Palme-vittnesmål sågas: ”Ingen likhet”

Christer Pettersson pekades ut som den obehaglige mannen ett vittne sett utanför biografen innan mordet på Olof Palme.
Foto: JONAS LEMBERG
Mordet på Olof Palme är fortfarande olöst.
Foto: RUE DES ARCHIVES / IBL

Ett av polisens viktigaste vittnen i Palmeutredningen pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där Olof Palme mördades.

Vittnet var en 25-årig man. 

Nya foton i tidigare okända dokument gör att mannens utpekande kan ifrågasättas, skriver SVT Nyheter.

Den 25-åriga mannen väntade i en bil utanför biografen Grand. Strax därefter lämnade paret Palme bion på mordkvällen.

Han har sedan berättat för polisen att han såg en obehaglig man vanka omkring utanför biografen den kvällen. 25-åringen sade också att han blev rädd för mannen och låste dörrarna på sin bil.

Tre år efter mordkvällen pekade han ut Christer Pettersson som den obehaglige mannen. 25-åringen sade i en vittneskonfrontation att Christer Pettersson var "snuskigt lik" den man han hade sett vanka omkring.

Pekade ut fler män

Nu har Uppdrag granskning tagit del av tidigare okända dokument med uppgifter som visar på vissa svagheter i det vittnesmål mannen lämnade. 

Redan året efter mordet på Olof Palme pekade 25-åringen ut tre andra personer som skulle kunnat vara den obehaglige mannen. Ingen av dem liknar Christer Pettersson.

Olof Palme mördades efter ett besök på biografen Grand på Sveavägen i Stockholm.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Det var på årsdagen för statsministermordet som 25-åringen, tillsammans med en polis, besöker statsministerns minnesstund vid Adolf Fredriks kyrka. I hemlighet fotograferar polisen tre personer som han pekar ut, de ska enligt 25-åringen vara lika den person som han såg utanför biografen.

Det är dessa fotografier som Uppdrag granskning tagit del av. 

– Det finns ingen likhet mellan Christer Pettersson och några av de tre personer som finns på de här fotografierna. Det är fullständigt klart, säger Inga-Britt Ahlenius som var ledamot i den stora kommission som granskat Palmemordet till SVT Nyheter.

Inga-Britt Ahlenius tycker att det är väldigt konstigt och att det väcker frågor kring polisens hantering av materialet. Hon hade inte sett fotografierna tidigare.


LÄS MER: Vittnen lockades med pengar för att peka ut Pettersson 

Viktig del i domstolens beslut

25-åringens berättelse var en viktig del i åtalet mot Christer Pettersson och domstolarna tog starkt intryck av den. 

– Han sa att han var säker. Dessutom kan jag förstå hans reaktion. För har man Christer Pettersson gående fram och tillbaka framför sin bil, då är man inte säker på att man sitter tryggt om man har dörrarna öppna, säger Åke Mezan, en av nämndemännen i tingsrätten till SVT Nyheter.

Åke Mezan säger att hans slutsats att Christer Pettersson var skyldig till mordet påverkades av det vittnesmål mannen gav.

Pål Johansson var en av cheferna i Palmegruppen. Han menar att mannens vittnesmål minskar i värde på grund av de tidigare utpekandena. 

– Han har ju pekat ut personer som han anser är lik gärningsmannen. Enligt min uppfattning så är det här inte ett dugg likt Christer Pettersson, säger Pål Johansson till SVT Nyheter.   


LÄS MER: Palme-utredaren: Skyldige mördaren kommer avslöjas 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.