Palm: Han bestämmer själv vad han skriver under

Veronica Palm ger nu sin syn på Omar Mustafas presskonferens.

Enligt Omar Mustafa hade Veronica Palm läst och godkänt hans försvarstal innan det publicerades. 

Trots det uppmanades han att avgå bland annat för att han varit för otydlig. 

Men enligt Palm har hon inte godkänt någonting. 

– Även om jag har blivit informerad så är det han som själv bestämmer vad han skriver under, säger hon. 

På tisdagen bröt Omar Mustafa tystnaden och gav sin version av vad som hände när han uppmanades lämna Socialdemokraternas partistyrelse förra veckan efter bara sex dagar på posten. 

Enligt honom så petades han för att Socialdemokraterna inte klarade av mediedrevet - och inte på grund av något som han hade gjort. 

– De hade varken viljan eller kunnandet att hantera det här drevet som hade islamofobiska undertoner. De förklarade att det blev för mycket för dem och att det var enklare om jag lämnade partistyrelsen, sa han på presskonferensen.

– De sa uttryckligen att "Omar du har inte gjort fel". Men partiledaren vill hellre tala om jobb. De sa att skälet till att jag fick avgå var mediedrevet.

"Liten bisats kan göra skillnad"

Veronica Palm, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm delar inte hans uppfattning. 

– Det är inte den beskrivningen som jag skulle ge. Omar Mustafa var inte tillräckligt tydlig och då krävdes det att vi tog ansvar genom att be Omar Mustafa att lämna partistyrelsen. 

Enligt Mustafa hade Palm både läst och godkänt försvarstalet som publicerades i Aftonbladet.

– Palm var med och fattade beslut om de uttalanden jag gjorde under hela drevet, sa han på presskonferensen. 

Palms bild är en helt annan. 

Enligt henne fick hon läsa igenom en del av det försvarstal som Mustafa skrev.

– Omar Mustafa har hållit mig informerad under hela den här processen, men det är något annat än att jag som ordförande godkänner vad enskilda medlemmar skriver under i eget namn, säger Veronica Palm. 

– Det får inte finnas ett uns av tvivel när det gäller de här grundläggande värderingarna. Och då kan ett litet ord eller en liten bisats göra skillnad. 

"Löpande informerat partisekreteraren" 

Palm säger att hon under hela historien med Omar Mustafa har haft kontakt med partisekreteraren Carin Jämtin och att hon bara pratat med partiledaren Stefan Löfven en gång. 

– Jag har löpande informerat partisekreteraren och det tror jag alla förstår att när något sånt här händer måste partisekreteraren få information. 

Varför tror du att ni tolkar den här situationen så olika?

– Jag vet inte, det har varit en hård press på oss båda två. 

"Dåliga veckor för vårt parti"

I helgen ska valberedningen välja om ordförande i Stockholms arbetarkommun. Än så länge finns det ingen annan kandidat än Veronica Palm. 

– Det finns inga andra kandidater än Veronica Palm mig veterligen. Det är ingen som har sagt att denne vill kandidera, säger Katina Staaf, valberedningens ordförande Stockholm arbetarekommun, till Expressens Rebecka Martikainen. 

Partisekreteraren Carin Jämtin har tillsatt en grupp för att utreda valberedningen inom partiet.

– Vi ska självklart utvärdera också just den här processen och se hur vi kunnat göra saker och ting bättre. Det har varit dåliga veckor för vårt parti, då sköter vi saker och ting dåligt, säger hon till TT. 

TT: Vad händer med platsen i partistyrelsen?

– Det är bara partikongressen som kan välja till platser. Men vi har en stor partistyrelse. Det blir fyllnadsval vid nästa partikongress. Vi får lov att klara oss.

Detta har hänt

• Omar Mustafa valdes på S-kongressen i Göteborg den 7 april in i Socialdemokraternas partistyrelse. Kort därefter riktades skarp kritik mot att han bjudit in personer med bland annat antisemitiska åsikter för att tala för Islamiska förbundet, där han är ordförande.

Några dagar senare fick Mustafa kritik för att gett en plattform åt antisemitiska och homofoba talare under sin roll som ordförande för Islamiska förbundet.

Efter knappt en vecka, förra lördagen, tvingades han lämna partistyrelsen på uppmaning av Stockholms arbetarekommuns ordförande Veronica Palm.

• Någon motivering till varför han fick avgå gav inte Palm mer än att situationen blivit ohållbar.

• Tisdagen den 16 april sade Palm att Mustafa skadat partiets förtroende utan att ange på vilket sätt. Först fyra dagar efter avgången, onsdagen den 17 april, sade Palm att Mustafa inte tillräckligt tagit avstånd från att bjuda in talare med "förkastliga åsikter".

• Stefan Löfven uttalade sig på en presskonferens att ha respekterar Stockholms arbetarekommuns beslut och delar bedömningen att uppmana Omar Mustafa att avgå men att han tyckte att hanteringen var slarvig.

• Dagen efter talade Omar Mustafa ut om kritiken och skrev till Svenska Dagbladet att "det är beklagligt att jag inte hade pariledningens förtroende att fortsätta mitt arbete i partistyrelsen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.