Veronica Palm (S). Foto: Lisa MattissonVeronica Palm (S). Foto: Lisa Mattisson
Veronica Palm (S). Foto: Lisa Mattisson
Björn Söder (SD). Foto: Sven LindwallBjörn Söder (SD). Foto: Sven Lindwall
Björn Söder (SD). Foto: Sven Lindwall

Palm till angrepp mot Björn Söder – igen

Publicerad

SÄLEN.

S-toppen Veronica Palm går nu till nytt angrepp mot andre vice talmannen Björn Söder (SD).

I en tv-intervju med Expressen uppmanar han muslimer att ta avstånd från terrordåden i Paris.

- Ytterligare ett uttalande som inte är värdigt, säger Palm.

Efter terrorattackerna i Paris skrev Björn Söder, avgående partisekreterare för Sverigedemokraterna och landets andre vice talman, att ”Fredens religion har visat sitt ansikte". Veronica Palm (S) svarade med att polisanmäla Facebook-kommentaren för hets mot folkgrepp.

I "Raka svar med Niklas Svensson" på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i går bemötte Björn Söder kritiken.

- Jag tycker det är väldigt tråkigt att en riksdagsledamot använder polisiära resurser på det här sättet, säger han till Niklas Svensson.

Björn Söder motiverar formuleringen med att han tycker att muslimer inte tar tillräckligt stort avstånd från islamistiska terrordåd.

- De flesta av de här terrorrörelserna som vi ser runtom i världen, IS, Al-Qaida, Boko Haram och de andra, har ju alla koppling till islam. Om det nu är så att man hävdar att det är fredens religion så tycker jag att det är viktigt att alla som tillkännager sig till den här religionen också visar ett tydligt avståndstagande. Det tycker jag inte jag att man gör i tillräckligt hög utsträckning.

"Vågar inte visa sin avsky tillräckligt"

Niklas Svensson:

- Men många muslimer har gått ut och fördömt attentaten. Var kräver du egentligen av landets muslimer?

- Jag tror att muslimer vill leva i fred och lugn och ro. Men tyvärr så vågar nog många inte visa sin avsky tillräckligt mycket, säger Björn Söder.

Veronica Palm är mycket kritisk till Björn Söders resonemang:

- Genom att kräva att Sveriges muslimer ska ta avstånd från terrorattackerna visar han ju just att han kopplar ihop de fruktansvärda terrorattackerna i Frankrike med troende muslimer i Sverige. Björn Söder har med detta gjort ytterligare ett uttalande som inte är värdigt en andre vice talman, säger Veronica Palm.

Betecknas som långsökt

Björn Söder betecknar Veronica Palms polisanmälan som "långsökt".

- Nu är det inte jag som politiker som ska säga vad som är lagligt och inte lagligt. Det får rättssystemet nu tolka. Men jag ser det som väldigt långsökt. Man måste kunna kritisera en religion i ett öppet demokratiskt samhälle. Annars är vi ute på väldigt farligt vatten.

Veronica Palm vill se en rättslig prövning av Söders uttalande på Facebook.

- Det är ett mycket olämpligt och djupt kränkande uttalande som Björn Söder har publicerat på Facebook och jag vill att det ska göras en prövning av om Söders uttalande kan falla inom ramen för hets mot folkgrupp. I en rättsstat ska lagstiftningen kunna följas upp och prövas. En princip som inte borde vara främmande för Söder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag