SVT sänder på måndag dokumentären ”Palmemördaren” som granskar åklagarens anklagelser och påståenden om den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.
Chefsåklagare Krister Petersson meddelade den 10 juni förra året att Palmeutredningen läggs ned och pekade samtidigt ut Stig Engström som mördare. Och förklarade att eftersom denne är död kan han inte åtalas.
Storm av kritik
Nedläggningen och utpekandet ledde till en storm av kritik. Särskilt mot att utredarna utan bevis hävdade att Engström var mördaren.
– Det fanns ingen bevisning som vi hade väntat oss. Inget vapen, inget erkännande, inga vittnesmål, inga DNA-bevis. Mordet är på inget sätt uppklarat, säger Lars Olof Lampers, mångårig redaktör på SVT:s Veckans brott och producent bakom ”Palmemördaren”.
– Vi har bara en teori och en misstänkt. Vi kan inte bara acceptera det utan måste granska. Det är vad vi gör i programmet, säger han.
Bakgrunden är att Palmeåklagaren Krister Petersson gick ut just i Veckans brott i februari förra året med sitt uppmärksammade löfte att presentera en lösning senast i juni. Lampers och hans kolleger beslutade då att göra en dokumentär och följa Petersson fram till vad de trodde skulle bli en avslutning av fallet och redovisning av bevismaterial.
”Bara ett stort frågetecken”
– Men så blev det ju inte alls. Vi upplevde bara ett stort frågetecken, säger Lars Olof Lampers.
Han berättar att dokumentären från början hade arbetsnamnet ”Palmemordet–lösningen”, men att den efter presskonferensen den 10 juni lite skämtsamt fick det interna arbetsnamnet ”Palmemordet–nödlösningen”.
– Det är en film om tvivel. Det finns inga bevis för att Engström har gjort det, men det känns inte som att man kan utesluta honom utan vidare, säger Lampers.
En som inte tvivlar är Leif GW Persson. Han är övertygad om att Stig Engström inte kan vara mördaren. Först och främst av tidsmässiga skäl, Engström måste ha kommit till brottsplatsen efter mordet, anser han.
”Lösa grunder”
– Jag har inga som helst tvivel, Engström kan inte vara mördaren. Det finns inte utrymme tidsmässigt. Jag är övertygad om att han är vittne som han alltid har sagt, inte gärningsman, säger Leif GW Persson, som inte medverkar i SVT-programmet.
– Det stör mig att en svensk åklagare på så lösa grunder och i strid med sitt eget förundersökningsmaterial kan klistra på en person eftermälet att han mördat någon, och inte vem som helst utan statsministern. Hade jag varit riksåklagare hade jag gjort en interngranskning. Om den gjorts med skärpa hade den inte utfallit väl för Krister Petersson, säger han.
Han säger att det är mycket osannolikt att Engström hade tillgång till vapen och att det är ”helt befängt” att denne skulle vara mördaren.
Vid presskonferensen den 10 juni, när det meddelades att utredningen avslutas, sa Krister Petersson:
– Eftersom den personen är död, kan jag inte väcka åtal mot honom, utan har beslutat att lägga ner förundersökningen. Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman. Min bedömning är att det efter drygt 34 år är svårt att tro att vidare utredning skulle ge någonting ytterligare, jag anser att vi kommit så långt man kan begära.
Olof Palmes son Mårten sa efteråt till Sveriges Radio att han varit ganska övertygad om Skandiamannen som mördaren sedan Filters ”ganska omskakande reportage”. Frilansjournalisten Thomas Pettersson belönades med en Guldspade för avslöjandet.
Expressen har utan framgång sökt Krister Petersson för att få en kommentar.