Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, tidigare Palme-utredare på Säpo, vid mordplatsen på Sveavägen i centrala Stockholm.Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, tidigare Palme-utredare på Säpo, vid mordplatsen på Sveavägen i centrala Stockholm.
Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, tidigare Palme-utredare på Säpo, vid mordplatsen på Sveavägen i centrala Stockholm.
Säpo-chefen Anders Thornberg i "Veckans Brott" 2014, där han bedyrade att allt Palmematerial lämnats till Palmegruppen. Foto: SVTSäpo-chefen Anders Thornberg i "Veckans Brott" 2014, där han bedyrade att allt Palmematerial lämnats till Palmegruppen. Foto: SVT
Säpo-chefen Anders Thornberg i "Veckans Brott" 2014, där han bedyrade att allt Palmematerial lämnats till Palmegruppen. Foto: SVT
Platsen där Palme sköts. På söndag är det 30 år sedan Sveriges statsminister mördades. Foto: Jacob ForsellPlatsen där Palme sköts. På söndag är det 30 år sedan Sveriges statsminister mördades. Foto: Jacob Forsell
Platsen där Palme sköts. På söndag är det 30 år sedan Sveriges statsminister mördades. Foto: Jacob Forsell

Palme-material ska ha gömts undan på Säpo

Publicerad

Topphemliga pärmar om Palme-mordet ska i decennier ha gömts undan hos Säpo.

Tidigare Säpo-männen Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling avslöjar nu att en rad Palme-dokument först nu lämnats till Palme-gruppen.

– Det var helt nytt för Palmegruppen, säger Walter Kegö.

"1989, när Säpo omorganiserades, lämnade vi över allt material till Rikskriminalpolisen."

"Min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har."

Det var Säpo-chefen Anders Thornbergs besked i SVT:s "Veckans brott" 2014.

Men i en intervju med Expressen avslöjar Säpos tidigare Palme-utredare, Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, att en lång rad tidigare okända Säpo-dokument kring Palme-mordet lämnats över till Palmegruppen först under 2014 och 2015.

De har tidigare avslöjat att minst en hel låda med Palme-material hittades på Säpo 2014. Materialet lämnades då över till Palmegruppen som kontaktade de som tidigare arbetat med materialet på Säpo, Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling.

Fortsatte att neka

Men Säpo fortsatte att förneka när Expressen ställde frågor - allt Palme-material hade lämnats över.

Under nya förhör och möten med Kegö och Barrling har det sedan dess visat sig att ytterligare en lång rad Palme-handlingar saknats hos Palmegruppen - och i stället hittats på Säpo.

Det ska handla om material som Palmeutredarna aldrig tidigare har utrett.

Expressens etta efter mordetFoto: Pelle Ericsson

– Det var helt nytt för Palmegruppen, säger Walter Kegö.

Bland materialet som Palmegruppen först nu fått se finns den så kallade diplomatbuggningen, avlyssningar av den sovjetiske diplomaten Vladimir Nezjinskij, som ska visa att Sovjetunionen kände till mordet i förväg.

– Det visade sig sen när Kerstin Skarp frågade efter materialet att Säkerhetspolisen hade de här pärmarna. Och då fick Palmeutredarna tillgång till det och läste igenom det uppe på Säkerhetspolisens lokaler.

Fick läsa material

Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling berättar att de instruerade Palmegruppen om vilka handlingar som de skulle leta efter och när efterforskningar gjordes hittades dessa på Säpo.

– Det skulle sen visa sig att de successivt fick ut material från Säpo respektive fick utredarna gå upp och läsa material uppe på Säpo, säger Barrling.

Säpo-chefen Anders Thornberg avböjer att kommentera. Säpos pressekreterare Fredrik Milder vidhåller att allt Palme-material lämnades över till Palmegruppen redan 1989 och hänvisar i övrigt till Palmegruppen.

Dag Andersson, spaningsledare i Palmegruppen, bekräftade i går polisens intresse för det nya Palme-spåret kring Kegö och Barrling. Han hänvisar dock frågor om turerna kring Säpo till förundersökningsledaren Kerstin Skarp, som inte vill kommentera.

 

Läs också: Säpomännen: Låt oss få berätta sanningen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag