Skandiamannen är stora spåret: ”Förhör har hållits”

Nya förhör har hållits med ”Skandiamannen”
Krister Petersson säger till Expressen på tisdagen: ”Oavsett vilket beslut vi fattar kommer det säkert att finnas de som har synpunkter, för de har sina egna teorier, men vi hoppas det”.
Foto: Gusten Holm
Olof Palme.
Foto: TOBBE GUSTAVSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Skandiamannen” Stig Engström.
Foto: POLISEN
Palmeåklagaren Krister Petersson.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Mordet på Olof Palme kan vara närmare en lösning.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
”Skandiamannen” Stig Engström.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK
Foto: Gusten Holm
Sonen Joakim, i mamma Lisbet Palmes famn, rättar till kravatten när byråchef Olof Palme tar på frack.
Foto: JONNY GRAAN
1 / 10

Åtal kommer att väckas för Palmemordet före sommaren – annars läggs utredningen ned. Det säger Palmeåklagaren Krister Petersson till SVT:s ”Veckans brott”.

Samtidigt kan Expressen avslöja att nya förhör har hållits om Stig ”Skandiamannen” Engström som utretts för mordet.

– Vi räknar med att nå en lösning, säger åklagaren till Expressen.

Sonen Mårten Palme:

– Det är klart att det är glädjande och att ett hopp tänds.

I februari 1986 sköts statsminister Olof Palme till döds i Stockholm. Nu, 34 år senare, uppger Palmeåklagaren Krister Petersson för SVT att han ska fatta beslut i åtalsfrågan under första halvåret 2020.

Åklagaren säger också att han redan nu vet om han ska lägga ned förundersökningen eller väcka åtal – men han avslöjar inte vilket av alternativen som är aktuellt.

När Expressen frågar Krister Petersson om åtal kommer väckas eller inte svarar han:

– Det kan jag inte avslöja nu.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer utredningen att läggas ner. Detta eftersom misstankarna riktas mot en avliden person.

Till SVT:s kriminalmagasin ”Veckans brott”, säger Krister Petersson:

– Det kan ju vara så att vi har kommit så långt som man kan begära av oss, och ytterligare utredning kommer inte att ge något. Det är ju en möjlighet men jag vill inte föregripa vad vi kommer att presentera under det här första halvåret.

Under onsdagen medverkade Krister Petersson i P1 Morgon, där underströk att tidsfristen på sex månader inte är ”huggen i sten”.

Skulle nya fakta eller vittnesmål ”dyka upp” kommer dessa att undersökas vidare, säger Krister Petersson, och han dementerar uppgifter att ett beslut innebär att utredningen eventuellt läggs ner.

– Jag har inte sagt att jag kommer lägga ner utredningen, det jag säger är att jag kommer presentera ett beslut i frågan, säger han.

Palmeutredningen har kommit närmre en lösning. Åklagaren Krister Petersson säger i SVT:s ”Veckans brott”: ”Kommer antingen väcka åtal eller lägga ned förundersökningen i år”.

Mårten Palme: ”Åtal är orealistiskt”

Även Mårten Palme medverkade i P1 Morgon, där han säger att det vore ”glädjande” om det nu skulle finnas ”vattentäta bevis” mot en gärningsman, men tillägger att han tror att ett åtal mot en misstänkt mördare är ”orealistiskt”.

– Jag tror att om de skulle väcka åtal mot någon så skulle de ha gripit den personen och det har man ju inte fått några indikationer eller uppgifter på att så skulle vara fallet, säger han.

– Jag utgår från att skälet till att de lägger ner förundersökningen skulle vara att de vet som är gärningsman och motivet och eventuella sammansvärjningar bakom det där, och isåfall så är det ju helt legitimt att lägga ner förundersökningen, säger Mårten Palme.

Åklagaren: ”En lösning är i sikte”

När Expressen under måndagen pratade med åklagaren Krister Petersson antydde han att en lösning är i sikte.

– Vi jobbar vidare och räknar med att vi ska kunna nå en lösning på det här.

Svaret kom på Expressens fråga om den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.

Enligt uppgift har flera nya förhör, med fokus på Engström, hållits under den senaste tiden.

Några konkreta uppgifter ger dock inte åklagare Petersson.

– Jag kommer inte säga nåt om det nu. Jag talar inte om vilka spår som är intressanta.

Åklagaren: ”Vi är positiva”

På tisdagen, när Expressen når Petersson, frågas åklagaren om hur intressant ”Skandiamannen” varit den senaste tiden:

– Det finns många personer som gör inspel och teorier men det är inget jag kommenterar just nu, säger han.

Finns det någon som enligt dig är den enda tänkbara mördaren?

- Inte heller där vill jag säga något, för då föregår jag mitt beslut. Men vi är positiva och första halvåret 2020 räknar jag med att vara klar. 

Kommer beslutet att klargöra det här en gång för alla?

– Oavsett vilket beslut vi fattar kommer det säkert att finnas de som har synpunkter, för de har sina egna teorier, men vi hoppas det.

Och du själv, känner du att du vet vad som hände?

– Jag har min uppfattning klar men det är inget jag kommer att torgföra.

Men hur stark den uppfattningen är för att hålla i en domstol, är inget Petersson vill säga nu.

Den så kallade Skandiamannen – det stora spåret

Uppgifterna kring den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som dog år 2000 är det senaste stora spåret i utredningen och avslöjades i magasinet Filter våren 2018.

Journalisten Thomas Pettersson, som stod bakom reportaget, säger att han fått uppgifter om att Palmeutredningen intensivt jobbat vidare med spåret. Han är själv en av de personer som vittnat i utredningen om Engström, sedan utredarna inför publiceringen av hans reportage intresserat sig för de uppgifter han fått fram.

– Min bild är att det pågår en målmedveten utredning kring Engström och att nya förhör har hållits på senare tid. 

Thomas Pettersson säger under tisdagen till Expressen att det inte är bekräftat att åklagarens besked gäller Skandiamannen.

- Jag vet bara att utredningen jobbat målmedvetet och intensivt med Skandiamannen den senaste tiden.

Vidare säger han:

- Nu får vi ett besked och det känns skönt oavsett om det är Skandiamannen eller inte som lyfts fram. Det känns bra att få ett avslut.

Chefredaktören på Filter, Mattias Göransson, säger till Expressen TV att det är skönt att det kommit ett slags slutdatum. Göransson säger vidare att polisen har haft komplicerade lösningar under utredningen, men att det speciella med Engström är att det är en enkel, naiv förklaring.

– Den är så enkel att folk inte har kunnat tänka att den är möjlig.

Nyckelvittne bekräftar förhör

Expressen har varit i kontakt med ett nyckelvittne från mordplatsen, som inte vill medverka med namn, som bekräftar att denne förhörts under det senaste året.

– Det var bland annat frågor om Stig Engström, säger vittnet.

Ytterligare ett vittne som har koppling till Engström, och som enligt Expressens uppgifter förhörts på senare tid, svarar så här på frågan om denne kontaktats av Palmeutredningen:

– Jag kan inte kommentera det.

Expressen har också talat med en person som säger att han tipsade Palmegruppen om ”Skandiamannen” Stig Engström redan 2016. Då fick han bara ett standardsvar om att man mottagit tipset, men för omkring två veckor sedan blev han uppringd av en utredare vid Palmegruppen, uppger han.

– Han var nyfiken på vad jag trodde gällande om det var en ensam gärningsman eller om jag trodde att det fanns en konspiration av medgärningsmän.

I slutet av 2016 hade han ett möte med Stig Engströms exfru. Hon har i medier sagt att hon inte tror att Stig Engström skulle vara kapabel till mordet.

– Hon sade till mig som hon har sagt till alla andra. Skulle han ha gjort det skulle han ha gjort det från långt avstånd.

Göransson om Palme-mordet: ”Polisen begick ett hårresande misstag”.

Flera andra förhör för två år sedan

Sedan tidigare är det också känt att ett flertal förhör skedde under 2018 med bland annat ett nyckelvittne från Sveavägen, och en stugägare som lånade ut sin bostad till Engström veckan efter mordet.

Polisen har också gjort teknisk undersökning i en villa där en vän till Engström, en vapensamlare, tidigare bodde. 

– Sedan dess har jag inte hört av polisen och jag utgår från att man förstått att min far inte hade med detta att göra, säger dottern till den så kallade vapensamlaren.

Minst två revolvrar provsköts också vid samma tid och förhör hölls med flera personer i kretsen kring Engström.  

”Skandiamannen” ett av de första vittnena 

Stig ”Skandiamannen” Engström blev först känd som ett av de första vittnena från mordplatsen men har senare kommit att utredas som möjlig Palme-mördare. 

Uppgifterna har bland annat intresserat Olof Palmes son, Mårten Palme, som sagt till Expressen: 

– Det här är helt klart intressant, det som presenteras i Filter-artikeln. Det här är för första gången något intressant. Det är inte bara spekulationer utan grundar sig på riktiga vittnesmål om en person som varit på brottsplatsen. Det är första gången som jag upplevt att det varit något som varit substantiellt måste jag nog säga. 

Hustrun till den avlidne Engström, som nu avböjt att kommentera, har tidigare uteslutit honom som mördare:

– Det är uteslutet. Han var inte den människan. Det kan jag säga. Han var för feg för det. Han kunde inte döda en fluga ens. 

Expressen har varit i kontakt med Hans Melander, spaningsledare i Palmegruppen, som hänvisar frågor till åklagaren Krister Petersson.

Här är bevisen som talat för- och emot Engströms skuld:

Har Stig Engström mördat Olof Palme?

Sonen Mårten Palme: ”Uppgifterna är glädjande”

När Expressen på tisdagen, efter att de nya uppgifterna blivit kända, åter pratar med Mårten Palme säger han att ”uppgifterna är glädjande”.

– Det är glädjande att man säger att man fått fram ny information. Men det är svårt att värdera den, eftersom jag inte vet vad den informationen består av, förklarar Mårten Palme.

Tänds det ett ljus och ett hopp hos dig nu?

– Det är klart att det gör. Och det borde finnas tyngd i det, eftersom Krister Petersson går ut och säger det han gör.

Expressens reporter Leif Brännström kallar de nya uppgifterna – om de stämmer – ”sensationella”:

– Är det här korrekt, så är det spännande.

De nya förhören fick spaningsledaren att skifta sitt fokus till Stig Engström:

– Det fanns mycket outrett runt honom och man förhörde folk som jobbade i Skandia-huset där Engström arbetade.

Bland annat handlar det om när Stig Engström en dag lämnat huset, men sedan kommit tillbaka.

– Vakterna som jobbade i huset beskriver att Engström var i ett chockartat tillstånd när han kom in och berättade att en man blivit skjuten, och att någon hade sagt att det var Olof Palme, säger Brännström i Expressen TV.

Men spåren kallnade när Christer Pettersson blev intressant för utredningen.

Gunnar Wall, författare och expert på palmemordet, kommenterar uppgifterna.

Ingvar Carlsson hoppfull

Den före detta statsministern, Ingvar Carlsson (S), som efterträdde Palme, säger till ”Veckans brott” att det är plågsamt att inte ha kunnat få reda på vad som hände kvällen på Sveavägen.

– Om åklagaren nu kan skapa ökad klarhet om mördaren och om vilka som fanns bakom mördaren är det naturligtvis en stor framgång, säger Ingvar Carlsson i programmet.

Men han blir samtidigt konfunderad över när åklagaren säger att han kan komma att väcka åtal före sommaren:

– Fyra månader innan han är beredd att gå ut med detta så kommer en sorts partiell information. Det förstår jag inte riktigt, säger Carlsson till SVT ”Veckans brott”.

Gunnar Wall: ”De har förmodligen något tungt”

Gunnar Wall, författare och expert på Palmeutredningen tycker att det är en stor nyhet men förvånas över att Petersson går ut med detta.

– Om de håller på att utreda, så är det normala att man inte vill varna folk som man utreder i förväg. Möjligen är det för att få den som är misstänkt att göra något som ytterligare avslöjar personen, säger Gunnar Wall i Expressen TV.

Wall tycker att uppgifterna om Stig Engström verkar sannolika.

– De har förmodligen något tungt, eftersom de nämner att åtal kan vara aktuellt, men att de inte kommit hela vägen.

Expressens mångåriga reporter Leif Brännström om senaste uppgifterna:

Nytt åtal kommer att väckas för Palmemordet, Expressens mångåriga reporter Brännström är inte förvånad.

Mordet på statsministern Olof Palme fortfarande olöst:

Mordet på statsministern Olof Palme fortfarande olöst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.