändamål".

• REVOLVER 4: Revolver kaliber .38. Okänt fabrikat. Licensansökan från maj 1979. "Samlingsändamål".

• REVOLVER 5: Revolver kaliber .38. Okänt fabrikat. Licensansökan från januari 1979. "Samlingsändamål".

Smith&Wesson .357 Magnum är mordvapnet som utredarna i alla år främst sökt efter men även kaliber 38 är av intresse, menar både Palmegruppens tidigare vapenexpert Sonny Björck och vapenexperten Anders Lexne.

 

LÄS MER: Polisens nya huvudspår – Stig Engström mördade Palme  

 

– Det går relativt enkelt att justera en 38:a så att den fungerar med en .357 Magnum-patron, säger Lexne.

På listorna framgår även att vapensamlaren fört ut vapen till USA. I april 1985 finns ett utförselbevis för en Smith & Wesson-revolver av kaliber 44 till "Amerikas Förenta Stater". Det framgår även att han sökt licens att förvara två gevär "för utomands bosatt persons räkning". 

Det är oklart var revolvrarna finns i dag och vapensamlarens dotter har uppgett att runt 200 av pappans vapen sålts på auktion under de senaste åren. 

Sonny Björck är tidigare vapenexpert i Palmegruppen och har varit med under provskjutningar av 400 Magnum-revolvrar i Stockholms län.

– Vi provsköt ju 400 revolrar, varav jag provsköt merparten av dem, och skaffade mig hörselskador på högerörat i samband med det. Det var för dåliga hörselskydd.  

Tar fram lista via auktionsfirman

Han berättar hur en vapenkartläggning i detta fall kan gå till:

Via auktionsfirman, eller uppgifter i vapenregistret, tar man fram en lista med fabrikat, kaliber och vapenmodell och väljer ut de vapen som kan stämma med mordvapnet.  Om vapnen gått till utlandet får de begäras fram via Interpol. 

– Sen begär man hos vapenägaren att få låna det och provskjuta det. Om personen vägrar kan nog en åklagare ta beslut om husrannsakan under de här premisserna.

Slutligen provskjuts vapnen av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, och jämförs med kulorna som hittades på provplatsen i hopp om att få en träff.

 

LÄS MER: Stig Engström vittnade för Christer Pettersson 

 

Dag Andersson, spaningsledare fram till hösten 2016, känner inte till något om den nuvarande vapenjakten men bedömer Skandiamannen som ett intressant spår i utredningen:

– Det blir alltid intressant när det kommer in nya uppgifter. Hade vi fått in nya uppgifter om honom då hade vi väl också gått vidare och försökt komma så långt man bara kan.

Lennart Gustafsson, den som varit längst i Palmegruppen men slutade 2016, är mer skeptisk:

– Man kunde beslå honom redan då med att han överdrev sina iakttagelser och fantiserade eller ljög. Han var väldigt udda. Men Olof Palmes baneman, det tror jag inte.