Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palme-bevisen förstördes av polisen

Mycket tyder på Christer Pettersson tog med sig sanningen om mordet på Olof Palme ned i graven.
Polisen förstörde patroner som kunde ha blivit viktiga bevis mot Olof Palmes mördare.
Patronerna hittades hemma hos en bekant till Christer Pettersson.
Förre biträdande spaningsledaren Ingemar Krusell chockades när han 20 år efter mordet fick veta vad som hänt.
Olof Palme.
Patronerna som polisen själva förstörde var av sammma ovanliga märke, Winchester kaiber . 357 och typ, metal Piercing som kulan Palme sköts med.
Mikael Hylin.
Avslöjandet om skandalen i mordutredningen görs av filmaren Mikael Hylin i dokumentärfilmen "Jag såg mordet på Palme". Filmen visas 26 februari på SVT2 och är en samproduktion mellan SVT och danska DR. De två patronerna av kaliber .357 magnum beslagtogs av polisen hemma hos den ökände knarklangaren Sigge Cedergren, bekant till Christer Pettersson. Fyndet av den oanvända ammunitionen gjordes i oktober 1985, fyra månader innan Olof Palme sköts i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i Stockholm bara cirka 300 meter från Sigge Cedergrens lägenhet på Tegnérgatan i Stockholm.

Ingen brydde sig om kulorna

Två av mycket få spår efter mördaren var kulorna av just kaliber .357 magnum som hittades på mordplatsen. En kula dödade Olof Palme, en skadade Lisbet Palme. Ändå brydde sig ingen om kulorna som tagits i beslag hemma hos Sigge Cedergren i närheten av mordplatsen. Patronerna var av samma ovanliga märke, Winchester kaliber .357, och typ metal piercing (pansarbrytande) som mördaren använde. I stället förstörde polisen själv patronerna tre månader efter mordet.

Upprörd över slarvet

Först nu, 20 år efter mordet, har tidigare biträdande spaningsledaren Ingemar Krusell fått kännedom om patronerna. Han intervjuas i dokumentärfilmen och är upprörd över att patronerna förstörts. - Slarvigt. Det är anmärkningsvärt att det inte fanns någon som var mer rörlig i huvudet, säger Ingemar Krusell till Expressen om sina före detta kolleger. Hade patronerna kunnat vara intressanta för er att undersöka? - De hade ju kunnat komma från samma leverans som kulorna som Olof Palme sköts med, säger Ingemar Krusell.

Vittnade mot Pettersson

Våren 1988 blev Christer Pettersson misstänkt för mordet på Olof Palme. Och Sigge Ceder-gren vittnade senare i rättegångarna om att Christer Pettersson stulit just en .357 magnum från hans lägenhet. Om ni haft de här patronerna då, hade de varit viktigt bevismaterial mot Christer Pettersson? - Ja det tror sjutton det, att veta att patroner av den kalibern fanns hos Sigge Cedergren hade varit mycket värdefullt för utredningen. Varför det? - Det är ju intressant att konstatera om det var patroner med samma blyisotopsammansättning som mordkulorna som fanns i Sigge Cedergrens lägenhet, det begriper du väl hur tungt det hade varit, säger Krusell. Mikael Hylin spårade uppgiften om de förstörda kulorna när han gick igenom arkiverade handlingar hos Stockholmspolisen. Handlingarna berörde inte om mordet. - Efter någon vecka hittades kopior på två andra ställen inom polisen. Där fanns även bevisen på att kulorna förstörts, säger Mikael Hylin. Sigge Cedergren själv kunde inte förklara varför det fanns två magnum-patroner i hans lägenhe när polisen förhörde honom. Han avled i mars 1996.

Pettersson fälldes och friades

28 februari 1986. Statsminister Olof Palme skjuts till döds i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan i Stockholm 21 minuter över elva på kvällen. Han hade varit på biografen Grand och sett Susanne Ostens film "Bröderna Mozart" tillsammans med sin hustru Lisbet, sonen Mårten och dennes flickvän. 14 december 1988. Christer Pettersson anhålls som misstänkt för Palmemordet. 27 juli 1989. Christer Pettersson döms till livstids fängelse för mordet av Stockholms tingsrätt. 12 oktober 1989. Hovrätten friar Christer Pettersson. 28 maj 1998. Högsta domstolen avslår riks-åklagarens resningsansökan mot Christer Pettersson.

Två vapen saknas

  • Polisen har lyckats spåra alla legala magnumrevolvrar sedan mordet 1986 - utom två.
  • "Mockfjärdsvapnet" som stals vid ett inbrott i Haparanda 1983 och sedan användes vid ett bankrån i Mockfjärd samma år.
  • "Sucksdorffsvapnet" som stals 1977 vid ett inbrott i regissören Arne Sucksdorffs hem i Stockholm. Troligen är det något av dessa två vapen som användes vid mordet på Olof Palme. Det kan också vara ett illegalt vapen, vars existens polisen inte känner till.

    ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.