Palm till angrepp mot Björn Söder – igen

Veronica Palm (S).
Foto: Lisa Mattisson
Björn Söder (SD).
Foto: Sven Lindwall

SÄLEN.

S-toppen Veronica Palm går nu till nytt angrepp mot andre vice talmannen Björn Söder (SD).

I en tv-intervju med Expressen uppmanar han muslimer att ta avstånd från terrordåden i Paris.

- Ytterligare ett uttalande som inte är värdigt, säger Palm.

Efter terrorattackerna i Paris skrev Björn Söder, avgående partisekreterare för Sverigedemokraterna och landets andre vice talman, att ”Fredens religion har visat sitt ansikte". Veronica Palm (S) svarade med att polisanmäla Facebook-kommentaren för hets mot folkgrepp.

I "Raka svar med Niklas Svensson" på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i går bemötte Björn Söder kritiken.

- Jag tycker det är väldigt tråkigt att en riksdagsledamot använder polisiära resurser på det här sättet, säger han till Niklas Svensson.

Björn Söder motiverar formuleringen med att han tycker att muslimer inte tar tillräckligt stort avstånd från islamistiska terrordåd.

- De flesta av de här terrorrörelserna som vi ser runtom i världen, IS, Al-Qaida, Boko Haram och de andra, har ju alla koppling till islam. Om det nu är så att man hävdar att det är fredens religion så tycker jag att det är viktigt att alla som tillkännager sig till den här religionen också visar ett tydligt avståndstagande. Det tycker jag inte jag att man gör i tillräckligt hög utsträckning.

"Vågar inte visa sin avsky tillräckligt"

Niklas Svensson:

- Men många muslimer har gått ut och fördömt attentaten. Var kräver du egentligen av landets muslimer?

- Jag tror att muslimer vill leva i fred och lugn och ro. Men tyvärr så vågar nog många inte visa sin avsky tillräckligt mycket, säger Björn Söder.

Veronica Palm är mycket kritisk till Björn Söders resonemang:

- Genom att kräva att Sveriges muslimer ska ta avstånd från terrorattackerna visar han ju just att han kopplar ihop de fruktansvärda terrorattackerna i Frankrike med troende muslimer i Sverige. Björn Söder har med detta gjort ytterligare ett uttalande som inte är värdigt en andre vice talman, säger Veronica Palm.

Betecknas som långsökt

Björn Söder betecknar Veronica Palms polisanmälan som "långsökt".

- Nu är det inte jag som politiker som ska säga vad som är lagligt och inte lagligt. Det får rättssystemet nu tolka. Men jag ser det som väldigt långsökt. Man måste kunna kritisera en religion i ett öppet demokratiskt samhälle. Annars är vi ute på väldigt farligt vatten.

Veronica Palm vill se en rättslig prövning av Söders uttalande på Facebook.

- Det är ett mycket olämpligt och djupt kränkande uttalande som Björn Söder har publicerat på Facebook och jag vill att det ska göras en prövning av om Söders uttalande kan falla inom ramen för hets mot folkgrupp. I en rättsstat ska lagstiftningen kunna följas upp och prövas. En princip som inte borde vara främmande för Söder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.