Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Palme-utredarna förhörde Bildts nära medarbetare om hemliga nätverket

Den interna utredningen visar att Skandia såg Engström som Palmes mördare.
Lars Christiansson fick frågor om kontakter med hemliga nätverket Stay behind.
Foto: Regeringen
Olof Palme mördades i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm.
Foto: ROLF SÖDERBERG / DAGENS NYHETER
Lisbet Palme och Olof Palme 1985.
Foto: BERTIL ERICSON / Expressen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Palmeutredningen förhörde en av Carl Bildts närmaste män, visar tidigare hemligstämplade handlingar.

Lars Christiansson, som ingick i Bildts inre krets, fick frågor om sina kontakter med hemliga nätverket Stay behind.

– Jag var inte överraskad av att bli kallad till förhör, jag var glad att utredningen breddade sina perspektiv, säger Lars Christiansson.

Carl Bildt kallar Stay behind-spåret för ”konspirationsteorier”

Palmeutredningen följde länge upp det så kallade Stay behind-spåret och försökte utröna om Stig Engström hade någon koppling till denna hemliga halvmilitära motståndsrörelse.

För mindre än två år sedan förhörde utredarna därför Lars Christiansson som i sina roller som journalist och politisk tjänsteman hade ett omfattande nätverk av kontakter inom försvaret och dess olika säkerhetstjänster – samt inom hemliga organisationer som Stay behind och IB.

Stod Carl Bildt nära

Han har också i många år stått nära Carl Bildt.

– Utredarna hade förstått att jag hade ett väldigt brett kontaktnät. Jag hade mycket kontakt med försvaret, Stay behind och IB. Det var vardag för mig att stöta på sekretessbelagda uppgifter, säger Lars Christiansson, 74.

När Carl Bildt blev statsminister 1991 rekryterade han sin vän Christiansson som presschef. Denne blev en av de närmaste i Bildts inre krets under regeringstiden. De lärde känna varandra i politiska sammanhang redan på 1960-talet och arbetade tillsammans på ekonomidepartementet på 1970-talet under Gösta Bohman, som var ekonomiminister (M) och Bildts blivande svärfar.

Statsminister Carl Bildt 1991.
Foto: Roger Tillberg/TT

Som säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet skrev Christiansson bland annat om ubåtsjakter och Sveriges förhållande till Sovjetunionen samtidigt som Bildt drev dessa frågor politiskt.

Förhördes i Polishuset i Solna

Den 30 augusti 2018 infann sig Lars Christiansson för förhör i Polishuset i Solna.  De båda Palmeutredarna Sven-Åke Blombergsson och Peter Steude ställde en rad frågor om Christianssons kontakter och källor. Han förklarade att han under mordnatten arbetade som journalist.

Lars Christiansson säger, enligt protokollet, att han som journalist hade ”kontakter med den polisiära och den militära underrättelsetjänsten” och ”regelbundna kontakter med personer inom IB”. Han säger att han inte hade uppdrag från IB och att han inte varit med i Stay behind.

Men han kände folk i Stay behind och åt lunch med en av dem cirka var femte vecka, bland annat på NK, då de ”utbytte information och kunde prata om beredskapsfrågor”.

Carl Bildt samtalar med Expressens reporter Leif Brännström 1994. Längst till höger ses Lars Christiansson.
Foto: Torbjörn Selander

Avslöjades i IB-affären

Informationsbyrån (IB) var en hemlig underrättelseorganisation som bland annat registrerade vänstersympatisörer. Den avslöjades i den så kallade IB-affären 1973.

Stay behind var en hemlig halvmilitär motståndsrörelse med bred förankring i politiken, facket, näringslivet och försvaret, som skulle fortsätta kampen om Sverige ockuperades av Sovjetunionen. Nätverket har hela tiden varit ett hett spår i Palmeutredningen. 

Det leddes länge från ett hemligt kontor i Skandiahuset och utredarna försökte få fram om den Skandia-anställde Stig Engström var med i Stay behind. Christiansson säger i förhöret att han inte tror att Engström var med.

”Politisk enighet om Stay behind”

– Det rådde politisk enighet om Stay behind. Det var bra för Sverige att det fanns den här typen av organisation som skulle gripa in om det blev kris, säger Lars Christiansson till Expressen.

– Det är begripligt att utredarna kallade mig till förhör. Jag är glad över att de breddade sitt perspektiv. Jag tror att det var nödvändigt efter alla dessa år, säger han.

Carl Bildt säger nu att ”allmänna konspirationsteorier” ligger bakom att man ägnar sig åt Stay behind-spåret.

Tolv officerare mot Palme

Lars Christiansson fick också frågor om sin uppmärksammade artikel i SvD den 10 november 1985 i vilken tolv marinofficerare uttalade sig kritiskt mot Olof Palmes och regeringens politik rörande ubåtskränkningar. Han bekräftade att han tagit initiativ till artikeln och skrivit den.

– Tolv marinofficerare valde att lyfta på locket och tala klartext om hur de såg på Palme. Utredarna letade efter källor till olika artiklar. Det står dem fritt att leta, min plikt som journalist är att inte säga något, säger han till Expressen.

Enligt Carl Bildt var klimatet ”påtagligt polariserat” vid tiden för mordet på Olof Palme.

”Påtagligt polariserat”

”Vad gäller opinionen var nog en majoritet på den tiden kritisk mot Palmes politik på ett eller annat sätt, men ”hat” av det slag man ofta talar om har jag faktiskt inget minne av. Dock var klimatet stundtals påtagligt polariserat – inte minst Palme arbetade ju med polariseringen som instrument”, skriver Carl Bildt i ett mejl och fortsätter:

”Att det fanns kritik mot hans sätt att hantera delar av relationen med Sovjet är ju bekant. Jag själv stod för en del av denna kritik i riksdagen.”

Lars Christiansson förnekade, enligt förhörsprotokollet, att han ”besökt Skandiahuset på Sveavägen dagen efter mordet”, men sade att han varit där vid andra tillfällen ”i samband med den s k SK-gruppen som har kopplingar till Wallenberg och främst då Marcus Wallenberg”

Bytte erfarenheter

Mötena handlade om ”att byta erfarenheter” och han var där för att han tidigare arbetat för Bohman och Bildt, heter det i protokollet.

Familjen Wallenbergs huvudman Marcus Wallenberg tog 1968 initiativet till SK-gruppen för att motverka den utbredda vänsteropinionen i samhället. Tanken var att informationscheferna i Wallenbergsfärens företag skulle träffas regelbundet för att hålla rådslag och diskutera vad som kunde göras för att påverka opinionen.

Lars Christiansson, som varit informationschef i Industriförbundet och i Scania, säger i förhöret att han tror att han deltog i gruppens möten både före och efter mordet på Olof Palme.

Förhörsledarna läste upp ett 20-tal namn och bad Christiansson berätta vad han visste om dessa personer. Han kände inte igen flertalet, men svarade i ett par fall ”tillhörde det hemliga folket” och ”låter som en hemlig person i IB”.

Näst högst lön

Lars Christiansson var informationssekreterare på ekonomidepartementet, säkerhetspolitisk reporter och USA-korrespondent för Svenska Dagbladet samt informationschef på Industriförbundet innan han blev Carl Bildts presschef. Enligt pressrapporter hade han näst högst lön i regeringskretsen, bara 500 kronor mindre i månaden än statsministern och mer än alla andra ministrar och statssekreterare.

Efter jobbet hos Bildt var Christiansson kommunikationsdirektör på Scania, vd i Svedab som är det svenska delägarbolaget i Öresundsbrokonsortiet, samt marknadsdirektör på Nova Naturgas.

Förhörsledaren Sven-Åke Blombergsson vill inte kommentera förhöret med Lars Christiansson.


Stig Engström pekas ut som Palmes mördare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.