Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Palme-vittne: Utpekad elitsoldat var hos säpo

Elitsoldaten Anthony White har nekat till att ha varit i Sverige vid tidpunkten – men ett nytt vittne placerar honom här. Foto: Maria Steen
Sveriges statsminister Olof Palme mördades 1986. Foto: Urban Brådhe

Den förre SVT-journalisten Lars Borgnäs presenterar ett nytt okänt vittnesmål kring Palmemordet.

Det rör en mordutpekad sydafrikansk elitsoldat som var i Säpos korridorer – bara dagar efter Palmemordet, skriver Aftonbladet.

– Jag ser vittnet som mycket trovärdigt, säger Borgnäs till tidningen.

Journalisten Lars Borgnäs är känd som en envis granskare av Palmeutredningen och lanserade tidigt teorin om att svenska poliser var inblandade i mordet i samhällsprogram i SVT.

I en debattartikel i Aftonbladet berättar han om ett nytt, okänt vittnesmål. När en kvinna upplevde att hon inte blev tagen på allvar av utredarna hörde hon av sig till journalisten.

– Jag ser henne som mycket trovärdig. Hon har dessutom berättat samma saker för två närstående kort efter att det skedde, vilket de bekräftat för mig, säger Lars Borgnäs till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Här är historien om Palmes sista kväll

 

Såg en elitsoldat hos Säpo

Tipset rör en sydafrikansk elitsoldat, Anthony White, som pekats ut som Palmes mördare. Han har nekat till anklagelserna och nekat till att han var i Sverige vid aktuell tidpunkt, men enligt det anonyma vittnet syntes mannen i Säpos korridorer – bara dagar efter att Palme mördades.

"White kom enligt kvinnan gående, klädd i jeans och vit t-shirt, mellan två kostymklädda Säpomän. De gick in i en hiss som går rakt ner i garaget. Säpos 'hemliga' hiss. White såg trött ut. Kvinnan la märke till honom eftersom han utgjorde en ovanlig syn i lokalerna", skriver Lars Borgnäs i Aftonbladet.

 

LÄS MER: Sydafrikasåret: Han pekar ut den skyldige – i en bisats

 

Fick ingen återkoppling av utredningen

Tio år efter mordet, 1996, såg kvinnan elitsoldaten på tv. Hon ringde upp den dåvarande Palmeåklagaren – men han återkom aldrig. Hon fick inte heller någon respons när hon i början av 2000-talet skrev ett brev till dåvarande justitieminister Thomas Bodström, S, skriver Aftonbladet.

Den tidigare spaningsledaren Dan Andersson, nyligen pensionerad, bekräftar för tidningen att tipset är en del av utredningen. Men han "kommer inte riktigt ihåg var det slutade någonstans".

I debattartikeln skriver Lars Borgnäs vidare att den så kallade "Arlandamannen", sydafrikanske torpeden Eugene de Kock, är ett sidospår och kan avföras från utredningens.

De Kock blev återigen intressant i april i fjol, när ett återutsänt Rapportinslag från Arlanda dagen efter mordet visade en man som liknade torpeden i kö till passkontrollen.

 

LÄS MER: Palmemordet: Källa pekar ut ökänd torped

 

Borgnäs avfärdar "Arlandamannen"

Ett villospår, enligt Lars Borgnäs.

"Jag har sett råmaterialet. Av det framgår att det inte är den då 37-årige Eugene de Kock som står i kön. Sekunderna före det avsnitt som visades i Rapport vänder mannen ansiktet mot kameran. Han liknar inte alls de Kock. En liten stund senare hör vi kontrollören läsa från passet: "361031-svensk". Alltså tolv år äldre än de Kock. Mannen får tillbala passet och säger: 'Tackar'", skriver journalisten i sin debattartikel i Aftonbladet.

Men Kerstin Skarp, vice riksåklagare och Palmeutredningens förundersökningsledare, säger till tidningen att "Arlandamannen" fortfarande är intressant.

Lars Borgnäs avslutar sin debattartikel med att skriva att Palmeutredarna bör vända blicken från Arlanda och i stället "syna sina hemliga kollegor inom Säkerhetspolisen".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!